Kengkawan

What makes your day?

Tunggu. GB pasti akan curi sikit masa untuk blogwalk nanti. Sekarang busy sikit ye... :D

*

gadisbungablog@gmail.com. @ http://instagram.com/cikgb

NI tabung nak beli senapang~

Facebook Share

Monday, January 21, 2013

Sometimes, 'kesian' is sooo annoying to listen



Contoh eh.

"Nape tak kawin lagi ni?"

"Belum jodoh kak..."

"Kesian..."

*

Wow... like...umm... I don't need your kesian. You don't have to pity me. Because I am perfectly alright on my own (if you really think that I only have myself to date with?)! Or maybe you have to kesian to yourself for your shortage of vocabulary sebab kecik-kecik dulu malas nak bukak kamus?

**

Sometimes, one should open a dictionary and enrich his vocabulary. Say something else but 'kesian' ek...

***

Ilmu jiwa beb. Belajarlah...

P/S: Same goes to some other situation. Like when they ask me for what reason do I ask for the remaining of my ****** and my answer is 'I got bills to pay' and the feedback I got is 'kesian'? Dem.

36 penambah perisa secukup rasa:

Cinta Misteri said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Btul lahhh GB. CiM pown tk suka sgt klau skit2 org nk kesian kt kita. Bukan kita brlagak tk mahu dikesiani, tp kdg kala tu ungkapan kesian tk sepatutnya diluahkan.

Contoh....laaaa kesiannya bdk2 ni...blablabla

Bdk2 tu adalah merujuk pd ank CiM. Hadoiiii tkyh nk kesian sgt laaaa.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

cantiknyaaaaaaaaaaaaa gambar GB tangkap tu...

GB, pernah seorang makcik ni tanya dgn akak begini.. "Anak berapa skrg?" Akak jawab, satu. Makcik tu terus cakap, kesiannnnn... dari nada suara bkn simpati tapi menyindir, begitulah manusia. tak pnah puas hati atau saja nak beramas mesra, sabar ya GB...

Nizam.Ariff said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sinis dan pedih....
kalau benar-benar kesian pun kalau tak cakap lagi bagus agaknya.

Dinas Aldi said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

I understand EXACTLY what you mean, dik GB.

Eyrique Ettiqazz. said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Manusia sering zalim pada manusia tapi Allah tak pernah zalim kat manusia. So, optimislah pada manusia walau apapun berlaku sbb kita ni serba kekurangan.

p/s: jambatan jodoh kita mungkin panjang untuk direntasi. Kita jalan kaki , orang lain naik kereta berdesup laju terus sampai

zie marziah said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Somebody said to me "kesiannn xde anak" hooh

mie said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

fuh!!
tumpang kesian untuk diri sendiri..
hhehehehe

Mat Gebu said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Seriously CM pun tak suka bila orang kata kesian kat kita pada situasi yang agak kurang sesuai. "Kesian" tu lebih sesuai pada mereka yang dah kawen, tapi diabaikan, disepak terajang dan sebagainya. Perkataan kesian itu sungguh tidak bermotivasi bila disalah gunakan....grrrrrr..

Dr Singa said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sibukkkk je manusia-manusia ni kan!!!

Ibu n Abah said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sumea hal org depa nak tau...
Lg kesian... Kan?

kucingorengemok said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

adik: belum jodoh kak
akak: sekian (dan berlalu pergi)

hehe, lagi sesuai agaknya

Kakzakie said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Lagi kesian kalau tidak ada perasaan kesian.

alien said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

huhuhu
org kita ni bab2 camni mmg fail.
tah hape2 tah.
buat sakit hati je.

CiKPuaNLawA said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

awak...
cheese cake betul dorang ni.... uhhh..

Yunus Badawi said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kesiannya orang yg tak banyak perbendaharaan kata tu ..... oopss saya tak patut guna kesian.

Ruginya rasanya lebih sesuai.... ngeeee

JunAina said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Pelik. Belum kawen pun nak kesian ke? Bukan sakit terlentang tak leh bangun nak kesian2.

Kesian kat org yg cakap kesian tu pasal dia salah kesiankan org.

Eny Abdullah said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

setuju! banyak lagi perkataan dalam kamus tu!

Zie said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

secara linguistiknye apabila bahasa yg biasa digunakan ditukarkan secara automatik ke bahasa lain, text itu membawa maksud sesuatu~


diana said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ye la..macam la hidup kita ni menyedihkan sangt..tak suka la nak kesian2 kat kita pasal benda kecik je..kan??

diana said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ye la..macam la hidup kita ni menyedihkan sangt..tak suka la nak kesian2 kat kita pasal benda kecik je..kan??

sudipVSsenduk said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

pernah alami dulu dan amat memahaminya

Queen said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ayat tak abeh koott..

entah2 die nak ckp..

kesian lelaki2 di luar sana... tak dapat melihat permata dicelahan kaca =)


~saya cuiba menyedapkan hati GB..maaf kalau niat tak dapat disampaikan dgn jelas melalui cara di atas~. =)


kadang org kurang sensitif

afendi ariff said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kalu ko kawin nnti...
ko htr kad jemputan byk2 kt dia...
heh!

Nida Mohd said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mmg annoying..

ieda immi said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aah macam annoying sikit .. tapi akak ada kawan yg memang ada sikap suke cakap kesiannn macam tuu .. erghhh

Daddy Ziyyad said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

"kesian" yg dia ungkapkan tu, walaupun secara general bunyi macam sympathy ( which for sure u dont require such sympathy), but in reality, ianya ialah 'mengejek'..secara halus...

abaikan sahaja GB..

Munnafendy said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sbnrnya org yg mjawab kesian tu yg lebih kesian.xtau asam garam hidup agknya

faraherda.razalan said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Klu sy, dah sembelih org tu hidup2.

Ok. Sy gurau kasar. Klu sy, sy sarkastik balik. Tapi dalam nada lembut dan cara yg bijaklah. Smpi terdiam empunya diri yg KESIAN kat kite tu.

Tapi, mcm ne eh? Errr....

Fadilah Aziz said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kesiannya orang tu...tak pandai bercakap lebih baikla diam..

Tihara said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

same to me GB..orang akan tanya, takde anak lagi? kesian..padahal yang ada anak2 tu silap2 kena tanggung dosa salah didik anak..dosa seniri tak terpikul...sabo je lah eh..different situations with the same issue of 'kesian'..hurmm

Jemarisuri said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

nangis tengok gambar ni..cantik...hihi

littlehumblelynn said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

A people love to talk
Mostly about others people
They looked concern
But they are not

Let them talk
One fine day they will stop
Asking
Judging
Manipulate

T.care gb

~mrs azmi~ said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Typical malay.. pertanyaan yg takkan hbs..

Mimi Jazman said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hm.. saya emo betul klau org dok main kesian kesian ni.. :O

i mean..hm..pegila kesian dekat budak2 kat palestin tu..kalau x pun..kesian pd mereka yg diserang rejim bashar al-asad dekat syria tu..

kesian tu perkataan utk describe the expression for sympathy..

bab urusan jodoh org..buat apa nk simpati..?

itu kerja Allah kot.. klau dh sampai jodoh awal pun KESIAN jugak.. lmbat pun KESIAN jugak..

habis tu..dyeorg nk suruh kita ikut dyeorg ka apa? semua nak ikut dyeorg? cukup tahun je kahwin..

haish.. benda ni pun nak kesian..

sebenarnya lagi kesian kt org yg cakap kesian kt org tu.. sbb..hidup dia hanya tahu mengatur hidup org.. sedangkan itu kerja ALLAH..!

nmpk x emonya sy, kak GB?? sy dh ckp..sy emo bab2 ni..

sepa said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dua vocab yg aku tak gemar disebut orang : kesian dan kalau

ai stalk. ai read. ai digest. said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

GB. sbnarnya dpa patot kesian diri sndiri. x tau nk bual apa. asyik2 kawen.heh. chill. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...