Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, October 5, 2013

Kuching: Not a Cat City (Part 2) - Laksa Sarawak di Kota Sentosa & Bangunan DUN Sarawak

Sarawak DUN Building, inside and outside


Menurut cerita tour guide kitorang, kucing di Sarawak tidak dipanggil Kucing, sebaliknya 'Pusak'. Jadi bermaksud bukan Kucing lah yang dimaksudkan dengan Kuching itu, sebaliknya perkara lain yang tiada kaitan dengan haiwan itu langsung.

Oleh kerana itu, GB langsung tak beli any souvenirs yang ada gambar kucing. Sebab macam misleading. Heheh.

*

Company tempat GB bersuka ria ni ada branch di KL, JB dan Penang. Itu yang di Malaysia. Kawan-kawan tau kan GB keje kat branch JB? Dari JB ada dalam 40 orang macam tu, jadi kite terbang dari Senai. Ada 2 staff dari Penang join grup JB dan sorang staff dari KL pun masuk grup kitorang jugak sebab nama dia masuk last minit. Dari KL diorang ada chartered flight sebab dah lebih 100 orang, so diorang naik kat KLIA laaa...

Group JB yang paling untung sebenarnya...pegi paling awal tapi balik paling lambat. So kitorang ada banyak masa untuk berjimba-jimba di Bandaraya Kuching ni dibandingkan dengan group dari KL. Hahah!

Dipendekkan ceciter...kitorang sampai dalam pukul 9.40am. Mujur tak payah buang masa menunggu mereka yang dari KL, sebab diorang kul 12 lebih baru sampai. Jadi kitorang dibawa sarapan dan check in hotel dulu. Boleh rehat-rehat sebab petang tu nak pegi Bangunan DUN Sarawak. *biasalah kan company trip punya itinerary...hehehe...

*

Breakfast pertama di Kuching...laksa Sarawak kat satu kedai makan di kawasan Kota Sentosa. MasyaAllah ohsem sungguh. Authentic dan memang jauhhhh lagi sedap dari laksa Sarawak versi Secret Recipe yang GB ingat dah cukup sedap tuh!!! Disebabkan kitorang serbu kedai tu ramai-ramai, tuan kedai tu sanggup pegi beli mangkuk extra sebab semua orang order laksa Sarawak!

Sweet kan... :)

Satu perkara yang dipesan oleh encik tour guide...orang kat Sarawak ni slow and steady. Jadi kite kene sabar kalau makanan lambat sampai. Jangan tanya-tanya banyak kali sebab memang mereka slow and steady. Contohnya, kalau ada 5 orang satu meja order makanan...mereka akan prepare sampai semua jenis makanan siap baru akan dihantar ke meja. So far yang GB perhati...macam itulah. Takpe...ikut je cara orang tempatan...betul tak?

*

Lepas check in, rehat jap, then group KL pun sampai dalam pukul 12 lebih. Pukul 3 dah kena ada kat Bangunan DUN. Sebenarnya GB tak amik tau sangat pasal tentative sebab before pegi tu GB gile busy sampai tak sempat nak study tentative program. Ikut je laaaaaa.....

*

Kat Bangunan DUN, selain dari dibawak pusing seluruh bangunan tengok design dan structure, kitorang juga secara ekslusif dapat address note dari Speaker Dun Sarawak sendiri, Datuk Amar Haji Mohamad Asfia Awang Nassar. Peluang yang rare dan diakui sendiri oleh staff kat DUN tu. Siap boleh bergambar dan dihantar pulang olehnya dengan lambaian tangan.

Personally bagi GB, bukan calang-calang orang boleh jadi Speaker DUN. Orang hebat dan berkarisma sahaja boleh jadi Speaker DUN. Dan beliau adalah salah seorang yang hebat itu. (Walau GB tertido kejap dalam hall, bukan sebab bosan tapi sebab penatttt sangat!)

P/S: Basically banyak tempat kitorang dibawa pegi untuk tengok architecture dan landscape design. Mentang-mentang la akitek-akitek punye trip. Adoi...layan je la kan... next entry kite citer lagi ye.

18 comments:

  1. dah macam-macam jenis laksa.. laksam pun ada... laksa penang, laksa Johor... laksa Sarawak... kopius aku... hahaha

    ReplyDelete
  2. bestnya:)


    akak pergi Kuching pun tak beli benda kucing2 tu.nanti tak boleh simpan dlm rumah .

    ReplyDelete
  3. kucing adalah ikon bandaraya Kuching bro!
    seahorse pulak adalah ikon bandaraya Miri.!

    jd, depa jual sebenir berdasarkan ikon...


    :)

    ReplyDelete
  4. sukenya jln2 ke Kuching...assalam gadis bunga.

    ReplyDelete
  5. Pusak tu bukan kucing ke dalam bahasa sarawak? Hehe.. Bestnya dapat jalan kuching kan.

    ReplyDelete
  6. Jalan2 ikut company cam tulah main ngikut je kecuali kita jadi AJK...:)

    ReplyDelete
  7. kita punya company trip bulan doblas. lambat laieeee

    ReplyDelete
  8. tgk desing dan architecure?..wahh..kerjaya yg hebat nih heee

    ReplyDelete
  9. jom gi Miri..

    kita serang Dak Sepa

    ReplyDelete
  10. wah... pg pusak... tentu banyak survinior best ni... ade t-shirt i luv pusak tak? bak sehelai... hehehe..

    ReplyDelete
  11. bestnya.. tak pernah gi kuching lg.. i wish some day. kalau nk makan kena sabar la menunggu eh :)

    ReplyDelete
  12. salam GB..

    rindu ko..lama xjumpe...bestnye jenjalan..da lama xg kuching...hehhe

    mkn mee kolok x?

    ReplyDelete
  13. I like the bird-eye view of the river (Sarawak River).

    Where did you shoot this from? Macam tinggi tempatnya.

    ReplyDelete
  14. laksa sarawak...!!! woaahhh yummehhh..

    ReplyDelete
  15. hari ni MS baca banyak entry yang ada sebut pasal laksa...macam nak kena cari aje ni, rasa dah kecur air liur!

    ReplyDelete
  16. wahhhh... syoknye dapat jalan2 ke kucing.. teringin juge nak pegi sane.. macam best je.. =D

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D