Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Sunday, December 7, 2014

Dari Kokdiang ke Jogja - 3.3 (Mount Merapi, Kaliadem)

Sebelum ber adventure di Merapi, kita makan dulu... boleh? Lapo...


Bale Kambang itu bermaksud Balai Terapung. 

Cantik layout dia. Boleh makan kat gazebo-gazebo terapung tu kalau nak.


Eh, itu Decky. Hewhew...

Nanti GB cari apa nama pokok ni.

Dan ada pokok padi juga dalam tempayan

Arachis pintoi.
Lepas beberapa ketika pusing kawasan snap sana sini, makanan pun sampai...

Ikan garume sweet sour. Owh this is awesome!


Sayur genjer. Sedap. Sayur ini berjaya dimakan oleh DrSinga. Wahahaha!!!!

Bebek penyet. Bebek adalah sedap dan dagingnya lembut. Tapi sambal dia. Sampai menangis tersedu GB! Sambal Jawa memang pedes!!!

Bukti DrSinga makan sayur. Hehehe!!!

Nampak tak segugus di tangan tu??

Alhamdulillah... dah kenyang. Jom ke Kaliadem. Sepanjang jalan tu kitorang tak berapa hyperactive sangat dah. Sebab kenyang dan tekejut sambal pedas. Tapi syukurlah GB tak sakit perut. Huhuhu.



Dalam sunyi-sunyi tu tetibe Decky menunjuk sesuatu di kiri kanan jalan kampung yang sedang dilalui. GB dalam blur cuba nak faham apa dia cakap, tapi tangkap jugak akhirnya bila dia berhenti di tepi sebuah gerai yang jual buah. Dia tanya, "Mau beli buah salak?"

Oh. Rupanya tadi dia tunjuk pokok salak la tuh. Ngeee... Ok. Kita beli!

Salak madu


Murah ni. Sekilo 10 ribu rupiah ja!

Beli sikit. Yang madu. Yang manis punya. Sedap!!!!

Buat makan dalam kete. Sambil tengok view sementara nak sampai ke Kaliadem.


***

Ok. Sekarang kita dah sampai ke kaki Merapi dan siap beli tiket nak naik jeep pegi ke Gunung Merapi.

Tiket. Short route pun puas hati. Tapi kalau masa mengizinkan kita nak je amik medium atau Long Route.



Kita naik ini.

Dan kita kena pakai ini. (Gambar dari blog DrSinga)
Dan perjalanan bermula... bergegar satu badan!! Duduk ke berdiri ke sama ja. Gegar!! Kamera dah tentu laa gegar sama. Hahaha!!!  


Lori melombong tanah lava untuk tujuan buat bangunan




Kita lalu suatu kawasan kampung yang sudah tidak berpenghuni sejak kali terakhir Merapi meletus 4 tahun yang lalu...
Singgah mini museum. Untuk melihat kesan-kesan kemusnahan debu Merapi. Ini baru debu. Bukan lahar.

Sunyi dan sayu seketika.




Tuannya entah selamat entah tewas...

Kaca juga mencair dek debu merapi...

Porcelain juga

Dahulunya pasti diguna untuk blend bahan membuat bakso...

One happy family was here...


Gambar-gambar selepas letusan digantung di sini

Keajaiban? Kuasa Allah...


Saksi marah Merapi. Tewas tapi...

Kita tinggalkan mereka dan cerita mereka. Kita maju ke depan lagi... ke Batu Alien. Apa tu??


Ini dia. Menurut pak supir katanya sebelum letusan 2010, batu ini tak ada. Nampak sedih... nampak tak?

Tapi ini lebih menarik perhatian. Pak supir yang beritahu... inilah pokok bunga abadi... mitosnya adalah apabila kita beri bunga ini kepada orang yang kita sayang.... maka cintanya akan kekal abadi... GB petik sikit... pak supir yang suruh. Hihihi...

Bunga Abadi. Edelweiss Jawa. Anaphalis javanica. 


Selpie sket!

Ini adalah sungai lava...

Dak CPL. Name tag sikit punye besor kot!
Kita ke bunker pulak...



Daun diselimuti debu. Sebab dah lama tak hujan...

Salah sebuah tapak perkampungan yang telah musnah...

Bunker. Kawasan perlindungan. Pada hari cuaca baik Gunung Merapi akan kelihatan.

Mbah ini menjual bunga abadi

Di bunker ini, 2 orang telah menjadi korban sewaktu letusan berlaku...

Pintu masuk itu adalah satu-satunya access masuk dan keluar dari bunker. Boleh sewa torchlight kalau nak pergi menyiasat ke dalam. GB tak pegi tapi. 

Bunga abadi yang GB beli...

Kelabu sahaja....

Eh... hujan. Pak supir keluarkan bumbung supaya kita tak basah...


Sedia untuk pulang?





Puas? Ya. Puas. Walau tak sempat ke rumah Arwah Mbah Maridjan yang telah tewas dalam letusan 2010. Walau tak dapat tengok Gunung Merapi. Walau langit kelabu sahaja...

Ada pengajaran yang kita dapat di sini. Banyaknya sehingga tak mampu terluahkan. Takpe. Kita pulang dahulu. InsyaAllah ada rezeki GB akan datang lagi ke sini. 

Esok ada cerita lain pula...

18 comments:

  1. makin menarik perjalanan kalian :)

    ReplyDelete
  2. salak jogja semestinya manis dan jambo

    ReplyDelete
  3. salak jogja semestinya manis dan jambo

    ReplyDelete
  4. GB...rumah mkn tu cantik sesangat..akak suka dekonya tu...emm makanan pun super duper best..!!

    ReplyDelete
  5. GB...rumah mkn tu cantik sesangat..akak suka dekonya tu...emm makanan pun super duper best..!!

    ReplyDelete
  6. yg ni kite skip update boleh tak.. link korang nye blog jer.. hahhaahha...

    ReplyDelete
  7. balai terapung...
    di mana...
    akak kecundang dengan penangan teh susu

    oh lauk ikan itu..memyelerakan rupanya!!!

    ReplyDelete
  8. banyaknya salak GB..
    kata nya salak'pondo'yang paling sedap kan GB

    ReplyDelete
  9. saya suka la gambar ayam tu!

    mai lagi
    saya nak ikut!

    bila tgk semua ni kan
    betul2 rasa bersyukur kan
    negara kita jauh dari malapetaka sedasyat ini

    ReplyDelete
  10. Nekcik pergi beberapa bulan sebelum gunong tu meletop..tapi di kaki gunong jer..jauh berbeza...nak naik jeep tak sangguplah nekcik..longgar segala skrew

    ReplyDelete
  11. aktif lagi la kesahnya gunung merapi tu...huhu...seriau! anyway...feeling adventurous sangat...sukaa!
    salak madu sedap tu..menimbun-nimbun..geram lak tengok!

    ReplyDelete
  12. Bunga abadi tu dah diberikan pada yg sepatutnya belum?

    ReplyDelete
  13. nak sket bunga abadi tu !
    nak bagi remy ishak. tetiba haha

    ReplyDelete
  14. seronok dapat tengok tempat orang dan sedikit sebanyak belajar tentang mereka..

    ReplyDelete
  15. Dak Anash dah kecundang dalam balai !!
    masa tu rasa naaak je baring dengan dia .. capek sangat dah !!

    wa makan sayur!!
    sebab fresh !
    kalau sayur dah lembek lembek.. wa pandang aje laaa...

    ReplyDelete
  16. Sayur genjerr!!! Sedapnyaaa.. lama betul tk makan. Akak nampak pecel lagi...waahhh

    ReplyDelete
  17. GB!! bestnya dapat pergi tempat2 macam ni. tang bunga abadi tu memang sweet sangat. rasa nak pergi sekarang! hee

    ReplyDelete
  18. hi GB.
    sedih pulak tengok peninggalan merapi. satu perjalanan yg sunggoh bermakna, pasti.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D