Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, April 17, 2013

Home Sweet Home

Takde kaitan. Kesian Sekian.


GB dah pindah rumah.

Itu pun nak cerita kan? Hahah.

Tapi GB nak cerita jugak.

GB dah pindah rumah. Duduk dengan member seopis dan dua orang lagi yang GB dah kenal lama sebelum pindah masuk. Dulu menyewa bilik kat rumah besor yang ada empat bilik. Besor memang besor. Tapi takde soul. Bila balik, rasa sunyi. Kalau tak lepak kat bilik tengok TV, GB keluar. Tak betah duduk di rumah walau untuk basuh baju sekali pun. Rasa sempit. Aura tak bagus mungkin.

Rumah sekarang cuma ada dua bilik. Tapi rasa lapang. Rasa 'warmth'nya. Bilik bukan lagi tempat lepak, sebaliknya ruang tamu dan dapur jadi tempat 'melesau'. Feels like home. Instead of just house.

*

Agaknya macam tu jugak yang sesetengah orang rasa kan? Tinggal kat rumah besar tapi sunyi, dan akhirnya cari 'happyness' di luar. Berbanding dengan sesetengah orang lain yang rumahnya kecik aje, tapi kegembiraan di dalamnya buat dia rasa 'penuh'.

A home is where your heart is. Home sweet home.

A house, instead, is just a place where you don't feel rested even if you are resting.

My forty five cents.

P/S: Bila kita berpeluang diberi pengalaman yang berbagai macam ni, maka sepatutnya juga kita boleh menilai apa sebenarnya yang kita mahu dalam hidup. Kemewahan, kekayaan, prestij, kebahagiaan?Atau lain-lain? Dan apa pilihan kita?

35 comments:

  1. setuju sangat..biar kecik tapi hati senang..baru hidup ceria...heee

    ReplyDelete
  2. Ahahaaaa...akak suka duduk rumah kecil akak. Dok dapur boleh dengar dan tengok anak2 kat ruang tamu. Dok kat bilik still dengar org bg salam kat pintu. Setiap org keluar masuk semua kita perasan...:)

    ReplyDelete
  3. biar rumah kecik dan sempit, asal hidup aman dan bahagia..

    kalau besar tp kosong, boring jugak..

    kosong.. kosong.. kooosong.... ehh nak nyanyi pulak.. :)

    ReplyDelete
  4. betul GB..rumah saya kecik je.tapi tiap2 ari tak sabar2 nak balik umah sebab sy memang suka.macam2 boleh buat.rasa rindu je ngan umah ngan tuan punya umah tu hehehe...
    ada sorang member opis, tiap2 ari balik lambat.padahal ada suami,anak2..bila tanya dia akan cakap "kat umah xde life" dia sangat susah hati kalau jam dah pkul 5..

    ReplyDelete
  5. rumah besar letih nak kemas - my fifty cent

    ReplyDelete
  6. hahhahaaaa!!

    pandai dah cakap 'melesau' !!

    ReplyDelete
  7. Akhirnya tercapai juga - lega rasanya bila dah tercapai hajat nak berpindah. Dekat Bukit Indah ke?

    ReplyDelete
  8. Kalau nak duduk umah pun sewa pun kena cari member yang ngam dan satu kepala. baru best. Kalau tak memang terperap jela kan.

    ReplyDelete
  9. Sian tengok mat black tu.. mata terlepas badan terkurung.. tapi macam hensom jugak kan...

    Home is where the love is...

    ReplyDelete
  10. sebab tu org tua tak boleh duduk lama rumah anak di bandar... asik teringat ayam itik kambing kucing rimau di kampung je katanya...

    ReplyDelete
  11. rumah akka pun kecik jugak..3 bilik..tp kami penghuninya ceria,gembira..sentiasa meriah..:)

    ReplyDelete
  12. dduk rumah kecik xapa sbb dlmnya happynes. melesau tu apa ya? hehe

    ReplyDelete
  13. rumah kecik saya jugak terasa selesa..walau duduk cuma 3 orang :D

    ReplyDelete
  14. Setuju. Especially bab nak basuh baju pun x berselera tu. Now akak dok single dalam sebuah rumah. lebih selesa sebab senang anak laki nak datang anytime.

    ReplyDelete
  15. jelas yang awak utamakan kualiti daripada kuantiti...biar sikit/kecil tapi hidup puas...

    ReplyDelete
  16. ingat dah balik KL


    rumah besar ni penat..kemas atas
    bawah kecah..kemas luar ...atas kecah

    loteh den...tp ttp sayang rmh :)

    ReplyDelete
  17. entry yang sangat bermakna..memang betul, buat apa rumah 3 tingkat tapi takde soul di dalamnya..

    ReplyDelete
  18. terasa sangat comelnya entri ini.. =)

    ReplyDelete
  19. pic yg xde kaitan tu mmg cx boleh blah hehehe

    ReplyDelete
  20. samala kiter nak pindah umah jugak hujung bulan ni...

    ReplyDelete
  21. setuju kadang2 yg kecik lg membahagiakan...hihi

    ReplyDelete
  22. betul2..
    adakalanya yang kecik tulah yang paling membahagiakan.. ;)

    ReplyDelete
  23. gb sayang
    k.Ayu setuju sgt tentang kamu pindah rumah.
    harap rumah y ini serasi..amin

    ReplyDelete
  24. Salam GB..selamat masuk rumah baru...tulah sebab Nekcik duduk kat teratak 66 jer..biar kecik..asal bahagia..hi..hi.tu jer yang twermampu pon!!

    ReplyDelete
  25. Rumah perlu ada semua org yg kita sayang
    Kecik besar bukan ukuran
    Asalkan semua org selesa

    ReplyDelete
  26. Stuju. La ni CHibi pindah umah kecik je. Tapi ada soul =)

    ReplyDelete
  27. conclusion yang bagus....

    biar kecik tp ada soul, ada life....(tapi saya nak pilih yang besa , dan ada soul...)hehehe

    ReplyDelete
  28. dapat tidur itu penting, supaya kita boleh bermimpi... :)

    ReplyDelete
  29. home sweet home.

    mcm org kaya , tapi tak gembira .

    ReplyDelete
  30. Aku mmg tak leh kalau rumah sepi... my housmates balik kampung sabtu ahad pun aku dah mula trauma... tu yang rasa nak balik kampung jer... tp tiket mahal... terpaksa d pendam... huhuhu

    ReplyDelete
  31. setuju semuanya... saiz tak penting..!!

    ReplyDelete
  32. setuju dengan kata-kata GB..biar rumah kecik janji kita happy dan selesa sesuai dengan tagline Home Sweet Home!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D