Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, February 15, 2013

Hong Kong: The Land of Leon Lai - Day 1 Part 2 (Hong Kong International Airport)

 


Dah lepas imigresen, jumpa dengan travel agent kat sana (yeee....gi dengan package. Quite fun tapi ada gak yang bikin spoil sikit banyak. Takpe, next time gi sendiri sebab dah tau sikit selok belok. Lebih murah dan lebih seronok! Gittewww...) kitorang proceed to makan again kat Popeye. Rasa macam baruuu je makan atas flight tadi. Perut tak la lapar sangat tapi bedal jelahhh...! Sebab memang termasuk dalam itinerary lagi pun. Boleh? Hahaha! Kitorang dicadangkan amik nasik dengan kuah mushroom dan ayam goreng dua ketul. Sedap weh! Tak tau la sebab GB ni tak memilih atau memang nasik tu sedap. Hahah!

Kat Hong Kong International Airport ni ada satu je restoren yang dah certified halal. Syukur lah ada jugak yang certified halal kan? Dari takde langsung.. Tapi bila kita dah tempat orang ni pandai-pandai laa nak hidup. Pilihan itu ada. Plan awal untuk elak kesulitan. Research. Survey. Google. Tak gitu?

*

Dalam airport rasa suhu biasa jaa. Tapi bila dah kuar, mula terasa angin kencang dia. Sejuk woh! Tapi masih boleh bertahan dengan cardigan sehelai je. Kat sini takde drama. Semuanya smooth je. Kitorang dibawak pegi ke hotel untuk check in sebelum berjimba-jimba kat Disneyland. Weehoooo!!!


Hong Kong ni sebenarnya terbahagi kepada tiga pulau. Airport dan Disneyland letaknya kat pulau yang sama, iaitu Lantau Island. So boleh GB katakan kat Lantau Island ni pemandangannya lebih luas dan lapang berbanding kat Hong Kong Island. Eh? Ada beza ke Hong Kong dengan Hong Kong Island? Ada... Hong Kong Island adalah bahagian pulau terbesar Hong Kong. Antara tempat terpadat di dunia.

Ni semua Cik Tourist Guide tu yang cerita. Dia cerita tak berhenti sampailah kitorang tiba kat hotel. Hebat tak?

Eh, ok gak jenjalan ada tourist guide. Boleh dengar dia bercerita. Huhuhu~

P/S: Pengajaran Day 1 Part 2: 1. Make sure tukar duit HKD siap-siap kat Malaysia. Rate around 3.90 to 4.20 bergantung kepada tempat. GB rugi banyak sebab terpaksa tukar sedikit banyak kat Hong Kong. Kat JB sempat tukar HKD1000 je (RM400 lebih kurang). Sebab kat Hong Kong kadar tukaran adalah lebih kurang 2.20 je. Arghhhh!!!!

...to be continued...

67 comments:

  1. Berlibur libur ye GB...jangan lupa pergi Ladies market...tapi jgn beli kat situ mahal...beli kat kedai tepi jalan ..lagi murah

    ReplyDelete
  2. Teringin gak nak p..masa hubby p.ingat nak ikut..tp.hubby x bagi..nekcik dah pro dah hk.

    ReplyDelete
  3. tahniah2 GB... dapat tengok dunia hongkong =)

    ReplyDelete
  4. enak dimakan gitu aje...apo2 pun sedap

    ReplyDelete
  5. bestnye dpt g HK... ayam dia mcm ayam kepci...huhu

    ReplyDelete
  6. Hubby akak selalu ajak, tapi akak tak mampu nak follow schedule dia yg amat padat tu.

    ReplyDelete
  7. Oh, dekat pulau rupanya Disneyland tuh..tapi kan,kenapa money exchange rate boleh berbeza jauh ek...peliknya, huhu..

    ReplyDelete
  8. beza banyak jugak ek tukar duit tu..tapi takpe yang penting trip best dan happy..

    ReplyDelete
  9. gB..
    tak pasal2 akak mengidam nak ke hong kong lak..
    Ai ya...!!!

    ReplyDelete
  10. wak pon X gi hong kong lagikk.,uhhUUu

    ReplyDelete
  11. kat malaysia pernah makan kat Popeye tak..??


    sibb ada Popeye kat situ!

    gitewww...

    ReplyDelete
  12. nak kumpul duit jugak la gini p jalan2 hk

    ReplyDelete
  13. awak nk pegi... ajak kita yee... kita g gather2..

    ReplyDelete
  14. nanti jalan-jalan ladies market puas-puas tau...tapi hati-hati noo..

    ReplyDelete
  15. pegi sendiri memang lagi best tapi kena study lagi banyak..he he

    ReplyDelete
  16. cantik langit di sana... di pergunungan...

    ReplyDelete
  17. bila la cik abg nak bawak kesana..:)

    ReplyDelete
  18. so mana untung ni...tukau duit kat kong kong or malaysia....

    ReplyDelete
  19. jumpa kedai maka tak? kami dulu jumpa kedai mamak bekas pekerja BILAL malaysia... hehe

    ReplyDelete
  20. Kalau tiket ke HK slalunya mahal dan susah dapat AA..so cuba ambil shenzen..then naik train gi HK..adventurouslah sikit!!!

    ReplyDelete
  21. Memang biasanya kalu pegi luar, tukaran di tempat depa memang akan buatkan kita rugi. Baik tukar di negara kita siap-siap.

    Kak Azie dulu pun rugi sebab buat tukaran di Indon, konon tak cukup nak shopping. Rugi juga la sikit.

    ReplyDelete
  22. @NEKCIK


    saya ada pegi sana. tapi beli satu barang je. yg lain beli kat kedai tepi jalan. :D

    ReplyDelete
  23. @Aziela

    haha. kalau padat sangat nanti takut tak enjoy pulak kan?

    ReplyDelete
  24. @Fadilah Aziz

    sebab kat sana duit kita bukan orang nak sangat.

    ReplyDelete
  25. @Nida Mohd

    ha betul. pejam mata je la tang duit tu.. huhuhu~

    ReplyDelete
  26. @Murni Alfathunnisa

    dah experienced ladies market. macam petaling street! hahaha!

    ReplyDelete
  27. @NEKCIK

    haha. kalau dari beijing 29jam naik tren ke HK! :D

    ReplyDelete
  28. pcl takyah pi, baca dari pengalamn gB pon kira dah sampai HK...

    ReplyDelete
  29. Bagus dapat tourist guide yang peramah dan rajin bercerita.. . Good tips.. Bilalah nak jejak HK.. :(

    ReplyDelete
  30. Jangan ambik dari beijing..dari shenzrn dekat jer 1jam lebih jer

    ReplyDelete
  31. Jangan ambik dari beijing..dari shenzrn dekat jer 1jam lebih jer

    ReplyDelete
  32. Cantik panorama dlm gambar kedua. Taken from a moving bus?

    ReplyDelete
  33. Owh lainnya tukar duit kat kl ngan kat hk..camtu pulak jadinya..rugi la..

    ReplyDelete
  34. @[PCL] pegi sendiri lagi best PCL! hehehe~

    ReplyDelete
  35. @NEKCIK okey! next time kite gerak dari shenzen!

    ReplyDelete
  36. @Sutera Syifa so kire ini pengajaran lah. betul la sebab takkan diorang nak rugi kan..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D