Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, October 31, 2013

Kuching: Not A Cat City (Part 5) - City Walk, Sarawak Cultural Village, & D'Puri Spa Village Resort, Santubong


GB kene laju-laju update nih. Dah berzaman entry tak abis update. Lam mim bab betul...huuu...

Ok. Dipendekkan cerita. Hari ketiga. Kitorang agak santai pada paginya. Turun bawah breakfast dengan muka yang macam dah mandi padahal tak mandi lagi. Turun awal la tapi. Dah makan kenyang-kenyang, baru naik atas untuk mandi, siap dan packing sekali untuk check out. Dalam 9.30 cemtu kite dah setel semua, naik bas dan menuju ke bando. 

Konon plan nak gi muzium la..mana-mana laa...tapi ended up dengan ramaiii yang buat aktiviti sendiri sebab kebetulan bas takleh masuk ke jalan muzium sebab tutup sebab sambutan Hari Malaysia. GB rasa ramai yang cari souvenirs. GB pulak lebih kepada jalan-jalan tengok town sambil amik gambo dan sikit aktiviti membeli souvenirs kalau berkenan. 

Lepas tu kitorang naik bas semula dan gerak ke Santubong. Kat sini...ada sikit drama berlaku...

Kitorang sampai time lunch. GB sebenarnya agak tak sedap perut sejak pagi lagi. Tak tau..salah makan atau sebab angin...atau sebab makan banyak sangat sepanjang waktu kat Kuching. Tapi yang penting, time lunch tu GB tak enjoy langsung makan walau budak-budak lain sume cakap lauk dia sedap. Gambar takde snap satu pun. Dan...most of the time GB spend kat toilet sebab muntah.

Lembik... )':

Tapi GB cuba jugak la kuatkan diri, tambah-tambah lepas muntah tu perut dah ok sikit. Pegi jugak la ke Sarawak Cultural Village. Jenjalan masuk umah tu kuar umah ni...tengok architecture dan budaya masyarakat dan suku kaum Sarawak yang berwarna-warni. Pastu tengok cultural show diorang yang GB boleh bagi two thumbs up!!! Best! :D

Cuma cam biasa...kalau pegi sendiri tempat-tempat macam ni GB tak pegi kot. Huhu...

Perut lapar sebenarnya...maklumlah..semalam-semalam makan tak ingat dunia...tup tup harini tak makan...mau tak kebuluran. Mana-mana jajan yang GB jumpa GB beli je. Nak alas perut.

Cepat betul Allah tarik nikmat makan dan nikmat kesihatan...insaf kejap...

Anyway, lepas dah abis jenjalan kat cultural village tu, kitorang pun menapak ke resort tempat nak tido malam ni. Juga tempat nak grand dinner by the sea kononnye malam ni. Beg semua bas dah anto ke sana, lepas tu diorang cabut. E'ehhh...main taruk ke beg orang sesuke ati! Kalau nak tau, ada satu plastik bag souvenirs yang GB beli hilang tau! Dalam tu ada keychain dan fridge magnet untuk bagi kengkawan. Sebab mana nak tau diorang nak buat gitu, GB taruk je kat belakang seat lah. Alih-alih jadi gitu...bising jugak laa GB tapi tak jumpa sampai ke sudah. Grrrr....

*

Kitorang check in. GB redha je lah kalau tak jumpa souvenirs tu. Anggap je dah bukan rezeki. Perut pun tak berapa nak sedap lagi. Rehat jap...lepas tu nak gi pantai. Lagi bagus. Cuaca pun tak panas. Mendung...so takde la burn. Heheh. 

GB tak mandi pantai tapi...Just amik gambo, lari-lari sikit, jerit-jerit lepas tensen sikit, dan amik gambo bebudak lain yang kemain seronok mandi pantai dan lompat-lompat...

Time tu diorang dah setting tempat untuk Grand Gala Dinner kitorang. Meja kerusi, decorations, tempat nak BBQ...suma dah siap. 

**

Pukul 7.30 malam. GB dah siap-siap mekap untuk gi dinner. Sambil pandang-pandang luar sebab GB boleh nampak tempat setting dinner dari bilik. 7.32pm...angin kencang. Pokok kelapa kat luar tu macam nak tumbang ditiup angin. Macam nak hujan pun ada...

Tiba-tiba tengok hujan turun lebat sangat....! Dalam sekelip mata kosong kat luar. Meja kerusi ada la...tapi chef-chef tukang BBQ lesap. Dah angkut barang-barang masuk dalam. Huhuhu...gala dinner kitorang kena buat kat indoor la nampak gayanya...huhuhu...

**

GB masih teruskan aktiviti muntah-muntah sepanjang malam. Makan pun...setakat sayur tu mampu la. Nak ayam sangat, kambing sangat, sotong sangat atau udang sangat...tak mampu. Masuk sikit...kuar balik. Wuwuuw...lembik. Hilang nikmat makan. Wuwuwuuu....

Lupa pulak...hari ini jugak kek lapis yang kitorang order kat Dayang Salhah sampai. Sebenarnya semalamnya kitorang singgah kat Dayang Salhah untuk buat testing dan beli kek lapis. Kalau ramai-ramai gini boleh je place order, bayar, pastu diorang akan hantarkan ke tempat kite menginap. GB beli kek batik red velvet. Sedap seksangat!!!

Ok sambung. So malam tu sebelum tidur, GB telan Gaviscon yang member bagi. Harap-harap esok perut akan bertambah baik. Lagipun esok last day...

P/S: Dari situ, Gunung Santubong sungguh dekat di depan mata. Menurut cerita tourist guide...Gunung Santubong ni ada cerita mistiknya. Mmm... takpelah. Sambung last day next entry yer...



22 comments:

  1. Sekarang ni GB masih kat sana lagi ke..??

    Kakak akak baru balik dari Sarawak jugak.. Mak siap suruh dia beli ikan masin terubuk.. Pastu diapun beli dan orang jual tu siap pos ikan tu dari Sarawak sana.. Mahal harga pos.. Ikan sekor RM15, caj untuk pos sekor tu RM10.. Dah jadi sekor RM25.. Kakak akak pos 3 ekor..

    *Harap2 GB cepat sihat.. Gaviscon tu gastrik la tu, kan..? Kena minum susu tepung + milo..

    ReplyDelete
  2. GB..x selesa kan kalau jalan perut meragam...

    ReplyDelete
  3. lelaki penari itu seksi...
    harap GB dapat makan dengan hati yang tidak dup-dap-dup-dap... hehehe

    ReplyDelete
  4. Persembahan kebudayaan di Cultural Village tu mmg best. Sebelum saya tengok tu saya ingatkan biasa2 aje. Rupanya sangat mempersonakan. 2 thumbs up jugak mcm yg gb kasi tu

    ReplyDelete
  5. Dlm beg yg hilang tu ada tak cenderahati utk saya? …. ngeeee

    ReplyDelete
  6. Bila niat di hati nak berjimba sakan2 dgn kawan2 tetiba jadi macam tu memang potong mood kan?

    ReplyDelete
  7. nak sgt ke sana.. kek lapis mmg yummeehh kan kan..

    ReplyDelete
  8. puteri santubong, puteri sejinjang lalalaalala

    ReplyDelete
  9. tajuk yg sesuai utk tulisan kali ni adalah.. "muntah ku di kucing'....

    ReplyDelete
  10. cantik susunan gambar, macam poskad.

    ReplyDelete
  11. Makchaq pernah pi hotel ni dulu... lama dah la.. ada meeting ke hapa tah..ada kawan2 makchag kena usik2.. tapi bik makchaq tak rasa apa pun... ka jenih tiduq mati kot..

    ReplyDelete
  12. ada tak kamu curi2 tengok ponggng penari lelaki tu...?

    mengaku!

    keh keh keh

    ReplyDelete
  13. Alaaaa
    Chiannya..
    Jalan jauh tp tak sihat...:-(
    Kesian dia...
    Lainkali kena ingat2 bawa ubat ..

    ReplyDelete
  14. TERBAIK persembahan kebudayaan dkt Cultural Village kan... keluar dewan dgn hati yg sangat puas :)

    ReplyDelete
  15. great collection of travel pix.

    kami tak sempat mlawat Cultural Village time kat Kuching haritu

    ReplyDelete
  16. baru skali smpi kuching...
    bestnya dpt cuti2 sana..

    ReplyDelete
  17. MASA AKAK PERGI kUCHING DULU PUN BELI KEK DAYANG SALHA.

    GASTRIK KE?

    MMG TAK BEST KALAU TAK SIHAT MASA BERJALAN KAN?

    ReplyDelete
  18. Alahai siannya GB,sangatlah tak best travel dalam keadaan perut yang meragam camtu kan....next time mintak ngan kakSinga Lomotil, Buscopan dan ORS sebelum gi jalan2...

    ReplyDelete
  19. awat hang leh jadi mcm tu erk.....muntah2 bagai...teruk bona keracunan nya....

    ReplyDelete
  20. Memang potong la masa berseronok kesihatan tak berapa nak baik..

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum gadis bunga.

    cuma nak bagitahu, kita berkongsi minat yang sama la.. suka ambil gambar pemandangan w/pun kurang pandai dlm bidang ni..

    jemput lah datang jenguk blog sy ye..

    neway, saya terbaca artikel awak dalam harian metro hari ni.. terus cepat2 google blog gadisbunga.. hihihi

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D