Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, May 28, 2015

Discovering Atjeh: Day 1 Part 5 (Freddies, Sumur Tiga, Sabang, Pulau Weh)

Nampak tak view ini? Malas nak cerita panjang-panjang... tapi nak jugak cerita panjang-panjang. Ini la dia view dari Freddie's kat Sumur Tiga tu, tempat tidur kitorang untuk 2 malam ni. Kalau macam ni punya view... 20 malam pun GB sanggup!

Nganga...!

View dari balkoni bilik. Ngangaaaaa lagi!!!

Pun view dari balkoni jugak.

Dan ini la rupa bilik kitorang. Muat untuk 4 dewasa sorang kanank-kanak atau pandai-pandai la nak adjust kan. 

Kita takleh bazirkan masa dengan duduk dalam bilik je. Sebenarnya tinggi gile nak menapak naik turun, lebih kurang macam masa duduk kat Kundasang jugak. Cuma bezanya yang tu kat gunung, yang ni kat tepi pantai. Tanpa banyak membebel, moh le kita ke pantai..

Nganga lagi tak? Ini view dari pantai~

Toleh kanan~

Cantik sangat pantai dan laut dia. Nak snorkel boleh sangat nih!



Jernih biru air dia walau dah petang.
Nak jadi cerita... ada satu keluarga Germany ni jenjalan kat pantai tu. Diorang pun menginap kat Freddie's jugak. Anak lelaki diorang, David ni... tetibe datang kat kitorang... lepas tu pegang tangan GB dan bawak berlari (bermain).

Erk!! Layan je lah.. dia pantai cakap omputih tapi... dia cakap German, so GB cakap la Melayu dengan dia. Baru la ayam dan itik! Pastu cam biasa la aktiviti kita... susun batu, amik gambo, amik gambo, dan amik gambo lagi!

















Lepas maghrib, kitorang turun bawah untuk dinner. For the first night ni kita nak dinner kat sini je instead of keluar cari makan. Senang. Kat sini dinner adalah sangat best!! Ada bercourse-course, dari starter sampai dessert dan semua adalah ohsem!!! Freddie handpicked menu dan google resepi untuk sediakan dinner yang sedap nih.

Salad asparagus dengan tembikai

Greek cucumber soup. Yang ini seriously best!!

Tuna steak yang lagi besar dari dua tapak tangan GB. Mexican styled fried rice. Bunga kobis celup telur. Dan the best eva pumpkin pancake yang ditabur sugar dan spices macam cenkih, buah pala, dan serbuk kayu manis. Kalau GB on diet time ni pun GB sanggup burn je!

Dan ini. Apple pie. Yang dibuat oleh wanita German yang dah menginap kat sini lebih kurang 20 malam gitu. Oh sungguh best! Next time kitorang dok sini, atau time GB honeymoon ke... ingat nak jugak la masak something untuk Freddie. Cekodok ke kan? Hihihi~

Sunday, May 24, 2015

Discovering Atjeh : Day 1 Part 4 (Sabang, Pulau Weh)

Disebabkan takut ketinggalan feri, kitorang cepat-cepat bergegas ke jeti. Dan bergegas juga ke feri. Takpelah. Naik awal tak sesak sangat. Sementara nak tunggu feri penuh, datanglah pejaja-penjaja menjual macam-macam jenis makanan. GB beli kerepek pisang salai sebab masih terbayangkan kesedapan kerepek pisang salai  kat Jogja haritu. Sayang sikit rasanya tak sama. Huhuhu~

Macam bihun goreng

Jajan-jajan


Tak lama lepas tu, feri makin dipenuhi penumpang. Maksud GB, serius penuh! Dan berlayar kita, dan akhirnya sampai ke Sabang dalam 45 menit kemudian...



Kat sini... kita didekati oleh pengusaha kereta sewa dan juga bechak. Bechak sini guna motor, bukan basikal. Disebabkan kitorang-kitorang ni suka cuba benda baru... kita pilihlah bechak! Ya, dua bechak sebab kita ni berempat. Best gila naik benda ni walaupun pada mulanya GB macam tak kompiden - boleh ke bechak ni bawak GB? Hahaha~!!

Bechak Pak Bambang



Ok. Nampak sangat tak balance kan?? Kompem sepeda roda dua Pak Bambang menyumpah tak sudah! Hahaha!!! Di belakang adalah bechak Sonny yang dinaiki Iyra dan CPL. Untunglaaa banyak space..!!!


Best gila naik bechak ni. Nyaman. Berangin. Pandangan luas. Dan bebas nak klik gambo walau taruk kamera 6 inci dari atas permukaan jalan sekalipun, but at own risk lah ye. Hihihi!!

150mm from the road level in a moving bechak. Hihihi~

Haa... nampak? Best kan??

Kita lalu kawasan ladang/ kebun~

Melalui bawah gerbang 0 kilometer Indonesia yang masih belum siap 

Dan membaca cara hidup masyarakat sini dari surface nya. Sini lagi banyak motor dari kereta ya.

Dan boleh menikmati view yang ohsem!!! 

Dan lebih ohsem lagi sebab kita boleh berhenti amik gambar bila sahaja nampak view yang berkenan di hati

Disebabkan bechak ini tak lah laju sangat, kita boleh amik view macam ni, siap sempat setting-setting kamera lagi. Dan tak payah berebut tingkat dengan sesiapa. Hihihi~

Dan view ini. 
Dan kita berhenti sekejap. Untuk view ini.


Dan ini.

Dan ini. 

Okelah kan, boleh pegi amik amik gambar kejap. Dan kebetulan ada serombongan budak-budak sekolah yang dari Banda Aceh pun berhenti jugak kat sini, bersuka ria sambil bergambar. Sebagai kakak-kakak, kitorang layan je sambil tolong amikkan gambar aksi lompat. Haha!


Slang mereka tak sepekat slang orang Bandung atau Jakarta atau Jogja. Masih mudah faham. Dan diorang pulak ingat kakak-kakak ni orang Aceh rupanya. See??


Dan mereka beredar. Tinggalkan kakak-kakak berempat ni. Untuk lebih menikmati apa yang ada di sini. Heheheh~


Cantik weh pulau Weh ni. Ini view dari signage besar I Love Sabang tu.

Dan mari kite teruskan perjalanan. Kali ini kita tukar tempat partner. GB naik dengan CPL. Pun muat-muat je. Nampaknya esok kene pair dengan Iyra lah. Almaklum... sebelum ke Aceh ni GB makan banyak. PMS. #alasan!

Bechak adalah antara pengangkutan awam favourite di sini


Aha. View yang GB suka!!!


Hari dah petang. Pak Bambang bilang sekejap lagi kita akan sampai kat Freddie di Sumur Tiga. Freddie?

Yes. Next entry GB akan cerita pasal tempat tidur kitorang ni.