Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, June 27, 2014

Borneo lagi: Bintulu, Miri, Brunei - Part 7 (Day 2: Brunei - Pasar Malam Gadong)

Sebenarnya hujan lebat ni berlarutan sampai ke malam. Tapi kitorang redah jugak mencari mana la letaknya Pasar Malam Gadong ni. Bertanya-tanya jugak la kat orang. Pusing-pusing jugak sampai la jumpa. Dan dalam hujan tu jugak kitorang jalan je. GB mula tu snap-snap jugak gambo sebab banyak nho makanan yang rare kat sini, rugi pulak kan tak amik gambo. Tapi bila hujan makin lebat... simpan je la kamera. Sayang oiii!!!


1. Nasi lemak

2. Tengok... lebat kan hujan....

3. Nasik katok. 1 dollar sahaja!

4. Bau dia masyaAllah...sedap!!!! Tahai adalah ikan tamban salai. 

5. Pais-pais. Dan cicahan ambuyat. Ambuyatnya kite tak sempat rasa tapi....

6. Makanan konsep macam ni sangat popular di sini. Tongkeng ayam pun  jenis gemuk-gemuk punye. Puas hati makan. And sedap giler!

7. Buyah tu lembu kot~

8. Macam-macam jenis nasik ada kat sini. Portion besor-besor!

9. Mana lagi nak dapat mee goreng dua posen??

10 - Aha. Ini yang murah punya! Pusu adalah ikan bilis ye...

11. 

12. Sayur-sayur pun ada jual sini. GB terjumpa buah dabai tapi tak beli, sebab ingat boleh beli kat Bintulu nanti.

13. Kambeng uols! 

14. Kuih ni GB beli. Nak try~

15. Ni la kuih takisnya~

16

17

18. GB beli kuih ni. Tapi lupa nama. Orang Brunei....tolong GB plis!!!

19

20

21
Ok. Cukup la berhujan. Makanan pun dah banyak. Kaki pun dah penat dan perut lapar pulak tu. Jom la kite balik makan kat hotel je.

22. Kat hotel ni ada pantry yang kite boleh guna untuk makan, panaskan food sebab ada microwave, simpan food dalam fridge, dan boleh buat kopi lagi. Best lah hotel ni. Sebab boleh buat macam rumah sendiri. 

23. Ni la rupanya nasi katok. Nasi banyak, sedap dan wangi sangat!!!! Sampai sekarang GB teringat nasi ni dan akan ke Brunei lagi semata-mata sebab nasi katok ni ok!

24. Kelupis. 

25. Pulut yang ada ini. Boleh ganti nasik ni~

Masa tengah makan tetibe pintu pantry dibuka. Rupanya owner hotel... dia hulur seplastik air jagung yang dia dapat kat kenduri tadi. Namanya Haji Sofian. Kitorang ni dah tengah menuju proses pengenyangan, tak sempat dah nak capai kamera amik amik gambo bagai kan. Dan sebab penat dan ngantuk, takde pulak kite borak panjang-panjang dengan dia. Takpelah...esok kite borak eh.

17 comments:

  1. saya suka temgok nasi kotak die... pakai daun kunyit...

    ReplyDelete
  2. kuih tu kalau tak silap nama dia celorot, kot...

    ReplyDelete
  3. kuih takis tu saya pernah jumpa kat melaka
    macam lebih kurang baulu tapi lagi sedap la
    saya makan tu takis pandan

    psst: takpe lambat pon.orang bagi kita tunggu je. lalalaalala hahaha

    ReplyDelete
  4. Ish...bestnya. Sonok tgk pic. Sonok dpt kenal bahasa org. Sonok tgk juadah negara org. Sonok bc experience awk. Hehehe....

    ReplyDelete
  5. Gb ddk hotel mana? Boleh bagi email, no telefonatau alamat hotel tu? X book lagi hotel nak pegi isnin ni. Harap membantu. Cadangnya nak ddk youth hostel. Boleh email ke zabrazerry@gmail.com atau whatsapp: 0184613454

    ReplyDelete
  6. Kuih yang bentuk kun kat atas tu kalu tak salah kuih 'celorot'....

    ReplyDelete
  7. hotel mcm homestay ada dapur bagai.
    Baiknya owner tu ...

    ReplyDelete
  8. Salam GB
    Mewah jugak yek makanan kt brunei ni...mesti test jugak kalau ke sana....hahaha
    Nasi katok tu kalau salah faham, tak termakan hihihi..

    ReplyDelete
  9. Aduss... kunjungan di tengahari Ramadhan... dugaan... Nanti boleh plan berjalan ke Brunei... Hari apa pasar tu kat sana? Start pukul berapa yer?

    ReplyDelete
  10. Selamat berpuasa Yang... Kakak ingatkan tadi gambar bazar dah ditayang kisahnya cerita masa di Brunei:)

    ReplyDelete
  11. Kuih takis tu dah biasa akak jumpa GB. Kat Melaka, kat PD, memang banyak lah...macam2 inti ada. Hehehehe.

    Tapi akak naik buntang biji mata tengok bermacam2 jenis nasi, ayam, kambeng, sambal...mak oiiiii. Ishh...kat semenanjung takder ke pasar malam cenggini ek?

    ReplyDelete
  12. betul tu..kuih tu namanya celorot. seronok gi brunei tapi tak tahan matawangnya yang mahal. nasib baik harga makanan cuma 1..2..3 ringgit brunei jer kan

    ReplyDelete
  13. GB, ternampak in one of the gambars...kuih Takis...looks like the one yg havoc kat internet tu....kuih pukis....wallahualam...

    ReplyDelete
  14. Bab-bab makanan ni memang nampak sedap je. Hehe. Macam best je pulak jalan dekat Brunei.

    ReplyDelete
  15. No 18 & 19 tu kuih selorot/celorot sama je. pasar malam Gadong salah satu tempat jualan makanan kegemaran org2 Brunei...heee

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D