Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, May 26, 2014

Borneo lagi: Bintulu, Miri, Brunei - Part 2 (Day 2: Bintulu, Miri, Brunei)

Selamat pagi Bintulu!! Dan macam mana rupa jalan dari Bintulu ke Miri. 

Kitorang bangun dan bersiap. Pukul 6.30am terus checkout dan turun. Dah terang benderang pun time tu. Mula tu ingat nak breakfast terus sebab ada restoren kat sebelah tu je, tapi tak bukak pulak. Ingat sini cerah awal, bukak kedai pun awal. Huhuhu~

Sudahnya kitorang cari je kedai lain sebab perut kene isi ni. Lapar! Tapi lambat pulak makanan siap. Takpe. Tunggu je lah. Plan asal nak gerak seawal mungkin ke Miri dan seterusnya ke Brunei. Plannya nak sampai sebelum solat Jumaat kat sana. Map dah study. Sebab masuk sana GB tak activate data plan sebab kedekut, tapi switched on roaming la (itu yang kantoi dengan kontraktor sebab diorang call masa kat Brunei). So kene la study map yang berkeping-keping tu.

Kul 7am lebih kurang, kite gerak. Dari Bintulu ke Miri amik masa lebih kurang 3 jam drive. Sepanjang jalan ada banyak kampung-kampung dan ladang-ladang. Jalan dia boleh laaaa walau bumpy giler. Takpe, baru la rasa adventurous sikit!

Kul 10 sampai Miri. Lepak jap kat pantai nak abiskan nasik goreng yang beli kat Bintulu tadi. Cantik betul pantai kat Miri ni. Kalau sunset sure ohsem nyer. Tapi kitorang takde that luxury of time. Kene berkejar ke Checkpoint Sungai Tujuh pulak.

Pantai cantik di Miri. Dan pengembara-pengembara bersama GB.
Miri ke checkpoint tak jauh. Dalam setengah jam lebih kurang sampai la. Untuk bawak kereta Malaysia drive ke Brunei, kite kene isi borang. Sayang sikit sebab GB tak amik pulak gambar borang. Tapi kene isi details macam no plet and no enjin. So sebaiknya kene ada copy geran untuk mudahkan mengisi borang tu.

Kene bayar tol RM10 nak merentas sempadan ke Kuala Belait. Motor pun kene tol juga.
Nanti sampai checkpoint, just ikut je flow dan signage sampai la ke Kuala Belait. Tak susah...

Sungai Tujuh Immigration Checkpoint. Siapkan passport memasing kat sini.

Kat sini, dokumen kereta patut dah siap isi. Kat sebelah satu lagi, banyak kereta Brunei nak masuk Sarawak. Sama macam banyaknya kereta Singapore nak masuk Malaysia. Hihihi (hi kawan kat sana!!!). Dan selepas beberapa ketika, siap sedia la untuk dapat SMS dari service providers memasing sebab kite dah kat negara Brunei Darussalam!
To be continued...

19 comments:

  1. samalah orang brunei suka drive to malaysia.
    was looking forward to kenal kawan baru..another time iA.

    sji

    ReplyDelete
  2. Yang mana satu GB nih..semua comei-comei heeee

    ReplyDelete
  3. syoknya !!
    cecepat sambung entry ni

    ReplyDelete
  4. bestnya tak sabo nak tengok brunei di mata GB..rindu rasa nak pi sana lagi :)

    ReplyDelete
  5. Tahun 1991 akak ke brunei. Kakak angkat bawak akak ke miri melalui belait...
    Best.. Lihat pemandangan dan naik feri...

    ReplyDelete
  6. Update tempat best kat sana okeh.

    ReplyDelete
  7. Peh! Best keje jln2 mcm ni. X delah terperap je. Best!

    ReplyDelete
  8. hehehehe... bagus nie... teman berangan juga nak drive masuk Brunei... bila nak buat entry pasal Brunei pulak...

    ReplyDelete
  9. Betul-betul dah macam adventure, gerak dari satu negeri ke satu negeri dibuatnya...

    ReplyDelete
  10. saya baru post entri yang sama... cuma saya dr kk ke miri melalui brunei... btw... nice pic GB..

    ReplyDelete
  11. Alahai sungai tujuh checkpoint tu mcm dah usang sangat

    masih belum dapat mengenali yang mana satu GB

    ReplyDelete
  12. Cool.
    Can't wait for your next entry :)

    ReplyDelete
  13. gambar2 macam bukan GB yg snap je...? lain style?

    ReplyDelete
  14. thumbs up.. nik ingat lagi bos pegi brunei. die kata tak best..
    sbb nak tonggang.. die kena ke sempadan semata2..
    walhal dua2 negara islam..

    ReplyDelete
  15. dah sampai ke Brune dah GB.jeles nih..barang kat sana murah tak??

    ReplyDelete
  16. Pernah jelajah dulu dari bandar seri bagawan ke kuala belait... Daerah minyak..

    ReplyDelete
  17. mksu bejalan melalui pembacaan. itu je yg mampu. bertuahlah org yang dapat merantau ke sana ke sini. banyak ilmu nya

    ReplyDelete
  18. ohhh rindu nak cross border miri - kuala belait lagi hahaha :P

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D