Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, November 5, 2016

Sri Lanka ශ්‍රී ලංකා - Part 8 Day 3 - The Epic Train Ride (Nanu Oya to Ella)

Nanu Oya ---> Ambewala ---> Pattipola ---> Ohiya ---> Haputale ---> Bandarawela ---> Ella

6 Stesen. 3 jam senyuman. Seumur hidup kenangan. Cewahhh!

*

Untuk entry ini, GB tak payah tulis banyak-banyak lah. Semua gambar yang GB akan letak kat dalam entri ini (89 gambar semuanya. Yang ada watermarked tu GB punya. Yang takde watermark tu dari kamera kawan-kawan) akan bercerita sendiri. Mungkin GB akan letak caption kat gambar tertentu, mungkin jugak tidak.

Tapi GB teruja juga mahu bercerita heheh.

Siapa tak teruja bila boleh alami sendiri one of the most scenic train rides in the world?? 3 jam yang indah yang tidak mungkin boleh dilupakan! Pemandangan ladang teh dan kebun sayur, local people with their daily activities, berjualan sayuran dan vadei panas yang enak (beli vadei hanya melalui tingkat keretapi sahaja tau!), melalui jambatan, menelusuri terowong, dan laluan di tengah pekan; di sepanjang laluan itu ada banyak pula air terjun yang indah dan bentuk muka bumi berbukit bukau yang hijau beralun; di hujung perjalanan banyak pula hutan pokok Eucalyptus deglupta (rainbow tree), dan setiap bunyi geseran roda keretapi dan besi landasan membangkitkan bau hangat; semua itu memberi satu makna: Epik!







Diorang ni bergayut dari start naik sampai lah tak ingat stesen mana dah diorang turun. Tapi jangan risau sebab tren ni tak lah laju sangat. Sebenarnya niat di hati nak buat gini jugak. Tapi nampaknya kat mana-mana opening pun ada orang bergayut. So takpe lah..



Tengok.. lalu kat jambatan pun relaks je. tak tercampak pun!



Masuk terowong! Ok, time ni memang teruja. Lagi-lagi kalau terowong tu terowong panjang!





Landasan betul-betul tepi slope!!!























Dilwale jap!















Kat stesen ni, mamat tu keluar berlari nak cari toilet kot! Tetibe tak sampai seminit loceng keretapi berbunyi. Mencelinat dia patah balik dan ada jugak sedikit adegan mengejar (yang real punya) dan akhirnya berjaya naik semula ke gerabak. Yeay!!










Amboi pakcik!

































The vadei boy! Vadeivadeivadeivadeivadeivadeivadeivadeivadeiiiii!!!! (10 saat senafas dia boleh sebut 20 kali!!)



Vadeinya ada udang! Dan dibungkus pakai kertas buku latihan Bahasa Inggeris hehehe!



Anash pun buat lah homework pakai kertas vadei...






I must say this; Makan vadei panas atas keretapi di Sri Lanka adalah sangattttt sedapppp!!!

Di Malaysia Gb tak makan vadei ye... hehehe








Dan teruskan lagi perjalanan sehingga tiba ke Stesen Ella...

9 comments:

  1. belah kiri ketapi pun cantik jugak wehhhh .....
    awat tak habaq !!??

    banyaknua bulu tangan!!!
    hahhaaaaaaaa

    ReplyDelete
  2. Kanan paling byk view!!! Kiri byk moment org je😊

    ReplyDelete
  3. Wow!!! slammer rock nya diarang naik train.

    ReplyDelete
  4. scary juga laluan dia yang macam tebing tu. huhu

    ReplyDelete
  5. What an amazing experience, with beautiful landscapes shots, people photography, motion shots, sprawling tea plantations, siap dgn adegan mengejar keretapi.. lengkap.. le sigh.. epic indeed!

    ReplyDelete
  6. Pergh..!! Dia punya jambatan tu sangat la perghh.. Haha.

    Amboih, siap dok layang-layangkan selendang lagi tu kat tingkap ketapi. Enpon tu jaga-jaga jangan sampai terjatuh. Mau GB meraung kalau enpon tu jatuh. Hik.

    ReplyDelete
  7. Dalam list kejabab, blog kita tadeee *sobs sobs*

    ReplyDelete
  8. Beautiful shots...
    Sangat famous dengan kari ketam disana. Anak menakan Uncle duduk di colombo dah berbelas tahun tapi Uncle masih belum pernah sampai!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D