Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, November 26, 2015

Sumatera Barat - Misi Bawang Merah di Danau Di Bawah, Kabupaten Solok - Day 2 Part 2

31/10/2015, Sabtu

Sebenarnya, Misi Bawang Merah hanya kerana apa yang kita jumpa dalam perjalanan hari ini. Selepas Danau Di Atas, kita pergi pulak ke kembarnya Danau Di Bawah. Dan macam biasa GB yang duduk di depan ni tamak lah mengambik gambar!

The Journey

Laluan kita macam gambar-gambar di bawah ni sebenarnya adalah betul-betul di tepi Danau di Atas dan Danau di Bawah. Kalau bukan sebab jerebu, pasti viewnya lebih asyik! Kite melalui jalan kampung dan jalan sempit lagi berliku. Adakalanya cemas juga, lagi-lagi bila jalan tinggi dan sebelahnya adalah gaung dan terus ada tasik. Bertembung pula dengan kenderaan yang besar juga. Walau GB rasa GB cekap driving, tapi kalau kat sini GB surrender lah..!












Danau di Bawah

Tiba di suatu lokasi, tiba-tiba semua jadi tak keruan. Di kanan ada tasik dan kebun, di kiri pulak... GB nampak benda-benda bergantungan yang dari semalam GB perasan dan benda tu rare sebab tak pernah nampak so far. Rupanya bawang merah!! Terus aja Pa'Unchu berhentikan kereta dan kitorang terus serang tempat bawang bergantungan tu dulu, sebelum proceed ke kebun sayur pulak. Sebab tasik tak nampak pun.. jadi apa salahnya berhibur dengan bawang?



Ni ha bendanya. Bawang merah!!!

Diorang keringkan dulu sebelum dijual kot






Tuan bawangnya. Makasih ya Pak!

View jalan kampung yang sangat cantik!






Kebun sayur. Betul-betul sebelahnya adalah gigi air Danau Di Bawah. Tapi tak kelihatan... jerebuuu~

Masih menjadi perdebatan sehingga harini, sebab tak seorang pun antara kitorang yang tahu ini pokok apa. GB rasa kentang, tapi taktau lah.. haha~


Dan bergambar di tengah kebun orang. Aduiii...


















Lepas tu selpi sebab takde orang amikkan gambo dia. Adaaaa ni haaa~


Haaa...nampak??












Dah lah tuh.. jom gerak. Jauh lagi nak jalan niii~




Muka puas hati la tuh!



Dan sebelum pulang... nampak ni, tembak sekali dan mari kita!!!



6 comments:

  1. byk plak gambar kite kat sini akakakkaa kemain poyo lak tu amik gambar

    tak dinafikan
    bawang tu mmg sangat2 menarik
    tapi kalau la tak jerebu, adakah kita akan mendahulukan bawang?

    ReplyDelete
  2. Orang suruh nengok tasik.. Nengok bawang
    Surun nengok maninjau.. Nengok bunga
    Suruh nengok kain tenun.. Nengok Singgalang
    Suruh makan bika.. Nengok Marapi
    Suruh nengok Maninjau .. Beli kulit kayu manih



    Salah siapa?
    Salah jerebu!!

    ReplyDelete
  3. Kalau aku bawak semua ni pergi kebun sayur kat cemoro lawang , kat bromo... Mau tak nak balik rasanya!!!!!
    Kehkehkehhh

    ReplyDelete
  4. Oooo...baru tau camtu proses pengeringan bawang...unik

    ReplyDelete
  5. Salam..

    Dah lama lady x ke teratak ni..
    Lama sgt2..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D