Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, December 19, 2014

Dari Kokdiang ke Jogja - 5.4 (Mirota Batik, Nasi Gudeg and Pulang!)

Sebelum teruskan hajat bershopping... GB cakap kat Decky.. nak cari money changer dulu. Duit rupiah dah takde. Kesian GB. Sama ada tercicir atau terkena tipu. Mana manalah. Syukur la GB bawak RM lebih. Dan ada extra 150k tu taknak kacau sebab itu untuk  airport  tax karang. 

Nasib baik ada money changer yang bukak hari Ahad begini...


Dan marilah kita split up, jalan cari souvenirs. Kite pegi terus ke Mirota Batik aja. Letaknya di Jalan Malioboro. Decky cakap situ semua ada... tak perlu cari di tempat lain.

Sikit la. GB tak shopping  banyak. Plus sikit untuk mak ayah adik adik dan anak buah. Hehehe~
Kat mana-mana GB pegi kat Jogja ni, especially tempat untuk tourists, mesti ada bau bunga yang wangiiii ni. Kat sini, GB jumpa jawapannya,. Campuran bunga segar dan incense rupanya...

Ini campuran bunga yang buat seluruh bangunan Mirota Batik ni berbau harum. Dengan incense  sticks di sana sini... wangiii ja bau dia..

Campuran bunga mawar...kenanga...melur (atau tuberoses mungkin...), daun pandan dan limau nipis. Boleh buat kat umah bagi umah bau macam spa.

Jalan kat luar Mirota Batik. Ada banyak penjaja. Ada jual baju. Brooches. Accessories. Dan GB dapat sehelai shawl yang gojes kat sini!

Yes. I'll be back again!




Very Malioboro!

Penjaja buah

Rokok di sini sangat murah... kata Decky...

Ok. Selesai. Kita perlu pegi cari makan sekarang. Sebelum off to airport.


Kite cakap kat Decky... nak makan kat someplace yang on the way ke airport . Maka singgah kita kat Restoren Ayam Goreng Suharti. Katanya ayam gorengnya sedap!

We-olsie sikit. Nampak tak GB dah itam? Tu Anash tu tengah tak baik lagi sakit perut dia.


Tapi tak sorang pun order ayam goreng. Instead... GB order ni. Nasi gudeg. Sedap!!!
Lepas makan cepat cepat kita ke airport. Nak check in luggage lagi...

Bye Decky! See you again!!



Sebenarnya kat sini ada cerita. Tapi nanti GB akan sum up semua cerita yang pelik menarik kelakar dan summary kat next entri.



Sebenarnya airport tax punya charge  adalah 100k rupiah. Maka GB ada lebihan rupiah untuk dibelanjakan. Yang lain juga sama. Shopping lagiiii last minit! Takde gambar sebab semua rancak nak beli itu ini. Plus kamera dah simpan dalam beg. Dan henpon pulak nak save battery.

Kalau beli coklat entrng jodoh tu adakah GB akan kawin tahun ni jugak? GB tak beli tapi.... huhu~

Beg kitorang. Beg GB dua ketul je. Shopping bags yang biru dan putih tu definitely  bukan GB yang punya!


Mentang-mentang dah nak balik.. asyik we-olsie je lah kan.
Balik naik kapal cantik. Dan kat sini tak pulak dilarang berwe-olsie dekat dengan pesawat. Kalau airport lain... amboi.. kemain diharamkan lagi! Mak aiii.... ireng banget muka GB!

We-olsie dari kamera dak Jujie (CPL)


Adey. Tak puas puas lagi gamaknye ye...?


Dan... selesai. Alhamdulillah... syukur. Best gila trip kali ni. Sukat segala ceruk Jogja (walau ofkos lah banyakkk lagi ceruk Jogja ni yang kita belum sampai). Tengok alam ciptaan Allah. Candi, laut, sungai, gunung, kawah, Dan tengok budaya berbeza. Dapat member baru. Dan paling bermakna sebab pegi dengan member yang best gila. Sekepala. Dan saling memahami lagi bertoleransi.

Can't wait for next trip! Ops...!!!!





8 comments:

  1. bila nak amek copy all the picture uols...!!!

    ReplyDelete
  2. Pengembaraan yg paling seronok kami baca... Rasa macam ikut serta pulak....

    ReplyDelete
  3. Takdelah ireng sangat... maintain lagi tu... hehe

    ReplyDelete
  4. Sakan benor shopping nyer.. sampai beranak pinak beg tu hahahaa :D

    ReplyDelete
  5. Cokelat tu kan, yg enteng jodoh dll tu, saya tak beli pulak masa di Surabaya hari tu. I should have lah. Cause very funny! Should have seen the back of the chocolate! Kelakar!

    Alhamdulillah, semua berjalan lancar dan anda semua enjoy. Lagi la gi dgn geng2 yg best2 :).

    ReplyDelete
  6. Saya pernah ke Jogja sebanyak dua kali... bandar yg memang best

    ReplyDelete
  7. Salam. Hee beruntunglah dapat pergi Jogja.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D