Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, November 28, 2014

Dari Kokdiang ke Jogja - 2.2 (Kompleks Candi Arjuna)

Sebagai intro, jom layan dulu gambo spiderweb kucar kacir dan dandelions yang gebu yang kitorang jumpa di Dieng ni ye...



Itu CPL yang dipaksa tiup dandelions kencang-kencang. Kite nak amik gambo!
***

Lama jugak GB paused sebelum taip entry yang ini. Ini semua gara-gara Kompleks Candi Arjuna ni lah. Oh ye... di  Dataran Tinggi Dieng ni, first stop kita adalah kat Kompleks Candi Arjuna. Candi ni adalah candi Hindu yang letaknya di kawasan tinggi yang nyaman dan sejuk. GB dok google pasal sejarah candi ni sebenarnya, tu pasal paused lama sangat. Akan tetapi, google cakap sejarah benar pasal candi ni masih samar-samar. Maka takpelah. Takdelah GB nak membebel di sini. Hihihi. 

Satu keunikan candi di sini adalah ia terletak di tengah-tengah tanah pertanian. Atau sebenarnya tanah pertanian ni yang ada di tengah-tengah candi? Maka sudah tentulah kita ada options lebih tentang apa yang menarik untuk di capture selain dari candi tu sahaja. 

I mean, bagi orang yang tak pernah jumpa pokok kacang tanah dan ladang lobak merah, dah tentu la benda tu jadi sangat exciting kan?? 

Kebetulan...waktu itu adalah waktu sibuk. Waktu beruntung untuk kitorang!







Dalam sedar tak sedar leka menembak pekerja ladang lobak merah dan lobaknya sekali, kita sampai di kawasan percandian. 

Seriously candi di sini jadi sangat cantik sebab surrounding dia yang dah memang cantik. Borrowed landscape yang blended dengan architecture candi tu sendiri memang ohsem!


Superwoman hitam tengah tengok orang angkut pokok carrot



It's busy day and we like it!

Ladang kacang tanah dalam setting tanah tinggi. Nyaman!



Dan candi ini memang letaknnya tengah-tengah kesibukan ladang!




 


Ladang kacang tanah. Mulanya GB tak tau. Tapi tengok daun GB boleh teka ia dari species Arachis. Kacang. Dan kak Anash yang cakap ni kacang tanah. Hihihi






Anash in action

CPL in action. Kat timbunan pokok carrots pun bolehhh!!
Ni pokok carrot rejected sebenarnya. Cacat-cacat semua~

'Anash-shangat' pose. Hasilnya boleh la pegi tengok kat blog beliau ye. Hihihi~

Kedrat nenek bawak kayu. Agaknya dia hari-hari minum jamu, itu yang gagah perkasa lagi tuh~

Carrots dikumpul dan ditimbang dan dijual ke sini (kot)

Dari sini boleh nampak paip air yang berselirat ikut palang di atas.

Seriously pekerja-pekerja sini tak paham kenapa kitorang nak amik gambo diorang lebih dari gambo candi. Hehehe

Jom cari jalan keluar. Kite perlu ke tempat lain pulak!


Sesat. Hehehehe!!! Patah balik.


Ok. Ini kot jalan yang betul...


Bunga ni banyak di sini. Tapi yang kuning. Yang pink tak jumpa pulak.

Sebenarnya masih sure tak sure ini jalannya atau tidak. Nampak tak paip air kat atas tuh?




Candi Gatotkaca ni ada kat luar. Time ni dah penat dah nak mencandi. Hahaha. Kite nak ke tempat lain pulak!
Dan oh, tetibe nampak pulak pak petani tengah in action.

Dah masuk zohor time ni. Dan lepas tu ada pengumuman pasal kematian... Semalam masa kat Kraton Ratu Boko pun ada dengar pengumuman kematian juga.. Innalillahiwainailahirojiun...



Roda 2 itu motosikal yaaaa

Kite beredar dulu dari Kompleks Candi Arjuna ni. Ke tempat yang lebih menggambarkan Dieng sebagai sebuah dataran gunung berapi aktif yang sangat luas ini. Next entri eh!

14 comments:

  1. Mrs pun tak pernah tengok pokok carrot sebelum ni...
    Cantik2 hasil tembakan gambar

    ReplyDelete
  2. Enjoyful event....adventurous lagi 😄

    ReplyDelete
  3. alohhh,.... selalu x dapat chopp...!!!

    ReplyDelete
  4. Macam best je perjalanan ni...tapi kalau mak besama, mesti pancit! :)

    ReplyDelete
  5. suka!!.. gambo bunga yg 3 teratas cantek...

    ReplyDelete
  6. true traveler!

    bukan takat capture architecture but u manage u to capture people and their activity! suka lahhhhh!

    ReplyDelete
  7. aduh...tak tau nak cakap jeles...jeles....jeles......seronoknya berjimba dgn kawan2.....

    ReplyDelete
  8. carrot dia memang kontot dan lebar gitew ke

    ReplyDelete
  9. wowwwwwwww
    cantik2 gambar
    hahahah sesat ye
    mesti kaki penat gila kan
    berjalan aje trip korang nih
    patut korang kena beli kasut yang ada roda tu
    kihkihkih

    suka gambar ke 3

    ReplyDelete
  10. cantik2 la gambar ni..Biasanya gambar yang GB ambil ni GB simpan kat mnaa ye?sebab banyak sangt kan??dalam pendrive ke?

    ReplyDelete
  11. baru bole komen
    sebab dapat tengok gambo
    hahah
    ok
    akak sangat tak sopan,,,nonggeng di rimbunan lobak itu

    cantik plak gambo kat blog gB.
    cis..cis

    ReplyDelete
  12. suka sangat dengan bunga dandelions ni, nostalgic ^_^

    ReplyDelete
  13. pokok dandelions tu ada x di msia eh GB..

    ReplyDelete
  14. Byk people shots! Thanks GB :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D