Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Sunday, March 17, 2013

What to do when there's nothing to shoot?

Peacock. Zoo Johor. Johor Bahru. Malaysia.


Sepanjang beberapa minggu lepas, GB busy yang amat. Siyes busy sampai budak opis pun tak sempat nak bertanya khabar. Busy sampai tak sempat nak catch up news kawan-kawan kat fesbuk. Busy sampai tak sempat nak balas-balas message orang kat fesbuk. Busy sampai tak sempat nak update blog, apatah lagi nak blogwalking. Dan busy sampai kena datang ofis on weekends, balik lambat dan tido ofis on weekdays.

Bila ada orang concern pasal lifestyle GB yang macam tak sayang diri sendiri ni, GB terfikir, ada betulnya juga. Katanya, sekarang ni boleh la keje macam ni, nanti bila dah kawin takkan nak keje macam ni juga?  Hmmm...GB appreciate his concern tapi selagi kerja tak siap selagi tu tak boleh penat. Syukurlah badan dan minda saling memahami. GB tak penat walau kerja macam nak gila. Tapi bila kerja dah siap, automatik rasa penat tu datang dan GB amik peluang rehat semalam, akhirnya. Rehat bagi GB tak semestinya kene qada tidur sampai berhari-hari, sekadar dapat tidur pada waktunya dan bangun dengan relax tanpa risaukan hal kerja, itu pun dah cukup. Bonus kalau dapat jalan-jalan. Hihihi.

So hari ni GB ajak member pegi Zoo Johor. Idea nak gi zoo ni datang lepas GB baca artikel dalam Weekly Digital Photography School yang saban minggu masuk ke email GB. Tajuk artikel, "What to do when there's nothing to shoot?"

Nice article indeed. :)

Owh. Dalam beberapa minggu yang sibuk ni, baru-baru ni GB ada terfikir nak further study. Tu pun lepas borak-borak dengan opismate kat site opis. Dia duduk depan GB dan kitorang selalu borak kalau terserempak dalam opis. Yup, tunggu terserempak baru boleh borak. Sebab selalunya kalau nak terserempak pun, pagi dengan petang je. Semua orang kat situ busy jugak.

Mungkin sampai satu-dua minggu lagi GB akan terus busy tapi tak se busy minggu-minggu sudah lah. Then lepas tu harap-harap GB boleh concentrate on site sahaja. InsyaAllah.

Syukurlah GB belum kawin.

P/S: Bila kita makin dewasa, kita akan makin faham kenapa Allah aturkan jalan hidup kita macam ini dan kita akan berhenti mempersoalkan perkara remeh seperti ehem I-guess-you-know-what. Tunggu benda yang tak pasti ni selalunya sia-sia. Lebih baik concentrate on apa yang kita kene buat pada waktu sekarang ni. Betul tak? ;)

28 comments:

  1. Assalamualaikum,
    sangat setuju...hargai apa yg ada sekarang ni, blm tentu akan dapat masa depan ;)

    ReplyDelete
  2. JM pun setuju lalai hari2 mendatang dgn tabah dan jgn mengharap sesuatu yg belum pasti

    ReplyDelete
  3. Salam.. Apa khabar GB? Lama tak singgah ke mari..

    Bersangka baik dan laluilah hari2 mendatang dengan fikiran yang positif..

    ReplyDelete
  4. I know what you mean. Teheee. Yela, kekadang perasaan kita bolak-balik pikir pasal benda yang belum pasti. Padahal, kita sepatutnya fokus kat perkara yang penting. Yang ada depan mata. :)

    ReplyDelete
  5. 1- boleh agak tahap kebizian GB pasal senyap aja kat FB :)

    2- Allah dah janji kan, bahawa Dia jadikan sesuatu tu adalah yg terbaik utk kita..:)

    3- Zoo Johor? hahahaha...Saya dah lama gila takgi...anyway, thanks for the link...saya pun selalu tak tau nak shoot apa, dah la malas, tak macam akak Singa kita tuuuuuu...:P

    ReplyDelete
  6. Salam. Selamat kembali ke dunia maya.

    Peacock tu kalau tak silap kepalanya jenis payah nak duduk diam... payah nak shoot.

    ReplyDelete
  7. Yeee... memang tepat sekali gB... saya penat sudah memikirkan apa yang org keliling persoalkan dan katakan tentang kehidupan kita..

    Saya percaya Allah mengaturkan yang terbaik untuk hambanya

    ReplyDelete
  8. hargai masa bujung sebelum tiba masa berdua-duaan. eechecee.

    ReplyDelete
  9. kena luang masa untuk pikir hal kawen jugak.... hal keje sampai bila2 tak abis.

    ReplyDelete
  10. "HIS' CORNCERN? ehem ehem....his tuuu :)

    ReplyDelete
  11. yep. indeed. tggu something yg bukan urusan kita is lelah. biar dia mai sndiri.

    kannn :)

    bila dh kawen esk akan auto adjust. just fkir bukan kita sorg keje mcm nk gile n mampu ada family sndiri kelak kan..

    urusan ehem you know what tuh sudah ku ikt kemas2 n ponjotkan dlm guni beras. heh. bukan x fkir lgsg tp at this point.. kita suda rsa enuf is enuf with all the waiting n hadis psal rusuk kiri ni..

    hawa dijadikan utk dicari oleh adamnya. so stay put. heh..

    fokus ibadah.. fokus keje.. fokus msa depan.. lma2 dia mai sndiri. in sha allah. amin ;)

    ReplyDelete
  12. betul tu awak...
    biarlah mereka dan keluarga mereka...

    siyesly... gambar2 dlm FB.. adalah cantekkk...!!!

    ReplyDelete
  13. we have discussed about this topic too!

    then sue (housemate tina) said,

    ' now i know why god delayed my wedding '

    :)

    cheers mate!

    ReplyDelete
  14. buat jadual masa
    macam jadual belajar kat sekolah tu....

    (boleh ke mcm tu?)

    ReplyDelete
  15. Betul2. Tapi GB mmg dah dewasa.

    ReplyDelete
  16. pernah lalui situasi mcm GB dan masih melaluinya... kekadang rasa mcm nak berhenti keje & jual goreng pisang tepi jalan je...

    ReplyDelete
  17. bz bebenor gamaknya dema....serupa dgn kawe jugak laaa.....ahakz.....ahakz....


    ReplyDelete
  18. Ye batul.. Jangan banyak sangat berangan.. Just ikut je apa kata hati.. Yang penting kita hepi.. Bila dah hepi, segalanya jadi cool.. hehhh..

    *Lama jugak tak singgah sini.. Busy gak ni.. Busy baca novel.. hehehe...

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum GB...betul tu sokong sangat...:)

    ReplyDelete
  20. enjoy your life & live life to the fullest..!!

    ReplyDelete
  21. setujuuu
    begitu juga k.Ayu.
    malam nie baru sempat BW. heheheeh

    ReplyDelete
  22. Memula sebab kita minat dengan kerja tu
    Kemudian kita comitted utk menyiapkanya
    Ada pula dateline yg dikejar
    Mendapat satu kepuasan bila kerja diterima
    Bila dapat satu task terus bekerjakeras menyiapkanya
    Nature kerjanya dah mcm tu
    Masing masing memain peranan
    Masing masing pun bzzz

    ReplyDelete
  23. salam.. tq ya sudi follow :)

    Setuju dgn entry nie.. cantik peacock

    ReplyDelete
  24. kalau GB dh kawin sekali pun secara otometik akan dapat bahagikan masa.. pasti ada masa.. cuba direnungkan.. :)

    ReplyDelete
  25. Things will haooen when iys meant to be fren!!

    Syiok bace ko gi hong kong!!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D