Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, July 1, 2019

Mari Berangan dan jadikan Kenyataan: FLY TO LONDON WITH EMIRATES



Nak tau tak… walau dah dewasa tapi Gb selalu berangan walaupun time tu tengah kerja. Sebab kadang-kadang kita stress mengadap kerja menimbun and the easiest escape adalah dengan… berangan laaa… And kalau dah namanya GB,,, tak lain tak bukan mesti la berangan nak pegi travel! Hahaha!!!

Ok sekarang… cuba kawan-kawan bayangkan… best tak kalau sekarang ni kite packing baju nak gi jenjalan kat London? GB tak penah pegi Europe lagi. Tapi walau tak pernah pergi GB tahu je kos ke sana memang tinggi, tapi biasa la bila kita selalu nak jalan and jimat kita akan cari jalan jugak macam mana nak minimumkan kos bila pergi travel kat sana. Lagi pulak sekarang ni ekonomi pun agak sendu, tapi kaki gatal jugak nak jalan, I tak kira! Hahah!!

Tapi nasib baik jugak sekarang ni senang. Semua main online aje. Flight ticket.. hotel.. nak bayar segala.. semua online.

So lepas dah menggali-gali, GB dah terjumpa cara untuk jimatkan kos tiket flight, yang agak menarik dan rugi kalau GB tak share kat sini. Jangan tak tau… Emirates Air punya tiket pun harganya boleh tahan berpatutan tau! Dah alang-alang nak jalan jauh why not kita cuba kan?

So cara nak book Emirates Malaysia air ticket untuk dapatkan harga yang murah, pertama sekali cuba kawan-kawan pergi ke web Traveloka, atau pakai apps nya pun boleh. Lepas tu… pergi kat link https://www.traveloka.com/en-my/emirates terus sebab kat sini la kita boleh search flight yang ada. Contohnya, since kite kan nak pegi London.. kita cari cheapest flight to London. Macam biasa stepnya… pilih tarikh yang kita mahu (GB strongly suggest untuk pilih tarikh bukan cuti sekolah atau bukan musim perayaan sebab masa tu kita akan dapat harga yang best!!). Lepas tu click search flight. Kalau tak dapat maksudnya tarikh tu dah tak available.. maka kena la  search tarikh lain pulak. Nanti kan, result dari airline lain pun akan keluar juga..  so time ni kita boleh bandingkan harga. Senang sangat sebab semuanya ada kat situ je.

Anyway, since GB dah tertarik nak try Emirates Airline, GB buat research jugak pasal airline ni. This airline memang dah famous tapi sometimes kita tau on surface je, jadi tak salah kan gali lebih dalam sikit…

So sebenarnya Emirates Airlines ni apa dan siapa di sebaliknya? They are actually from Emirates Group, and siap sponsor beberapa kelab bolasepak gergasi dunia! Asal from Dubai, UAE and salah satu leading airlines yang ada inflight entertainment yang terbaik (Oh yes!!!). They have 3 jenis class seating; Economy Class, Business Class, and First Class. Kalau ada rejeki dah tentu la kita nak First Class or Business Class, tapi sebenarnya Economy Classpun dah cukup bagus dan sangat selesa.

***

So apa yang best kat London? Normally orang pi sana nak tengok Big Ben. Parliament Square. London Eye.  The iconic double decker red bus. Dan Thames River. Itu yang biasa.

Tapi tempat yang tak biasa lagi best kot. Kalau GB.. of course akan cari tempat-tempat yang not too touristy so GB boleh explore lebih lagi. GB prefer kawasan sub-urban, outskirts area.. maybe jauh sikit but I think it’s gonna be worth it. Itinerary masih dalam construction so I can assure it’s gonna be great! Untung juga sebab kite ada kawan kerja kat sana, and ada IG friend orang sana… and ada someone yang pun asal dari sana untuk kita korek gali lagi mana yang best and rare kat London hahah gitewww…

Kamera dah tentu kena bawak, ke nak harapkan smartphone je? Sayang la pulak sebab smartphone ada limitationnya. Tapi harap-harap bila bawak kamera GB tak lupa untuk ENJOY the moment sebab kadang-kadang nak shoot gambar cantik with all the different angles, sampai terlupa nak ‘menikmati’ moment tu. And of course for GB antara benda terpenting adalah nak rasa kopi kat sana. Itu wajib!

Alamak tetibe tak sabar pulak. Boleh tak GB tukarkan berangan ni jadi reality

So ini baru bab tiket flight. GB akan terbang dengan Emirates Airlines sebab nanti  boleh pakai duit lebih tu untuk belanja lain and more coffee! Selebihnya, hotel ke air bnb ke akan menyusul kendian. Sementara tu kawan-kawan cuba la tengok-tengok website tiket murah tu ye!

Sesungguhnya berangan itu indah dan free. Hehehe!

Ok now, jom sambung kerja supaya kita boleh cepat-cepat kumpul uang pergi London!

3 comments:

  1. tak percayalah ini berangan....ntah2 dah separuh itinerary siap! hahaha

    tapi kalau berangan pun, dlm angan2 tu kalau bawak kamera, jgn lupa bawak bateri dan charger ye. Kang nangis tepi bucu katil.

    ReplyDelete
  2. nk berangan jugak la, sambil kumpul duit..kikiki, moga2 dpt la capai impian nk travel lgi

    ReplyDelete
  3. mimpi bisa menjadi kenyataan dear insyaallah

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D