Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, December 19, 2014

Dari Kokdiang ke Jogja - 5.3 (Kraton Kasultanan Nyayogyakata Hadiningrat)

Kraton bermaksud Istana. Tapi istimewanya di sini, selain dari menjadi tempat singgahsana Sultan, kraton ini juga menjadi pusat kesenian dan kebudayaan Jawa di Jogjakarta. Aura Jawanya kuat. Sebaik kaki melangkah ke dalam... ada wangian bunga melintas di hidung GB. Serentak juga dengan hidangan muzik bernuansa Jawa hinggap di gegendang telinga.

Wow. Tetibe buat ayat majalah. Hahah!!

Kaunter tiket. Murah ja. Rp12,500. Tapi sebab duit rupiah GB tengah limited... dia terima duit RM. Katanya untuk buat koleksi aja... hihi

Depan tu patung. Tapi belakang itu orang betul yer..


Ramai orang. Sebab hujung minggu. Cuaca jangan cakaplah... panas!



Kita di sana pada hari Ngahad 9 Nopember 2014 ya!

Tour guide  kitorang. Upahnya tidak ditetapkan. Hanya seikhlas hati. 

Pekerja Istana. Abdi dalem.

Permaisuri yang terkini.

Sultan yang terkini

Makasih ya pak atas senyuman itu...

Kita melalui dewan terbuka yang mana time tu tengah ada latihan menari. Terus lepak situ. Bukan sekejap. Tapi lama juga. Terpesona dengan gerak tari yang nampak lembut dan perlahan walau hanya latihan. 

Nampak je lembut dan perlahan tapi mahu sengal satu badan kalau yang buat tu GB!


Pemuziknya


Penarinya



Ini mesti cikgu!




Penyanyinya


Penarinya..




Gini ha cara mengajarnya. Main cucuk je point kat badan!


Ini mesti cikgu yang lagi berpengalaman!




















Selesai latihan... mereka keluar dari dewan ni dengan jalan gaya itik... GB tak sure kenapa.





Sebelum beredar... kite amik dulu gambar dengan penari penari tadi. 

Kite pakai baju kurung. Gigih kan??





Tetibe tak jadi nak beredar bila tengok penari penari lelaki ni masuk dewan. Pun gaya jalan itik.





Wahh cikgunyaa.. heheh













Ini cikgu lagi sorang yaaa...








Fuh... best betul! Nasib baik berlengah lengah di situ. Kalau tidak pasti terlepas latihan tarian yang lelakinya.

Tapi kita tak boleh tunggu sampai habis. Sebab flight petang ni. Dan sebelum itu mahu pergi shopping sikit.





Masa on the way nak keluar tu ada penari sedang beraksi. Yang ini bukan latihan. Maka penarinya full costumed dan accessorise.  Tapi takpelah.. kitorang pass. Sebab dah tengok latihan tadi pun dah cukup puas hati.



Gambar sultan, permasuri dan puteri puteri.

Ini gambar masa perkahwinan diraja. Diarak sebegitu. Kalau GB kena tambah 5 orang lagi baru boleh terangkat. Kehkeh!


Ops. Last shot. Kebetulan tarian ni baru bermula.



Dan babai. We off to shopping sikit. Tapi kena cari money changer duluuu!!!

7 comments:

  1. GB...!!!! Canteknyaaaa gambar.... Gadis2 Jawa tu semua cantek2 kan...eh...akak ada jugak darah2 jawa...hahahahhaa...masa ni la nak mengaku.

    Psssttt: Akak mmg kagum laa awak pakai baju kurung. Salut spring, okeh.

    ReplyDelete
  2. Kakak terpikat dgn kain-kain batik lepas yg digunakan penari tu. Lain kali kalau pergi beli utk kakak - nak simpan mana tahu boleh jadi penutup masa hari akhir kakak duduk atas bumi sebelum dikebumikan bawah tanah.

    ReplyDelete
  3. Kesian kan... demi adat... tua-tua pun kena buka aurat...

    ReplyDelete
  4. kenapa cekgu nye lebih ganteng dari pelajar nya...?!... hehehee

    saya nak skip ... last day boleh.... hehehe

    ReplyDelete
  5. teringin sangt nak tahu kenapa diaorang mauk dengan jalan menunduk..

    ReplyDelete
  6. ini semua membuatkan saya melonjak2 nak ke sana.. tapi tadak kawan yg berminat! hayooooo....

    ReplyDelete
  7. Amboi... pak tu senyum kat you.. huhu :)

    Soooo lucky GB & friends dpt tgk latihan tarian tu! Bestnya! Jelesnya! Cantik2 penari2 tu. Berkebaya dgn kain batik. Cantik sgt!

    Your people shots are marvelous. Saya suke.
    Ehem.. awak suke yg t'shirt pink tu ye.. heeee... ke cikgu2 tu...hehehe..

    GB patut pakai kebaya, baru lebih kegigihannya...hihi...

    Thanks GB for sharing. Best sgt shots you :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D