Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, October 16, 2013

Kuching: Not A Cat City (Part 3) - River Cruise & Seafood at Top Spot




Kuching bertuah sebab ada Sungai Sarawak mengalir di tengah-tengahnya dan juga waterfront yang menarik, di kedua-dua belah tebingnya. Dan tambah menarik lagi, sungai nan sebatang itu dimanfaatkan sepenuhnya oleh penduduk Kuching. Dan yang bertuahnya dah tentulah kitorang sebab dapat merasa naik cruise menyelusuri Sungai Sarawak, dapat tengok-tengok view bandaraya Kuching di satu sisi, dan view kekampungan yang ohsem sebab dilatari Gunung Santubong di sisi yang satu lagi.

Sungguh mengasyikkan...dan yang penting, rare. :)

Sebab time tu cuaca memang agak mendung dan berawan tebal, maka GB tak dapat view sunset, malah sipi-sipi cahaya matahari terbenam pun GB tak nampak. Tiba-tiba je langit dah biru nak malam. Huhuhu...

Tapi takpe. Next time insyaAllah...pegi lagi untuk view sunset dari Sungai Sarawak. Boleh?

Masa yang diambil adalah lebih kurang 1 jam lebih. Masa naik cerah lagi. Lepas abis dah gelap betul dah. Tapi time tu jugak seluruh Bandaraya Kuching disinari cahaya lampu pulak. So feeling dia ala-ala romantik gitu. Feeling sorang-sorang pun boleh rasa romantisnya, heheh. Tak caye? Cer try naik sekali. Pastu mesti nak naik lagi. Dan lagi. Dan lagi. ;)

Sebab company GB ni agak besor maka GB tak kenal semua orang. Time tu la nak tegur-tegur sapa staff lain. Boleh kenal-kenal. Mana tau tetibe jumpa orang kampung ke. Dan time tu jugak la nak offer amikkan gambo boss-boss yang pada mulanya terpaksa terima hakikat muka sendiri takkan masuk dalam kamera sebab takde orang nak amikkan gambo. Kisahnya GB ni memahami sebab biasanya kalau jenjalan sorang memang itu la dilemanya. Itu yang jadi kes kene posing sendiri-sendiri depan tripod tuh. Kesian gak kan jadik boss? Eh??

Lepas tu kitorang dibawa makan kat satu tempat ni, Top Spot. Banyak restoren seafood kat situ. Amazingly seafood dia fresh-fresh dan of kos lah sedap kan.. Kat sini je makan sampai nak pecah perut. Mana taknya. Sponsored kot. Hahaha!!!Oh ye, sini adalah first time GB rasa umai Sarawak dan keropok oyster yang besor kuali saiznya. Sayur midin dah tentu wajib ada. Ohsem!

Pastu kitorang dihanto balik ke hotel dan 'dipaksa' rehat sebab esok dengarnya program start awal pagi dan akan berjalan berpeluh seharian sampai la ke malam! GB ikut jerrrr.... ;)

P/S: Tak tau la kenapa...tapi siyes kat Kuching tu bab makan memang berselera sangat!

39 comments:

  1. nak taip romantis dah jadi ramona ...

    ReplyDelete
  2. nak taip romantis dah jadi ramona ...

    ReplyDelete
  3. Kiranya makanan sarawak ni kena dengan tekak la ye? Hehe

    ReplyDelete
  4. tiba2 teringin nak pergi sarawak.. huhuu

    ReplyDelete
  5. PD pun ada waterfront... tp mcm tak meriah je

    ReplyDelete
  6. Terus ilang sifat malu malu kucing tu ya? Hahahaha

    ReplyDelete
  7. Pernah gak naik cruise pastu cuba feeling sorang2...tapi tak ada pulak perasaan romantik tu..tp bila buat imaginasi..ada partner special kat sebelah berpegang tangan sambil menikmati angin malam....wah ronatiknya ehehehe...kuat berangan JM nih

    ReplyDelete
  8. last saya pergi sarawak masa umur 18 kot. sekarang dah 26. hahaha. benda paling ingat memang makanan la. tak ingat dah nama tempat yg di bawak makan tu, tapi memang sedap gila seafood dia

    ReplyDelete
  9. BIla tah nak pi Sarawak...kalau pi kena bawak rombongan Cik Kiah so kena menabung dulu nampak gayanya.

    ReplyDelete
  10. saya pun makan kat topspot..umai, sayur midin, egg oyster sauce (keropok besor tuu) terbayang2 lagi. Satu lagi, sup bibir ikan.

    ReplyDelete
  11. assalamulaikum,

    kak ati kepingin nk ke sarawak nih...cantik ye

    ada tak buaya dlm sungai tu :)

    ReplyDelete
  12. ok
    dah sampai sarawak
    so
    akak nak tuntut eskrim magnum!!!


    hahahah

    ReplyDelete
  13. baca kisah makan kat kuching ni buat saya terasa lapar. makan kat atas parking kereta tu memang best.

    GB lalu ke makan umai? saya tak masuklah umai tu w/pun lama duduk di sarawak ..... huhuhu

    ReplyDelete
  14. keropok oyster tu pertama kali nih akak tengok..besar nye..

    ReplyDelete
  15. keropok tu rangup tak..? Nampak macam tebal je...

    Kompeni besar tu ada kerja kosong untuk diisi lagi tak..? Heeeeee...

    ReplyDelete
  16. @Hazmin Hamudin macam tu laa. atau mungkin jugak sebab saya ni memang suka cuba macam macam jenis makanan. :)

    ReplyDelete
  17. @the malay male ada ek? saya tak penah sampai lagi so kene la try pegi nih..

    ReplyDelete
  18. @azieazah malu juga tapi bukan malu kucing dah. hahaha

    ReplyDelete
  19. @Jari Manis amboi berangan...tapi takpe. tak kene bayar pun. hehehe!~

    ReplyDelete
  20. @Fazleyatul Aini ha kan...? mesti paling ingat pasal makanan dia kan? hehehe~

    ReplyDelete
  21. @JunAina kalau nak beli kuih lapis, pes laksa sarawak, ikan terubuk masin - memang kene menabung sebab kalau beli takleh sikit sikit. hehehehe

    ReplyDelete
  22. @julie shahril oo..tu ke nama keropok tu? tengs!!! sedap kan??

    ReplyDelete
  23. @Ati Masrif tourist guide kitorang cakap dalam sungai di sarawak memang ada sarawak sebab itu habitat dia. :)

    ReplyDelete
  24. @Anash woh. come come to me comeeee!!! i give u magnum....come...!!! hihihi

    ReplyDelete
  25. @Yunus Badawi saya suka umai. umai sabah pun makan. umai sarawak pun makan. :D

    ReplyDelete
  26. @diana masa sampai kat meja tu kitorang jakunnnn!!!

    ReplyDelete
  27. @~ Cik Azz ~ rangup dan sedap!!!! hehehe

    try je anto resume ke sini... :D

    ReplyDelete
  28. salam gadis bunga(gb)
    Maafkan ta. Lama tak dtg sini.
    Apa khabar gb?
    Ta ok ok je.

    ReplyDelete
  29. sarawak adalah salah satu negeri di dalam malaysia ni yg aku tak sampai lagik. i is jelesss tau!!!!

    ReplyDelete
  30. Makanan kt sana sama tak dengan kat semenanjung? Yg sy tau kat sarawak ni ada kek lapis sarawak jer.

    ReplyDelete
  31. amboiiihhh.. miss GB ni.. pi jenjalan lagi tak ajak!.. ahaha..

    seronoklah ada yg sponsor..

    ReplyDelete
  32. salam GB..kabare?cantiknye pict2 yg Gb amik..rindu ko..lama xjumpe

    ReplyDelete
  33. kita g kuceng tp takde update cerita kuceng...

    tompang baca citer awak je la yek...

    ReplyDelete
  34. keropok oyster tu mcm mana rasa?
    nampak dr entry nie..banyak gak makanan serawak yang kena dengan selera GB..best mcm tu senang cerita!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D