Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, January 15, 2014

Bila gadis ber'skirt' memanjat batu dan bukit demi sebuah ini...

Kawasan ni sebenarnya tak boleh masuk...tasik tu dalam sangat! Seri Alam memang dah tutup access ke kawasan ni untuk public dan ada polis bantuan yang akan meronda setiap beberapa jam... (sumber: sahabat yang kerja di UM Land). So kawan-kawan....harap-harap tak payah la masuk especially kalau hujan atau mendung. Kalau cerah terang benderang pun dinasihatkan tak payah masuk juga lah. Memang bahaya pun...tebing dia tinggi sangat dan tasiknya dalam sangat! But in my case, i'd consider myself lucky lah ye.  Huhuhu~

GB dah cari tempat ni lama. Dah setahun. Jadi semalam cuti Maulid Nabi, GB dan member serumah keluar makan dan lepas tu timbul pulak idea nak ke Kip Mart Masai beli skirt. Boleh??

Bila dah menghala ke Masai, tambah-tambah pulak hari cuti pulak, GB terus terfikir nak ajak member explore Masai/Seri Alam demi nak mencari tempat ni. GB tak tau kat mana sebenarnya, kecuali satu je petunjuk dia; opposite MRSM Seri Alam.

Dua tiga kali jugak kena patah balik sebab salah jalan. Sebab MRSM ni baru maka dia takde dalam Waze search, kecuali bila usha balik map sendiri, dan jumpa kawasan yang GB yakin itulah MRSM nya, terus shoot ke sana.

Sampai je MRSM, nampak kawasan yang macam takde apa-apa kat oppositenya. Batu-batu je. Hutan sekunder. Tapi GB yakin dah dekat...sampai la kat palang yang ada signboard 'Kawasan Kuari, dilarang masuk'. (Lebih kurang gitu la dia tulis).

Tapi GB redah je!

Member rumah taknak ikut so diorang tinggal dalam kete. Dan GB pulak memang pada mulanya macam ragu-ragu nak naik, sebab bukitnya tinggi dan GB pakai skirt!

Tapi...alang-alang dah sampai...takkan nak balik gitu je kan? GB redah panjat jugak. Degil. First time panjat, turun balik sebab curam. Pusing cari port yang landai sikit. Berpaut pada anak-anak pokok Acacia mangium yang akarnya kuat mencengkam, dan akhirnya....

Kepuasan yang tak dapat digambarkan dengan sekadar gambar dari kamera, apatah lagi kata-kata.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar. Dan 10 minit kendian... azan Asar berkumandang.... :)

P/S: Oh ye. GB pakai safety boots ye panjat bukit tu. Nasib baik memang ready je ada dalam boot kete. Hihihi~

P/S 2: Dulu GB pakai baju kurung naik bot kat Tasik Chini. Pastu baju kurung jugak panjat bukit kat site. Baju kurung pusing site. Dan skirt kembang panjat kuari. Ada orang tu penah cakap "Orang gila je naik bot pakai baju kurung", but hey... I kinda love my own craziness. :)

31 comments:

  1. pic tasik ni la yang wak gelas menang tu kan?

    Gb ni, lain kali kalau ke masai calling2 yer...kip mart masai tu tpt persinggahan kiter!

    ReplyDelete
  2. Mama2Q

    haha ok ok. lenkali Gb roger awal. Kalau last minit nanti takut rushing. tak best nak gossip gossip. hihihi!

    ReplyDelete
  3. Macam dalam je dia korek tu.. hijau airnya...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. cantik pulak kawasan kuari ni...air kebiruan tu yg nampak cantik..ahaha...JM tengah bayangkan macam mana rupa GB tengah pnajat tu..eee sib baik selamat ..sabor je lah...ngan baju kurung dia main redah je..mmg Ayuuuuuuuuu!!!!

    ReplyDelete
  6. cantik viewnya..nanti akk nak pegi jugak...x puas hati nih...huhuhu

    ReplyDelete
  7. superb ! cantik sangat
    eh saya pon pergi site pakai baju kurung je. terasa ayu sangat hahaha

    ReplyDelete
  8. Subhanallah cantiknya...tak sia sia GB mendaki!

    ReplyDelete
  9. Short skirt the tight one or long skirt the loose one?

    ReplyDelete
  10. GB...! Dah nak sama dengan gambar Wak Gelas.. Memang cunnnnnn. Akak baruuuu nak tanya, panjat bukit pakai kasut apa? Hehehehehe. Eh, akak pun selalu dan lebih selesa buat aktiviti pakain kain, baju kurung dan skirt. Ok jer... Akak naik segala jenis bot dan cruise semua pakai kain tau. Cuma berenanggg jer akak pakai seluar..hehehehehe. Naik motor, naik beskal pun pakai kain. Apatah lagi naik bas...hahahahahaha. I am not crazy..so do you.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum GB...mmg adventure betul la...:)

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum GB...mmg adventure betul la...:)

    ReplyDelete
  13. wowwwwwwwwwwww...sgt2 indah tempat tu. mcm kat oversea plop. law la dpt piu sni best ni. buat stok sedap nih.

    ReplyDelete
  14. memang berbaloi laa GB panjat itu bukit.such a beautiful scenery!!! subhanAllah.

    ReplyDelete
  15. as-salam GB..

    Subhanallah.. indahnya.. tapi bila baca caption tu memang ianya bahaya untuk didekati.. Alhamdulillah.. kesungguhan GB membuahkan hasil..

    ReplyDelete
  16. cantiknyer pemandangan kat sini : )

    ReplyDelete
  17. cantiknyer pemandangan kat sini : )

    ReplyDelete
  18. cantiknya pemandangan kat sini...
    tak sangka kat johor ade tasik tersembunyi yg cantik mcm nie..even sy org jb pun tak tahu...

    ReplyDelete
  19. GB!!!! serius mcm tak caya ni kat malaya... hahaha.. so jelesss.. i wish i was at your place...

    ReplyDelete
  20. GB!!!! serius mcm tak caya ni kat malaya... hahaha.. so jelesss.. i wish i was at your place...

    ReplyDelete
  21. Cantiknya..
    Berbaloi panjat dgn skirt...
    Ingat kat obersea jer ada pemandangan cantik cenggitu.

    ReplyDelete
  22. Akak pernah tengok kawasan macam ni tapi kawasan kuari kat Bukit Ibam.. Lagi tinggi dia punya tebing.. Air dia lagi nampak hijau.. Tapi takde la kena panjat bukit semua sebab memang ada jalan untuk laluan kenderaan kat tepi kawasan lombong tu..

    Abang ipar akak cakap lombong tu lombong batu jade.. Sekejap je berhenti tengok sebab cuak tengok dari atas tebing tu..

    ReplyDelete
  23. only the 'crazy' would dothis but who cares?...kan...asal jgn abai safety. gambar ni mmg sgt ohsem

    ReplyDelete
  24. only the 'crazy' would dothis but who cares?...kan...asal jgn abai safety. gambar ni mmg sgt ohsem

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D