Mahu tahu tentang gadisBunga?

Kengkawan

What makes your day?

Entry tertunggak 1: Pangkor & Taiping. :D
Entry tertunggak 2: Langkawi
Entry tertunggak 3: Kelantan

Blog under renovation. Kelam kabut sikit sana sini.

*

gadisbungablog@gmail.com

NI tabung nak beli senapang~

Facebook Share

Sunday, January 6, 2013

Ren Zai Li Ming (人在黎明) - Person in Dawn



Wahhh...GB minat lagu Kantonis?

Ehem.

Kisahnya...

Dulu masa darjah tiga enam GB suka sangat nonton drama bersiri Kantonis petang-petang pukul 6. Tajuknya The Breaking Point. Ada Leon Lai, Maggie Shiu. Tak boleh miss langsung, kalau tak bad mood esoknya!

Ceritanya lagi...lagu yang GB share harini adalah salah satu lagi yang ada dalam drama tu. GB suka gila lagu ni sampaikan masih boleh humming melodi dia even after yearsss cerita tu abis. Susahhhh sangat nak cari lagu ni ok... Dah la tak tau sapa yang nyanyi. Tajuk lagi laa tak tau. Cuma tau dia penah muncul dalam cerita tu je.

Korek la jugak sampai jumpa. Jumpa pun! Cuma mp3 nya GB belum dapat lagi. Dapat wma file, tapi CD player kete GB takleh read wma...cane nak karok? Huuuu~





Ren Zai Li Ming - Leon Lai

yi yi xi xi xiao shi de pian duan
lang dang lu zhong zhe xin na pa geng suan
luo mo ri zi tong guo le bian suan
yi wang de tai duo tai luan
ming yun xiang feng bao yi sheng duo bian dong
mu rui mian kong se suo pu xiang yu zhong
fu zhe ji mo jia suo ai fang zong zi wo
fu you de xin bu dong zhen xi mei meng
tong tong kuai kuai yong bu zai shuo ai
ji ji mo mo du chu zai men wai
piao hu zong ji dao bie hou bu zai gui lai
jue bu guan sheng ming zen yang jie shu
gu dan zu yin reng shi ji xu
yi tian tian zai cang sheng zhui zhu WOO
ye xing an fu zhe gu du bei ying
duan cu de guo qu quan mei ji ren
pi qi feng sheng you gao bie li ming

Chinese Lyrics

人在黎明 黎明
依依稀稀消失的片段
浪荡路中这心那怕更酸
落寞日子痛过了便算
遗忘的太多太乱
命运象风暴一生多变动
木枘面孔瑟缩扑向雨中
负着寂寞枷锁爱放纵自我
浮游的心不懂珍惜美梦
痛痛快快永不再说爱
寂寂寞寞独处在门外
飘忽踪迹道别后不再归来
绝不管生命怎样结束
孤单足印仍是继续
一天天在苍生追逐 WOO
夜星安抚着孤独背影
短促的过去全没记认
披起风声又告别黎明


(Direct translation dari WakGugel)

People at the dawn of the dawn

Yiyi venues tend to disappear fragments
The dissolute Road heart even if more acid
Lonely days of pain they
Too messy too forgotten
Fate as storm life more than changes in
Wood tenon faces Huddled toward the rain
Negative lonely shackles love to indulge self
The planktonic heart do not know to cherish the dream
Frankly never say love
Lonely lonely lonely alone outside
Erratic trail no longer returned to say goodbye
Never tube life is how to end the
Lonely footprints still continue
Day by day in the common people chase WOO
The Night Star appease the lonely back
Was no more a mark by short
Phi from the wind and to bid farewell to the dawn


P/S: Kalau kawan-kawan ada jumpa mp3 file nye...sudilah kirenye roger GB dan email ke GB ye...mekasih....muah!

19 comments:

sepa said...

darjah3 gua masih tgk tivi hitamputih, guna bateri kreta, criter sesame street jeh yg masuk...

eh. kenapa terjemahannya tak berirama... :)

Yunus Badawi said...

Dulu kejap tu mmg org giler citer cina sebelum citer latin.

Skrg dah giler korea pulak .... huhu

sea_lavender said...

wah kecik2 da pandai tgk kantonis kan~ hee ~ pandai ek ckp?

Ibu n Abah said...

gB..
(Nak ngelat.. kot2 gB tahu, tak yahlah akak nak carik..)
ada citer pukul 6ptg..
kisah tentang tokeh buat Teh.. macamana depa petik daun teh, cara goreng daun teh nak hasilkan teh bermutu..
lagu2nya best...
pernah tgk dan ingat tak nama citernya..???

Nizam.Ariff said...

aku cuba nak berkaraOK dengan lagu tu tapi semacam je bunyinya... hahaha

Jemarisuri said...

huh...tak pandai plak nk karok gak...hihi

Mama2Q said...

hehe...saya lak paling ingat ceta green green grass by the river, kalau silap camtulah tajuknya...

Tihara said...

yey sama lah kita dulu mmg ske tgk leon lai, dodo cheng belakon..tp skang dah tak layan drama cina..last drama akak layan..the good old days..fenomena ni sekejap :)

Mimi Jazman said...

huh.. dalam maksud dia! sampai tak paham saya dibuatnya.. :0

Cikgu Ma said...

wah...kemah GB...layan lagu cina..hehe

NEKCIK said...

Salam GB..apa apalah janji bahagia kan!!!

ieda said...

aah akaka pun suke leon lai nie
konon masa sek , dialah aktor paling handsome :))

jeBateja said...

carik lagik mp3 nya...lepas tu bgtaw den....ahakz

Azizan Zolkipli said...

OK, GB sila prektis lagu ini dan masuk pertandingan nyanyi kat China. Mana tau kot2 boleh jadi macam Shila Hamzah hehehe ...

Kakzakie said...

Lagu mandrain pun GB layan. Hmmm.. kalau dah suka.

diana said...

dulu selalu jugak la tengok drama cina petang2 tapi tak de ingt lak tajuk nya apa..

Kesuma Angsana said...

layan juga lah hehehe

sudipVSsenduk said...

masa kecik2 suka tengok cerita kantonis petang2. Cikgu pun suruh tengok gak... camana bangsa lain belajar/bekerja bersungguh utk capai sesuatu

Queen said...

hamboihh.. =) tu dia layan feeling =p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...