Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, November 21, 2014

Dari Kokdiang ke Jogja- 1.2 (Kompleks Candi Prambanan)

1. Model of Prambanan Temple. Kite tayang model dulu before tayang yang betul punya ya...
Kat sini...kat sini... kat sini....

Tetibe GB lost apa nak ditulis,

Ok. Lepas dah berpanas kat candi-candi kecik, kita ke Candi Prambanan pula. Candi sini besar. Tiket pun mahal la sikit. Jadi Pak Decky cadangkan kita beli combined tiket sekali dengan Borododur juga. Kita setuju aje. Cajnya adalah USD30. Kalo beli asing-asing mahal dalam 30 persen gitu. 

2. Tiket untuk empat superladies!

Ada kisah kat 4 keping tiket ni. Takpe. Nanti cerciter.

3. GB fikir...kalau GB lama-lama di Jogja, kemungkinan GB akan kempunan kopi terus-terusan. Kopi di sana tak keras!

Sebelum teruskan kite minum kopi dulu. Welcome drink la lebih kurang. Waktu ni dah masuk asar. Baru pukul berapa kan. Sebab zohornya tadi masa sampai airport.  Tapi takpe. Kite jamak.

Agak jauh jugak la nak berjalan ke candinya. Dan cuaca adalah panassss!! Tapi candi ni besar dan memang kagum GB tengok. Terfikir... gigih betul orang zaman dulu buat struktur besar-besar macam ni!

4. Prambanan dari kejauhan


Dari jauh kitorang terbau wangi. Macam bau kenanga tapi tak jumpa pun pokok kenanganya. Kemboja, tanjung...ada lah. 

Maka bermulalah kerentungan kami kat sini. Naik turun pusing sukat candi-candi yang 'tak ramai orang sangat'. GB dok peratiii je orang-orang kat sini. Ramai budak sekolah. Nak kata cuti...tak rasanya. 

5

6

7. Ehehehe,,, ado jugak??

8

9. Capek ye cik kak??

10. Stailo betul budak sekolah kat sini

Tetibe GB nampak ada orang busy-busy dok mengemas. GB ingat ada konsert ke apa ke malam tu Maka GB gatalkan mulut bertanya.. 'Pak, bikin apa itu..?'  Bapak itu pun menjawab... (nak tulis balik tapi GB tak reti. Hehehe). Tapi kesimpulannya gini lah... ingat baru nak pasang tapi rupanya dah nak bukak. Ada Bapak Menteri datang rasmikan pembukaan semula Candi Siwa setelah delapan tahun akibat gempa bumi. Untung tak kitorang uols??

11

12

13

14

15

16

17

18


Kisah dongeng di sebaliknya agak menarik. Kononnya candi ini dibina atas dasar membuktikan cinta. Cerita details pasal ni ada blog DrSinga kot. hehehe.

GB sekarang ada suatu pe'el. GB suka amik gambo stranger dan sanggup tunggu sampai dapat pose yang ada eye contact dengan orang tu. Salah seorang mangsa GB adalah Pak Slamet ni. Di dok sapu sampah, GB dok snap gambo dia sambil dalam hati cakap 'look at me pak...look at me!'. 

Tetibe dia terus datang tempat kitorang berdiri. Lepas tu rajin pulak dia bercerita pasal candi tu siap shetch atas tanah lagi!

19

20

21


Kat sini ada ramai students yang rata-ratanya excited betul kalau jumpa mat saleh. Atau orang sana panggil bule. Ditanya, diambil gambar, disalam dipeluk. Alahaiii... penat pakcik tuh. Hahaha.

22


Oh jap. Patah balik cerita Pak Menteri yang rasmikan pembukaan semula Candi Siwa tu. Candi tu ditutup selama 8 tahun kerana gempa bumi. Disebabkan gempa tu puncaknya jatuh ke bumi. Dan sekarang ni diorang buat satu monumen kat puncak candi yang jatuh tu. Diorang tak letak balik di tempat asalnya. Mungkin sebab takut tak kukuh dah kot. Maka kekal lah ia di situ sebagai monumen. ..

23

24

Next entri GB tayang lagi gambar-gambar ye. Tetibe rasa macam banyak bebeno dah gambo tapi still banyak lagi nak dipost juga. Takpe. Sabar...

20 comments:

  1. puas hati tengok 24 keping gambar2 cantik kat sana GB...

    ReplyDelete
  2. tak larat nak tunggu awak post entry mlm tadi... saya dah tido...

    ReplyDelete
  3. akak nampak sopan dan penuh tatasusila dalam gambar kali ini
    hahah

    ReplyDelete
  4. dalam gambar pun boleh nampak cuaca sangat panas, patutlah GB mention kerentungan di awal2 post.

    ReplyDelete
  5. kemain budak tu posing macam nak patah pinggang dengan mat saleh haha

    ReplyDelete
  6. seronoknya dpt travel macam gadis bunga. agaknya kite kena tukar nama jadi 'mak bunga' baru boleh travel macam gadis bunga juga kan.... kan... kan...

    ReplyDelete
  7. Itu diaorang buat apa tu???pasang bumbung ke??

    ReplyDelete
  8. ha ah..
    sungguh sopan santun Dak Anash itu..

    ReplyDelete
  9. @❤Kamsiah❤


    heheh tengkiu akak sebab suka gambo kite. sekarang ni dah malas nak ikut rules sendiri 1 pic 1 entry tuh. belasah je. hahah~

    ReplyDelete
  10. @CiKPuaNLawA

    kite pulak sampai tido tido nak update entry. hehehe

    ReplyDelete
  11. @ewanthology

    tiket dalam rupiah. tapi lupa rate dalam rupiah tu yg taruk harga dalam usd tuh~

    ReplyDelete
  12. @Anash

    masuk blog gadisbunga yang gengster pun akan jadik lemah gemalai. hahahaah

    ReplyDelete
  13. @Fazleyatul Aini

    tau takpe. adoi.. tak paham makcik! hahahaah

    ReplyDelete
  14. @Cik Melor

    nak tukar nama suka sama suka tak? hehehehe

    ReplyDelete
  15. @Diana Rashid

    diorang tengah cabut tuh. eventnya dah abis. hehehe

    ReplyDelete
  16. @Dr Singa


    akak nak sopan sopan jugak? meh masuk blog gb mehh. hahahaha

    ReplyDelete
  17. Suka portraiture Pak Slamet tu :)

    ReplyDelete
  18. pak slamet tu mesti bosan x de kawan bicara :-)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D