Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, May 19, 2014

Selingan: Kedah International Photography Awards (KIPA) - Best Photo Award


1. Best Photo winners
2. Can you spot my photo?
3. Otai aka my daddy. :)
This one made it into the final
But this one made it to the stage. :)

Maaf. GB terpaksa tangguh entry Bintulu-Miri-Brunei dan delay entry Langkawi demi memberi laluan kepada sesuatu yang lain ini.

Ingat tak dalam entry ni GB ada cakap nak bagitau benda best kat kengkawan?

*
  1. Kisahnya. Pasal KIPA ni GB dapat tau dari seorang member blog. Lepas tu google website. Lepas tu print borang. Lepas tu fikir-fikir gambar mana nak hantar. Lepas tu lupa.
  2. Sampai la last day (31/12/2013) baru GB teringat balik pasal ni. Kelam kabut pilih 3 gambo dan isi borang, bayar yuran penyertaan dan email borang berserta gambarnya sekali.
  3. GB masuk kategori amatur je. Yuran RM50 je untuk 3 keping gambar.
  4. Dan lepas tu senyap tanpa berita. Kat website tulis by 15/1/2014 sepatutnya dah pilih pemenang dan ada award night.
  5. GB dah pasrah time tu. Gagal terpilih tapi there will always be next time. 
  6. Dan tetibe masa GB busy-busy nak packing barang ke Bintulu, GB dapat email dari KIPA. Katanya dua gambar GB terpilih masuk final. Alhamdulillah. Kelam kabut jugak reply email bagai dan gali balik gambar sebab diorang mintak foto beresolusi tinggi untuk dicetak sebab nak tampal kat exhibition. Masa tu GB fikir alhamdulillah...masuk final pun ok. Dua. Syukur. Excited tu dah tentu...
  7. Dan...lepas GB balik Langkawi, organizer KIPA call. Diorang tercakap GB menang satu kategori dan foto masuk dalam Top 10. Diorang cakap patutnya takleh cakap tapi dah tercakap, nak buat cemana kan?Diorang mintak GB pergi award night dan RSVP untuk family members sekali. Dan sebenarnya GB memang nak pegi pun tapi terlupa nak buat RSVP. Boleh?
  8. Maka malam Khamis lepas, GB drive dari JB ke KL, pastu dari KL ke Alor Setar dengan mak ayah dan adik. Penat giler tapi takpe. Penat hilang bila tengok dua photo yang GB anto ada displayed kat exhibition. Penat hilang bila dengar nama dipanggil naik atas pentas untuk amik Best Photo Award. Dan penat juga hilang tengok muka mak ayah..
  9. GB dapat trofi dan voucher 3D2N kat Tok Senik Resort Langkawi (yeayyyy!!!)
  10. Dan juga sijil dan photobook gambar-gambar yang menang yang akan dipost kendian.
  11. Takde cash money though but it's ok.

**

Fakta lain tentang ini:

  1. Ada 10 gambar yang menang Best Photos ikut tema yang berlainan, tapi takde pemenang ikut kategori. Amatur dan professional dicampur sekali.
  2. Grand Prize winner menang moto.
  3. Ada 2 finalists naik atas stage 2 kali sebab 2 foto diorang menang.
  4. GB satu-satunya pompuan yang menang Best Photo. Ngee...
  5. Ada artikel pasal ni kat sini

Syukur. For info, gambar-gambar tu GB tangkap pakai dak Lumix GF3 itu la.. Semoga GB rajin nak anto gambo masuk competition lagi. :)

P/S:  Ok. Pasni boleh sambung dan abiskan entri-entri tertunggak. Hihihi~

21 comments:

  1. tah niah awakk.... semoga awak terus success ... ;)

    ReplyDelete
  2. Tahniah..!!!
    Tahniah..!!!
    Tahniah..!!!

    Tahniah GB... Tahniah jugak untuk keluarga GB.. Moga GB terus sukses..

    *Mahal tak kamera Lumix tu..? Akak dari dulu nak beli kamera tapi tak tau nak pilih yang macam mana dan tak berapa reti jugak nak guna.. hehe.. Minat jugak nak ambil gambar ni..

    ReplyDelete
  3. congrats! anyone would fall in love with those photos. i of course especially like the one with your dad looking contented, u following his passion.
    wonder when we'll get to jejak sana, hoping your majlis with that background, is coming soon :)

    sji

    ReplyDelete
  4. Bravo! Permulaan yg baik. Keep it up sista :)

    ReplyDelete
  5. Tahniah GB, gambar tu mmg layak utk GB naik pentas mmg cantik ada nampak sarang labah labaj kt pokok padi tu

    ReplyDelete
  6. Tahniah GB...esp suka gambar bukit celah rumah n pokok :)

    ReplyDelete
  7. nanti datang Melaka gtau tau. kita bawak jalan2. ewah.

    tahniah yang :)

    ReplyDelete
  8. Tahniah gB
    Mmg cantik memarik tertarik....
    Dah dpt moto, lum?

    ReplyDelete
  9. congratz GB!. GB berjaya buktikan.. tanpa kamera mahalmahal pun dapat hasilkan gambar yang sangat2 berkualiti..

    congratz again!


    ReplyDelete
  10. Tahniah GB !!

    Ke mana lah tumpahnya kuah kan..

    ReplyDelete
  11. tahniahnyerr cik GB devogue tuu., x ingat wak xper.. gudjobb keep it up dear ;)

    ReplyDelete
  12. Waaahhh....Tahniah...tahniah. You deserve it, girl. Gambar2 GB semua cantik2. Kalau akak, mesti nak buat gallery. Mesti tak jemu dok dalam galeri tu...

    Keep it up, okeh.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D