Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, May 7, 2014

Borneo lagi: Bintulu, Miri, Brunei - Part 1 (Day 1: Bintulu)

The food

The people

The sunset

More sunsets

What to find in Bintulu
***

Kitorang book tiket flight ke Bintulu dari LCCT. Flight pukul 6.40 pagi, jadi malam Rabu tu, kul 12 tengah malam, geraklah kitorang dari JB. Asalnya plan nak gerak kul 9 atau 10, so sampai LCCT awal then tido kat sana. Tapi since GB sendiri pun balik opis kul 9 lebih, maka delayed la sikit. Dalam kul 4 pagi tu kite sampai...park kat parking lot RM16 sehari tu... pastu menapak. Jauh nak pengsan! Parking lot yang dekat-dekat mahal! Nasib baik gelap dan jalan bertiga...

Before tu masa kat highway Elite sebelum susur ke KLIA, kereta kitorang hampir nak langgar pokok tumbang merentang highway.  Dua lane kene block. Alhamdulillah takde kete kat belakang dan kat lane kanan. Sebab member GB yang drive tu tak perasan ada pokok dah tumbang kat situ. Dah le gelap! Tengah laju lak tuh. 

Tapi akhirnya sampai jugak kitorang dengan selamat. 

*

Ini first time GB amik flight from LCCT. Elok-elok je sebelum KLIA2 beroperasi. Ramai giler umat pepagi buta tu. Toilet pun penuh. Surau pun penuh! Kitorang refreshed dan setelkan solat Subuh dulu before boarding. 

Lepas tu menapak lagi ke parking kapal terbang.  Jauh!!! Kalau orang tua atau disabled ni dah tentu kene tolak pakai wheelchair. Kite yang tak berapa nak tua ni pun nak nangis dah rasa. 


Tup tap tup tap... 8.50am kite sampai Bintulu. Kite gi cari makan dulu. Since kat tempat orang ni kan.. kite cari la local food. Jumpa restoran ni. Kasturi Idaman. Mee kolok dia adalah ohsem! GB tak tau originally mee kolok patutnya macam tu atau tak. Tapi memang sedap! Laksa Sarawak dia pun sedap. Kopi ais dia pun sedap! 

GB suka!!!

Lepas tu ke Pasar Bintulu kita. Tengok barang local. Sayur fresh-fresh. Beras Bario. Beras Kanawit. Belacan. Udang kering. Ikan masin. Souvenirs. 

Dan amik gambar banyak-banyak...

GB cuma beli udang kering je. Untuk mak. Heheh.

*

Kebanyakan orang kat Bintulu ni friendly.  Tapi tak semua spoting nak diamik gambar. Sama ada malu atau rasa tak selesa. Jadi GB kene la pandai-pandai kalau nak jugak snap gambar diorang. Huuu...

*

Lepas check in... rest jap.. kitorang gi pantai. For chicken wings. Goreng pisang cheese. Dan sunset.

For an awesome sunset.

The kind of sunset I've longed to see since quite some time.  

Siyes rasa cam taknak balik.

Syukur.

:')

P/S: Lepas tu gi airport balik amik lagi sorang team member. Then dinner. Pastu balik hotel. Rest. Tido. Ready for tomorrow's road trip to Brunei. 

23 comments:

  1. singgah blog gB ; mahalnyer telor ayam kampung rm1 sebiji.

    ReplyDelete
  2. pernah sampai sekali di Bintulu..bandar minyak hehe

    ReplyDelete
  3. seronoknya GB jalan-jalan kat sini :)

    ReplyDelete
  4. aku nampak gambir Sarawak.. hmmm.. takpelah, tak perlukan.. hehehe

    ReplyDelete
  5. Tiba2 mak rasa rindu nk.ke Borneo... :)

    ReplyDelete
  6. ommaaiiii...paling suka gambar sunset tu...tenung lama2 cahaya yg cantik tu..ishh...mmg tidak mengecewakan lah...plus ada model kat sini..bertambah cantik gambarnya

    ReplyDelete
  7. pokok tumbang kat highway? seriously? bahaya tu

    itu pucuk midin ke. segarnya nampak !

    ReplyDelete
  8. 16 haribulan aku akan ke Sarawak. Yeah dah jumpa these recommendations, bestnya.

    ReplyDelete
  9. bestnya jln2 ke Bintulu. belum pernah pergi lagi..

    ReplyDelete
  10. kita foloow n3 jalan ni. bestnya bestnya bestnya!

    ReplyDelete
  11. dulu kalau pi tempat2 yg banyak seafood, udang kering adalah ole2 wajib utk mak.

    ReplyDelete
  12. Satu hari setel seluruh Bintulu di jelajah ye:)

    ReplyDelete
  13. Ke sana on working trip, or holiday?

    Tak tahu la harga parking kat KLIA2 macam mana pulak kan..but seriously, I hate LCCT...pack dah macam stesen bas lama lama..hahaha..dgn kena menapak nak naik k/terbang..katanya kat KLIA2 takyah menapak, ada bridge...hopefully betul la.

    apa sebenarnya rasa mee kolok tu? ala ala mee sup? bakso? mee bandung? :P

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah, nasib baik GB dan kawan takde pape.

    mrs suka dengan gambar hitam putih tu, wajah-wajah yang menzahirkan macam-macam rasa!

    ReplyDelete
  15. pertanyaan saya serupa macam daddy zzz.. apa rasa mee kolok tu.. hehe banyak sangat orang bercerita pasal mee kolok 2 3 hari ni saya dengar dan baca.. :D

    ReplyDelete
  16. @Amin A. R

    Mee yang macam maggie goreng tu kah mee kolok?

    ReplyDelete
  17. gB, gambar sunset tu kau buat koleksi tak? Buat la then compile boleh jadikan background wallpaper. Macam yang aku minta dari kau itu hari. Hehe.

    ReplyDelete
  18. saya kt sri aman...eh, tak tanya kan..hihi...

    saya dh masuk 4 thn dok sarawak ni blom sampai miri, bintulu ni...

    ReplyDelete
  19. Wheelchair bayo Rm60 silap2 lagi mahal dari tiket kapai terbang!

    ReplyDelete
  20. fotografi kat miri takder ker.?! hometown tu. :)

    ReplyDelete
  21. Pokok tumbang? Wooo..bahaya nyer...

    GB, akak tak suka LCCT, sama macam DZ. Tak fit nak menapak jauh tu.

    Mee kolok tu memang nampak sedap. Kuahnya mesti sedap kan. Tapi kalau akak, kena mintak cili...tak podeh tak sodap. Tapi laksa sarawak, akak suka....

    Gambar2 semua superb la dik...as usual..

    ReplyDelete
  22. Love the sunset shots! So awesome. SubhanaAllah.
    People shots in b&w tu pun sgt awesome!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D