Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, November 22, 2014

Dari Kokdiang ke Jogja - 1.3 (End of Prambanan & Sunset at Kraton Ratu Boko)


Dalam entri ini GB taruk gambo lebih banyak dari biasa ye. Sebab dah edit-edit dah nak taruk yang mana, tapi tamak pulak rasa. Macam nak taruk semuaaa aje!

Selesai rentung-rentung di Prambanan, kite gerak keluarlah ye. Jauh jalan keluarnya, dan di sepanjang itu ada laa beberapa yang menarik perhatian GB. Seperti ladang rusa ni. Eh, rusa??

1. Ada relevannya ladang rusa di sini. Kalau tak silap dalam kisah yang tercatat di Prambanan ada antaranya berkenaan rusa emas. 
Dan kisah-kisah kehidupan di Jogja yang dapat GB baca sepanjang perjalanan keluar. Baca, perhati, dan relatekan dengan apa yang pernah GB dengar dari kawan-kawan dan apa yang GB lihat di negara sendiri. Ada suatu aura di sini yang buat hati ini jadi agak tenang, walau cuaca panas membahang. Mungkin sebab pokok-pokok yang banyak di sini. Dan ada suatu haruman yang selalu terlintas di hidung ni from time to time. Harum bunga tapi bunga apa? Bau seperti kenanga...dari tadi... tapi kenanganya tak nampak pun, Pelik jugak tapi layankan aje lah...

Leka juga GB tengok warna-warna Jogja ni. Iyalah kan, tempat orang. Warnanya juga pelbagai dan semestinya ada beza.

Sebenarnya monolog tu dalam perut lapar. Nasi briyani dalam flight tadi dah hadam kot. Dah habis buat jadi fuel pusing Prambanan.
2. Cara mereka berniaga adalah sama seperti orang Indonesia di sini berniaga.

3. Lalu kat gerai-gerai, Pandai betul diorang punya masterplanner.

4. Cuba teka dawet tu apa? Hehehe!!

5. Ada emosi di situ

6 . Time ni terasan nak singgah beli tapi kejar masa pulak nak menyunset.

7. Ok jap. Dahaga. Minum jap!

8. Sambil perhati orang lagi. Tong gas kecik di sana adalah banyak. Kat sini takde kan,

9. Jom try teh botol yang member dok sebut-sebut sebagai sedap sangat tuh. Frankly, lepas minum, GB tertanya... tang mana yang special nya?

10. Dan ada juga tukang ukir kayu di sini.

Dah. Lepas tu kite gi Kraton Ratu Boko pula untuk sunset. Dalam kereta tu dah bising-bising kat Decky 'lapar....lapar...'. Jenuh juga Decky mau cadangkan mana yang mudah dan kenyang untuk kitorang yang kelaparan nih dan paling penting tak terlepas sunset. Betul jugak. Kitorang ni tengah jetlagged dok fikir sunset lambat lagi, Padahal time tu dah pukul 4 lebih. Sunset sana adalah 5.40 petang ya...

Pastu baru la Decky cakap kat Ratu Boko itu tiketnya sekali dengan light meal, Oooo... kire oke la tu. Dan frankly GB tengah crave for coffee sangat time tuh, Light meals sure la ada coffee kan??
 
11. Tiket masuk. Sorang 110,000 rupiah.


Ok first thing first. Jom cari makan! Maka kitorang menuju la ke cafe dahulu. Terus order makanan. Sementara tunggu makanan ni mari kite tengok view dulu!

Tempat ni letaknya tinggi di atas bukit. Jadi view kat sini... subhanallah... amazing!

12. Owh indahnya view dari sini....subhanallah...!! Nampak petak-petak sawah. Kampung-kampung. Nampak Candi Prambanan yang kita baru pegi tadi. Dan kalau cuaca bagus boleh nampak Mount Merapi!
13. Tengok tempat makan tu. Cantik kan? Kan? Kan? Dan pokok-pokok tak berdaun tu. Kalau tak kemarau agaknya mesti hijauuuuu je daun dia kan?

13. Owh cantiknya.... owh cantiknya...!

14. 

15. Hai Prambanan!

16. Ok, This is one of my favourite shots!

17. Meja nombor 7. Saya suka!!!

18. Tadaaa!!! Makanan dah sampai. Sebab lapar...semua order nasik goreng! Hahaha!! Sedap! Tapi kopi es saya... kecewaaa....
Ok dah dah! Kite gi solat dulu! Lepas tu kejor sunset yuk!


19. Tiket masuk 


20. Tingginya nak panjat..!

21. 


22. Jauh lagi ke? 

23. Owh. Cantik pulak view dari sini!

24. Ha nampak dah! Cepat-cepat kejor matahari dah nak turun!

25. Panjat lagi! Hins. Hins!

26. Woh. Kene panjat laaaagi!! Tapi lepas ni tak payah panjat dah!

27. Mari mengadap sunset. Eh. Tak center! Sunset ke kiri pulak sekarang!

28. Adjust sikit location. Nak cari port baekkkk punya nak pacak tripod nih! 

29. Ok jumpa dah port. Dah pacak. Jom tunggu sunset berjemaah!

Lepas tu nampak dahhhh. Matahari di celah awan. Pastu semua busy mengetik menonggeng mengeset kamera memasing. 

Dah lama tak experience sunset macam ni... perasaan GB time tu sungguh tak boleh digambarkan. Bayangkan....sebelum terbang ke Jogja GB almost takde rest langsung sebab keje. Malam sebelum nak fly pun GB stay late lagi kat opis. Dan boleh dikatakan dah berbulan GB tak dapat tengok sunset. 

Dan kali ini... sunset indah depan mata. Dengan relaks. Bertemankan kawan-kawan yang best. Kawan-kawan yang kite sayang...

Moment tu sekejap je. Tapi. Just priceless...

30. 

31. Sekejap je macam ni. Pantas hilangnya. 

32. Di celah-celah kamera kita. Huhuhu

33. Aeroplane yey!

34. Maghrib dah masuk. Blue hour bakal menyusul...

35. Rasa macam taknak balik. Boleh tak?

36. Okelahhh...jom balik. Nak check in lagi. Ingat nak berumahtangga kat sini ke??

37. Jom!! Jom!!!

Pasal hostel, info lain, pasal nak gelak-gelak, santai-santai dan sengal-sengal boleh la gi baca kat blog DrSinga, blog Anash-Coconutz dan blog CikPuanLawa yek! Sini memang banyak monolog-monolog luahan hati gitu...! Hahahaa!!!


16 comments:

  1. Teh botol?
    bila minum sejuk ok...kalau tak sejuk mcm ada rasa herba sikit.

    ReplyDelete
  2. " Pastu semua busy mengetik menonggeng mengeset kamera memasing. '

    hehhehehee..
    ngesot ado ??!

    ReplyDelete
  3. akak sker
    akak ske gambo flite nyebok2 kat situ..
    pandai GB snap photo
    teringin nak jalan-jalan camni
    tapi tak sampai seru lagiii ^_^

    ReplyDelete
  4. Bila nak jalan2 dengan mak pulak? :)

    ReplyDelete
  5. @Nieda ramly

    kalau ada rasa herbanya saya suka. tapi yang saya minum tu rasa macam teh biasa. tapi kawan2 cakap yg wangi tu yang spesel. heheh~

    ReplyDelete
  6. @Dr Singa

    seb beikkk tak sampai tahap ngensot lagi. hahaha!!!

    ReplyDelete
  7. @Tihara


    heheh tengkiuu. kebetulan kan kat sana flight memang kerap. dekat pulak dengan airport. itu yang memanjang dapat gambo kapal terobang tuh! hahaah~

    ReplyDelete
  8. @Kakcik Nur

    makkk!!! masih ada lagi plan pending kita yang belum terlaksana. mmm...nanti kite diskas diskas ek!

    ReplyDelete
  9. viewnya cantik...last aku lihat sunset di tepi pantai remis.

    ReplyDelete
  10. indahnya dunia ciptaan ALLAH SWT...

    ReplyDelete
  11. teh botol
    bezanya dlm botol je GB hehehehhee
    bleh imagine tahap penat GB
    kerja
    ke jogja
    dan marathon terus menerus
    mesti malam tu tido lena kan

    ReplyDelete
  12. GB, yg foto gelembung2 tu you pakai fisheye lens ya?
    Cantik!

    ReplyDelete
  13. huhuhuu... terpesona sungguh..
    #lepas ni kalau travel nak ada camera dslr jugak la :P

    ReplyDelete
  14. gambar sunset tu mmg lawa. Mmg best alau travel dengan kawan2 yg sporting

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D