Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Sunday, October 25, 2015

Discovering Atjeh: Day 3 Part 2 (Kapal Apung Kampung Lampulo, Pantai Alue Naga, Masjid Rahmatullah Lampuuk)

Ni namanya tamak habola haloba namanya. Kalau ikutkan GB nak sumbat lagi gambo lain masuk dalam entri ni. Tapi nanti banyak sangat pulak jadinya. Jadi marilah kita bersederhana.

Kapal Apung Kampung Lampulo

Since cerita pasal Kapal Apung kat Kampung Lampulo ni boleh dibaca dekat wiki dan di banyak website lain, GB takyah ceritalah kot. Just tayang gambar je. Boleh?


Kene park kat luar, jalan sikit baru sampai ke tapak kapal apung

OK dah sampai. Kapal ni terdampar kat atas rumah tu masa Tsunami melanda. Dan sekarang dibiarkan sebagai tarikan pelancong. Namun, ada sikit treatment untuk mengekalkan kapal di kedudukan sedemikian. Boleh tengok beberapa gambar di bawah ni.


Supporting column dipasang supaya kedudukan kapal apung lebih stavbil








Tak sure boleh masuk dalam kapal atau tak. Takde orang untuk bertanya. 


Pantai Alue Naga

Seterusnya kita ke Pantai Alue Naga.

Pantai ni airnya jernih dan kehijauan. Dan sangat cantik. Dan percaya tak, pantai indah ni dulu pernah hancur dibadai Tsunami. Menjadi nadi kehidupan nelayan-nelayan di sini. Untuk dapat lebih feel, GB dan DrSinga turun di hujung jalan, membiarkan Supir meninggalkan kitorang supaya kitorang dapat berjalan mencari apa yang menarik di sepanjang jalan. Panas pun GB dah tak kisah. Hitam pun hitamlah. Janji puas hati.

Dr Singa. Dan panas terik. 
Crown flowers ni banyak tumbuh liar di tepi jalan












Masjid Rahmatullah, Lampuuk

Destinasi seterusnya adalah ke Masjid Rahmatullah di Lampuuk. Lampuuk dahulu musnah habis dibadai Tsunami. Habis rata. Kecuali masjid ini sahaja. Namun masih ada kerosakan di masjid ini akibat Tsunami. 

Masjid mendapat dana dari Keraajn Turki untuk dibaikpulih, Tetapi, di suatu sudut di dalam masjid, kesan-kesan kerosakan telah dibiarkan oleh pihak pengurusan untuk memperingati peristiwa tersebut.





















1 comment:

  1. Saya rasa memang bagus sangat kesan2 tsunami tu dikekalkan supaya jadi peringatan dan kesedaran. SubhanAllah.

    Ok, saya suka sangat foto 2 nelayan atas bot pegang jala tu. So good lah! :).

    Saya pun cam tu jugak, most time memang sanggup berpanas. Kulit gelap pun gelap la... hehehe... Lumur je losyen lepas tu.. hahaha...
    Seriously though, saya sanggup sebab thinking of the possibilities of discovering something interesting/exciting to shoot. Lagi la bila dah jalan2 bercuti jauh2 :).

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D