Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Sunday, November 16, 2014

Dari Kokdiang ke Jogja - 1.1 (Intro- Depart, Candi Sambisari, & Candi Sari)


GB tangguh dulu entri Langkawi ek... ngee... Dan untuk memulakan drama, GB nak bagitau yang GB tengah experience sunburn yang agak teruk sekarang.

*

Gini.

GB baru balik dari Jogja minggu lepas. Wisata bersama DrSinga, CPL dan AnaCoconutz tuh! Jadi kalau ada yang baca entri DrSinga maka tahulah anda kenapa GB kena sunburn. Bukan GB je, tapi yang lain-lain pun kena jugak. Cuma yang kene efek terlajakkk sudah ni GB lah sebab base kulit GB ni coklat, maka bila burned jadilah hitam. Hahaha!!!

1. Awak, pinjam Seratus Ribu? Beresss!!

2. Sebelum jadik adik Maniam.

3. Bekpes dulu sebelum menapak!

Awal pagi sebelum Subuh GB dan CPL dah gerak ke Putrajaya Sentral, untuk park kete kat sana, naik ERL dan ke KLIA2. Sekadar informasi, parking 5h4m di sana cuma MYR18! Kalau park kat KLIA2 mau rabak poket nih!

NI first time naik flight dari KLIA2. Memang jauhhhhhh menapak! GB bayangkan kalau orang tua nak jalan better amik wilcha je lah... jauh! Untuk kitorang ni boleh lagi sebab alhamdulillah masih ada tenaga, walau merungut jugak sebab jauh nho nak ke boarding area. Gilo...

Nasib baik sempat breakfast sikit. Takpe. Dalam flight nanti makan lagi.

*

Ni first time GB ke Indonesia. Dan yang first time itu adalah ke Jogja. Makanya...jet-lagged lah sikit.

Sampai je sana Pak Decky (siapa Decky? Nanti lah citer!) bawak ke Candi Sambisari dulu. Candi ni kecik je tapi keunikannya adalah candi ni dia sunken ke bawah. So kite pun menapak ke bawah. Pasal candi ni DrSinga dah cerita detail, maka GB tunjuk gambo je lah. Dan cerita sisi sikit eh.... hewhewhew~

4. Candi Sambisari. Kena menapak turun ke bawah. Panasss!!

5. Wisatawan-wisatawan. Hahaha!

6. Wisatawan lagi!

7. Waduhhh..mereka lagi. Hahahaa!!!

8. Ada aeroplane lalu!

9. Panas. Dah rasa dah akan berakhir dengan kerentungan lepas 5 hari ni. Hehehe.

10. Lewat tak boleh. Awal boleh kot? Hehehe
11

12. Batu-batu candi yang belum disusun di tapak restorasi

13
14





Jogja, dari GB punya first glace - berseni, subur, dan cantik. Berseni mungkin terbawa aura seni dari senibina candi-candi yang banyak di sana, subur mungkin kerana tanah gunung berapinya, dan cantik
kerana bentuk mukabuminya unik, beralun dan berbukit dan ada pula landmark yang gah di sana sini yang boleh disaksikan dari suatu tempat yang tinggi. Dan for info, sewaktu kitorang kat sana, Jogja tengah kemarau. Enam bulan tak hujan! Tapi pokok-pokoknya masih subur dan sihat, kecuali beberapa jenis seperti rumput di Candi Sambisari dan tanaman ladang kecil-kecil di kampung. Selainnya, subur!

15. Jogja dari bola mata GB yang baru sampai nih.

16. Jogja dan warganya


(Ini semua adalah monolog GB sewaktu dalam perjalanan dari airport ke tempat-tempat yang dibawa sebelum check in ke hostel. Kelas tak monolog I?? Hehehe!!!)

Seterusnya ke Candi Sari pulak. Kecik je candinya, tapi senibinanya cantik.

17. Nindiaaa Candi Sari

18

19. Dalam Candi Sari. Kosong tapi sejuk berangin.

20

21

22


Dan seterusnya, kite gi Candi Prambanan, yang besarrrr sangat. Tapi stori morinya next entri eh!

P/S: Dan eh.. kenapa dari Kokdiang pulak?? Nantiiii GB citer okeh! Babai!


18 comments:

  1. Makan angin pra-cuti sekolah, org blom brduyun....

    ReplyDelete
  2. dalam dia cuma ada bdinding2 bat tu je ke??panas dak??ke ada air cond dalam dia??heheh

    ReplyDelete
  3. Akak ni kalau bab tengok patung-patung macam ni, agak gerun sikit.. Tak tau kenapa.. Terasa macam patung tu dok jeling kat akak je.. haha..

    ReplyDelete
  4. ok sambung komen...
    eyhhh kenapa pokok tu macam panda.. eyhhh kenapa aspal ni kecik.. eyh kenapa orang sini bawak macam ni... banyak sangat eyhhh ..!!! sampai nak selotep je mulut tu.. hahaah... tapi tu jugak buat kita kukik kukik kukik... hahaahah... sampai pak supir pon kangen sama suara ladies2.. heheheh...

    ReplyDelete
  5. tak boleh ke blog Drsinga. apasal? klik dia keluar sign ada virus.

    ReplyDelete
  6. sambung lagi komen... gamba no 14 tu dah macam cover album.... hhehehee

    ReplyDelete
  7. ha'ah memang tertanya tanya pun kenape dari kokdiang ke Jogja

    suka dengan last picture

    ReplyDelete
  8. mana komen akak?
    dah ilang?
    sapa sabotaj ?

    akak suka sume gambo!
    kbai

    *dalam proses nyah-ireng*

    ReplyDelete
  9. @CiKPuaNLawA

    hahahahha..Lead singer Dr Singa...CPL drummer ( sebab posing kat belakang sekali sambil tgk tepi)

    ReplyDelete
  10. yaahh!
    lead singer sudah mari ndak mengomen ni!!!

    #gbtusemuabendatepitengahjalandianakambikgambohahhaahaaa

    ReplyDelete
  11. Saya pun sama macam GB as per doc's hashtag...hihi...

    Thanks for sharing. Nice photos especially yg senget2 tu :)

    ReplyDelete
  12. Ke sana jalan tengok candi jela ye. Tak pernah jejak lagi indonesia ni..

    ReplyDelete
  13. Akak pi indon utk nyopping jer
    Tumpang tgk pemandangan kat sini...

    ReplyDelete
  14. patutlah tukar jadi kulit maniam..terik tul cuacanya

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D