Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, June 14, 2014

Borneo lagi: Bintulu, Miri, Brunei - Part 4 (Day 2: Brunei - The Town)

1. Semua dijawikan. :D

Satu perkara menarik tentang Brunei yang GB suka adalah... makanannya sedap-sedap! Dan kebanyakannya dihidang dalam portion besar sampai boleh share 2-3 orang. Dan harga adalah berpatutan. GB ada try beberapa jenis makanan tempatan yang ohsem. Nanti GB citer from time to time ek.

*

Jadi selesai solat, kitorang tengok map untuk cari jalan mana ke Kampung Ayer. Tapi sebelum tu...cari makan dolu!!!

Kite drive ke untuk patah balik ke simpang yang terlepas pada mulanya tu. Tapi sesat pulak. Sesat sampai kene stop tanya jalan kat orang woksyop. Nasib baik bukak. Sebab kebanyakan tempat macam tutup je. Mebi sebab baru lepas solat Jumaat. Atau memang tutup hari Jumaat.

2. Kereta Proton Saga lama yang tersadai kat sebelah woksyop tempat kite tanya direction
 Lepas dapat direction tu baru la jumpa Kampung Ayer nye. Kebetulan kat area waterfront tu ada la satu dua tempat makan yang bukak. So lepas park, kite gi cari makan dulu.

3. Ni la waterfront nye. Dari sini dah boleh nampak sebahagian dari Kampung Ayer tu. Panas berdenting time ni!

4. Tempat makan. Spotted!

5. An Nabaa Restaurant, Jalan Mc Arthur, Brunei

6. Briyani Kambeng member order. Sedap jugak. Nasik dia banyak!

7. Cucur. Rasa dia macam masalode. Pakai tepung kacang kot, pastu ada daun kari dan banyak sayur kat dalam. Harga tak ingat. Tapi GB rasa dalam 50 sen je sepiring.

8. Nasi goreng ayam GB. Sedap dan banyak jugak! Yang ni GB tapau half sebab makan tak abis!

9. Kecuali ini. Kolo mee. Portion banyak giler. Tapi rasa dia lari banyak, tak sama macam kat Sarawak.
10. View ke waterfront di seberang. Time ni terbayangkan cemanalah nak menempuh boating kat tengah-tengah panas berdenting nih. Adeh!

11. Amik! Merentas negara bas nih. Boleh naik dari Pontianak!

**

GB ingat entry Kampung Ayer GB taruk in separate entry lah. Kang banyak sangat gambo pening pulak GB nak cerita. Kawan-kawan nak browse through apatah lagi kan? Hihiks!

P/S: Nak cerita sikit. Sini pun ada pekerja-pekerja dari Indonesia. So far yang kitorang jumpa sumenye gojes-gojes macam pelakon sinetron!

2 comments:

  1. Klau panas berdenting tu mmg malas nk berjln jln kan, klau Jm cepat je rasa sakit kepala
    Susah nk jumpa tulisan jawi d kedai2 mkn d msia kan tp d brunei d gunakan secara meluas
    Teringin nk jejak kaki d brunei tp msalah nk bergerak bila sampai sana huhu

    ReplyDelete
  2. whoaa
    ngara brunei..!!

    sign board die ada tulisan jawi. npe la mlysia xmcm tu huhu

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D