Tentang GB

My Photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the real source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, January 21, 2013

Sometimes, 'kesian' is sooo annoying to listen



Contoh eh.

"Nape tak kawin lagi ni?"

"Belum jodoh kak..."

"Kesian..."

*

Wow... like...umm... I don't need your kesian. You don't have to pity me. Because I am perfectly alright on my own (if you really think that I only have myself to date with?)! Or maybe you have to kesian to yourself for your shortage of vocabulary sebab kecik-kecik dulu malas nak bukak kamus?

**

Sometimes, one should open a dictionary and enrich his vocabulary. Say something else but 'kesian' ek...

***

Ilmu jiwa beb. Belajarlah...

P/S: Same goes to some other situation. Like when they ask me for what reason do I ask for the remaining of my ****** and my answer is 'I got bills to pay' and the feedback I got is 'kesian'? Dem.

36 comments:

  1. Btul lahhh GB. CiM pown tk suka sgt klau skit2 org nk kesian kt kita. Bukan kita brlagak tk mahu dikesiani, tp kdg kala tu ungkapan kesian tk sepatutnya diluahkan.

    Contoh....laaaa kesiannya bdk2 ni...blablabla

    Bdk2 tu adalah merujuk pd ank CiM. Hadoiiii tkyh nk kesian sgt laaaa.

    ReplyDelete
  2. cantiknyaaaaaaaaaaaaa gambar GB tangkap tu...

    GB, pernah seorang makcik ni tanya dgn akak begini.. "Anak berapa skrg?" Akak jawab, satu. Makcik tu terus cakap, kesiannnnn... dari nada suara bkn simpati tapi menyindir, begitulah manusia. tak pnah puas hati atau saja nak beramas mesra, sabar ya GB...

    ReplyDelete
  3. Sinis dan pedih....
    kalau benar-benar kesian pun kalau tak cakap lagi bagus agaknya.

    ReplyDelete
  4. I understand EXACTLY what you mean, dik GB.

    ReplyDelete
  5. Manusia sering zalim pada manusia tapi Allah tak pernah zalim kat manusia. So, optimislah pada manusia walau apapun berlaku sbb kita ni serba kekurangan.

    p/s: jambatan jodoh kita mungkin panjang untuk direntasi. Kita jalan kaki , orang lain naik kereta berdesup laju terus sampai

    ReplyDelete
  6. Somebody said to me "kesiannn xde anak" hooh

    ReplyDelete
  7. fuh!!
    tumpang kesian untuk diri sendiri..
    hhehehehe

    ReplyDelete
  8. Seriously CM pun tak suka bila orang kata kesian kat kita pada situasi yang agak kurang sesuai. "Kesian" tu lebih sesuai pada mereka yang dah kawen, tapi diabaikan, disepak terajang dan sebagainya. Perkataan kesian itu sungguh tidak bermotivasi bila disalah gunakan....grrrrrr..

    ReplyDelete
  9. sibukkkk je manusia-manusia ni kan!!!

    ReplyDelete
  10. Sumea hal org depa nak tau...
    Lg kesian... Kan?

    ReplyDelete
  11. adik: belum jodoh kak
    akak: sekian (dan berlalu pergi)

    hehe, lagi sesuai agaknya

    ReplyDelete
  12. Lagi kesian kalau tidak ada perasaan kesian.

    ReplyDelete
  13. huhuhu
    org kita ni bab2 camni mmg fail.
    tah hape2 tah.
    buat sakit hati je.

    ReplyDelete
  14. awak...
    cheese cake betul dorang ni.... uhhh..

    ReplyDelete
  15. Kesiannya orang yg tak banyak perbendaharaan kata tu ..... oopss saya tak patut guna kesian.

    Ruginya rasanya lebih sesuai.... ngeeee

    ReplyDelete
  16. Pelik. Belum kawen pun nak kesian ke? Bukan sakit terlentang tak leh bangun nak kesian2.

    Kesian kat org yg cakap kesian tu pasal dia salah kesiankan org.

    ReplyDelete
  17. setuju! banyak lagi perkataan dalam kamus tu!

    ReplyDelete
  18. secara linguistiknye apabila bahasa yg biasa digunakan ditukarkan secara automatik ke bahasa lain, text itu membawa maksud sesuatu~


    ReplyDelete
  19. ye la..macam la hidup kita ni menyedihkan sangt..tak suka la nak kesian2 kat kita pasal benda kecik je..kan??

    ReplyDelete
  20. ye la..macam la hidup kita ni menyedihkan sangt..tak suka la nak kesian2 kat kita pasal benda kecik je..kan??

    ReplyDelete
  21. pernah alami dulu dan amat memahaminya

    ReplyDelete
  22. ayat tak abeh koott..

    entah2 die nak ckp..

    kesian lelaki2 di luar sana... tak dapat melihat permata dicelahan kaca =)


    ~saya cuiba menyedapkan hati GB..maaf kalau niat tak dapat disampaikan dgn jelas melalui cara di atas~. =)


    kadang org kurang sensitif

    ReplyDelete
  23. kalu ko kawin nnti...
    ko htr kad jemputan byk2 kt dia...
    heh!

    ReplyDelete
  24. aah macam annoying sikit .. tapi akak ada kawan yg memang ada sikap suke cakap kesiannn macam tuu .. erghhh

    ReplyDelete
  25. "kesian" yg dia ungkapkan tu, walaupun secara general bunyi macam sympathy ( which for sure u dont require such sympathy), but in reality, ianya ialah 'mengejek'..secara halus...

    abaikan sahaja GB..

    ReplyDelete
  26. sbnrnya org yg mjawab kesian tu yg lebih kesian.xtau asam garam hidup agknya

    ReplyDelete
  27. Klu sy, dah sembelih org tu hidup2.

    Ok. Sy gurau kasar. Klu sy, sy sarkastik balik. Tapi dalam nada lembut dan cara yg bijaklah. Smpi terdiam empunya diri yg KESIAN kat kite tu.

    Tapi, mcm ne eh? Errr....

    ReplyDelete
  28. Kesiannya orang tu...tak pandai bercakap lebih baikla diam..

    ReplyDelete
  29. same to me GB..orang akan tanya, takde anak lagi? kesian..padahal yang ada anak2 tu silap2 kena tanggung dosa salah didik anak..dosa seniri tak terpikul...sabo je lah eh..different situations with the same issue of 'kesian'..hurmm

    ReplyDelete
  30. nangis tengok gambar ni..cantik...hihi

    ReplyDelete
  31. A people love to talk
    Mostly about others people
    They looked concern
    But they are not

    Let them talk
    One fine day they will stop
    Asking
    Judging
    Manipulate

    T.care gb

    ReplyDelete
  32. Typical malay.. pertanyaan yg takkan hbs..

    ReplyDelete
  33. hm.. saya emo betul klau org dok main kesian kesian ni.. :O

    i mean..hm..pegila kesian dekat budak2 kat palestin tu..kalau x pun..kesian pd mereka yg diserang rejim bashar al-asad dekat syria tu..

    kesian tu perkataan utk describe the expression for sympathy..

    bab urusan jodoh org..buat apa nk simpati..?

    itu kerja Allah kot.. klau dh sampai jodoh awal pun KESIAN jugak.. lmbat pun KESIAN jugak..

    habis tu..dyeorg nk suruh kita ikut dyeorg ka apa? semua nak ikut dyeorg? cukup tahun je kahwin..

    haish.. benda ni pun nak kesian..

    sebenarnya lagi kesian kt org yg cakap kesian kt org tu.. sbb..hidup dia hanya tahu mengatur hidup org.. sedangkan itu kerja ALLAH..!

    nmpk x emonya sy, kak GB?? sy dh ckp..sy emo bab2 ni..

    ReplyDelete
  34. dua vocab yg aku tak gemar disebut orang : kesian dan kalau

    ReplyDelete
  35. GB. sbnarnya dpa patot kesian diri sndiri. x tau nk bual apa. asyik2 kawen.heh. chill. ;)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D