Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, February 22, 2013

Hong Kong: The Land of Louis Khoo - Day 2 Part 2 (Victoria Peak)


Kitorang dibawa keluar dari Lantau Island dengan bas persiaran. Memandangkan masih awal untuk makan malam, maka kitorang dicadangkan pegi Victoria Peak dulu. On je lah. Naik tram yang jalan mendakinya sungguh curam. Duduk pun rasa macam nak terbalik je kerusi. Dari situ nampak Kota Hong Kong yang sungguh packed dan bangunan-bangunan tinggi yang dibina rapat-rapat. Seriously Hong Kong memang tak cukup tanah!

*

Kerisauan GB masih berkisarkan tentang bateri kamera yang dah tinggal 1 bar. GB syak sebab cuaca sejuk maka bateri cepat habis. Logik ke tak? Hahaha! Sebab GB ingat pesanan akak DrSinga suh bawak tripod untuk amik gambo ohsem kat puncak Victoria Peak karang, maka tripod dah tersedia dalam beg. Tak mau dah ulang kesilapan serupa semalam. Ecewahhh! Namun bateri kamera yang dah semput adalah sungguh meresahkan GB. Hmmm....

**

Oh ye....sampai kat puncak, masih cerah lagi. Maka kitorang masuk Madame Tussauds Wax Museum dulu. Aish...masuk dalam ni mana boleh tak amik gambo ye dak? Hahaha!! GB tak amik dengan semua la. Pilih-pilih mana yang berkenan je. Ada antaranya GB terpaksa tumpang kamera member...gara-gara nak amik gambo cityscape Hong Kong kejap lagi.


Dah puas berposing dengan patung lilin, kitorang keluar untuk tengok view Hong Kong dari atas puncak bukit. Amoi tourist guide tu dah pesan, kat luar building tu sejuk yang amat. Around 11-12 degree celsius. Bateri kamera dah merah tanda nak mati. Macam lampu dada Ultraman bila dia dah nak mati juga. Aihhhh...cemana nak amik gambo view...???

***

Keluar je dari bangunan...fuh...sejuk..! Angin kuat...! Dan berkabus tebal! Dia punye tebal kan...bila kite toleh belakang dah tak nampak dah kawan kita. Gitulah dia punye tebal. Huhuhu.

View Hong Kong? Of kos lah tak nampak! Hahahah!!! Ok. Tak ralat sangat lah walau bateri dah abis. Ngeeee....

Tapi...nampak gayanya kene repeatlah gi Hong Kong nih. Mana boleh pi sana tak amik gambo view dari atas..ye dak? Heheheh.....

Then kitorang gerak untuk cari makan malam (yang ada cerita menarik!) dan check in kat hotel kat Harbour Plaza.

...to be continued...

P/S: Pengajaran Day 2 Part 2: 1. Sentiasa expect yang unexpected bila pi Hong Kong time winter nih. Sebab kata amoi tourist guide tu semalamnya punyelah clear view dari atas!

11 comments:

  1. la gitu plak..hhehee..
    nmpk nye dia nk gb p lg ke hk la tu...^^

    ReplyDelete
  2. hihi..langit x selalunya cerah ;)

    ReplyDelete
  3. nnt repeat la GB..hehehe..

    nmpk gaya kena beli betri spare kalo g obersea takut kes2 camni lah..saya dah terkono betri hbs..akibatnya tak dapat amik gmbr sunset di jimbaran bali..sadis dan kecewa, amik ngan hp jek..jadi lah utk kenangan sensorang..

    ReplyDelete
  4. Confirmla Gb kena repeat HK pasni, hehe..pastu make sure jangan pegi time winter lagi:))

    ReplyDelete
  5. uncle dulu pernah transit je kat hongkong .. hari tu pergi China tak sempat pergi sebab kesuntukan masa.

    terima kasih atas ucapan selamat hari lahir tu. nampaknya uncle sebaya dengan ayah awak .. maka kensellah rancangan nak mengorat awak. hehe

    ReplyDelete
  6. Omak aiii....tobal tul kabus.....mcm ne leh jadi mcm tu nya tebal erk.....kawan pun leh tak nampak...mcm ne kalau bawak keta.....ahakz

    ReplyDelete
  7. fuyooo dapat jumpa amitab bachan ! hehehe

    ReplyDelete
  8. Assallamualaikum GB,
    Salam kenal dan ziarah.
    Masa mama nadz pergi bulan 12 hari tu tidaklah sejuk sangat, masih boleh nampak view yg cantek dari atas tu.

    ReplyDelete
  9. baru tau bateri cepat abis bila sejuk. :)

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum GB....bestnya...:)

    ReplyDelete
  11. bateri mmg cepat drain out kalau cuaca sejuk.. :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D