Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, January 4, 2013

Konsep Gorengan

Nephelium ramboutan (Pulasan) dan Lansium domesticum (Langsat)
Pssttt... nama scientific pulasan memang begitu ye. Rambutan pulak Nephelium lappaceum.
Dan ye...gambo takde kene mengena dengan cerita~


Kalau menggoreng, contohnye karipap, karipap tu kene angkat bila dah start kekuningan. Sebab lepas tu dia akan tambah menguning atau mencoklat bila dah diangkat nanti. Jangan tunggu sampai nampak kuning sangat dalam kuali baru nak angkat, sebab nanti dia akan jadi rupa hangit lepas beberapa minit diangkat.

Begitujuga kalau goreng benda-benda lain. Biasanya GB angkat lepas dah nampak kuning sikit dari warna asal. Warna dia akan jadi bertambah gelap lepas diangkat nanti.

Baru la hasil gorengan akan nampak cantik...

*

GB pulak adalah hasil konsep gorengan yang terlebih goreng. Sebab sehari lepas berjemur kat site (dengan sunblock SPF50 kononnye), GB tak nampak beza sangat kat muka. Cuma sedikit panas kat kulit. Tapi lepas 2-3 hari, amik ko! Jadik gelap segelap-gelapnya GB!

Terus segannnn nak berjumpa dengan pemangkin dalam meeting. Hahahaa!!!

P/S: Tengah gigih nak mencerahkan kembali kulit yang dah hangit ni. Berpayung kat site. Sapu colagen rajin-rajin. Korek segala petua pencerahan. Pakai produk yang mak belikan (mak terkezut tengok anak dia dah gelap bebenor!). Dan gigih makan Vitamin C Dr Hanie dan Pure Marine Colagen. Tapi in the mean time apply juga mekap yang sesuai untuk kulit tanned. Gitewwww....

39 comments:

  1. terlebih makan supplement pun bahaya gak kot

    ReplyDelete
  2. penattt je makan Vit C hari tu!!!!!!

    ReplyDelete
  3. Haihhh...kalu kerja kat site jgn berangan le nat cantik2 gebu2 dik. Ahkak dah lama tinggalkan site sekarang kerja dlm econ jerk...hahaaa... Sekali tiba2 depa paksa pi tengah laut wohhaaaaaa...mau ahkak nages 3 hari 3 malam!

    ReplyDelete
  4. kdg2...yg garing tu la yg sedap hehe

    ReplyDelete
  5. hahaaa..kan perempuan !

    *..pcl baru tau konsep goreng karipap dari GB..heeee.

    ReplyDelete
  6. hahahahah sama lah kita!!
    baru panas sikit dkat shah alam.. balik genting muka dah mcm rimau.. berbelang.. T.T

    ReplyDelete
  7. aku mkn collagen dan vit E.
    kulit badan n muka putih.
    tang lengan tetap hitam.

    kah2.


    .

    ReplyDelete
  8. seperti yang saya katakan....

    hitam si tampok manggis wahai cik gB..

    sungguh pon hitam (muka sun burned) di pandang manis wahai cik gB ...

    ReplyDelete
  9. hehe..

    selalu2 la cuci muka.. boleh membantu kot.. sy pernah sun burned jugak dulu.. dah besar..lama-lama..hilang sendiri.. hehe..

    :D

    tapi Baba selalu pesan la.."Kak, rajin2 la cuci muka tu."

    ReplyDelete
  10. kak, zie yg dh memang azali itam ni camne? agak2 usaha mcm akak tu jadik tak kalau apply kat zie? heheh

    ReplyDelete
  11. Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
    Ingatkan gB ada resepi baru nak goreng pulasan dan duku langsat/ dukong......
    Hmmmmmmmm
    Part makanan... Dari kecik minat..
    Part make up.... Tak tahu apa....

    ReplyDelete
  12. p0n blh kan entry cite karipap ~ hee tapi gambar tu buah rambutan la hehe :P i like it ~~

    ReplyDelete
  13. akk..sy ada amek one of your photos dekat blog 'More Than Words' tu.. heee.. marah x??

    ReplyDelete
  14. suka cari gorengan yg lebih gelap dr kawan-kawannya

    ReplyDelete
  15. Akak sangat teruja nak tengok orang buat pulasan goreng macam mana... Rupa2nya GB yang digoreng.

    ReplyDelete
  16. hitam2 si tampok manggis....


    gittew~

    ReplyDelete
  17. acu yg berjemur di Bukit Merah pun lum hilang lagi kesan terbakar nye..hitam!!

    ReplyDelete
  18. wow ada tips menggoreng lah! sy selalu goreng naget hangit...hahahahahahahahaha

    ReplyDelete
  19. hahahaha..komen tasekM sangat menghiburkan..wakakakakaka

    kenapa bukan buah rambutan yg nama saintifiknya berakhir dgn 'ramboutan'...ish ish ish...saya nak bangkang saintis buah buahan ni...hahaha

    ReplyDelete
  20. Klu omputih, tanned tu hipster! Heee~ Klu melayu, putih sopak tu lah yg ctk. Eh, yeke?

    ReplyDelete
  21. hurmmmm x per2 ... lepas nie kena cari losyen kalau nak buat kerja out station ! ;)

    ReplyDelete
  22. Kakak ingatkan tadi buah-buah tu GB goreng hahaha...

    Lain kali pergi site tutup semua melainkan mata pakai sunglass.

    ReplyDelete
  23. eh pulasan punya scientific name bukan 'Nephelium mutabile' eh? konfius kejap sebab selama harini dok pakai mutabile... ke dia synonym?

    ** komen takde kene mengena ngan cerita

    ReplyDelete
  24. hahaha selalu nye mmg effect dye lambat kan sbb Na pulak mkn Gluta tp alhamdulillah ade laa nampak cerah cikit jewww hihi

    pasal pix buah tu,,serious tertela aiq liurr tgkkk NAKKKKKKKKKKK!

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum GB...sedapnya bila tengok gambar pulasan tu...:)

    ReplyDelete
  26. cer amik gambo sikit... nak tgk before and after

    ReplyDelete
  27. biasanya akan hilang sendiri kulit tanned tu..mcm husben sy selalu g mancing dalam seminggu mengelupas la kilt terbako tu..

    adik ipar saya pakai soda bikarbonat yang orang buat kek tu..sebagai masker, pakai dalam 2,3 minit je..lps dia amalkan tu boleh kata setiap hari dia pakai kulit dia nampak halus dan cerah, parut jerawat pun nampak pudar, kulit dia pun sunburn jugak sebab hari-hari g sekolah..saya pun baru nak start cuba guna soda bikarbonat..

    ReplyDelete
  28. Mati2 ingat nak digorengkan pulasan tu....

    Kita skang ni kan ke driver awak, memang berpanas berhujan la kata ko....pakai moisturiser spf 15, tapi sebelum moisturiser, ku tepekkan aloe ke muka ku.....so far....x menghitam lagi la....tapi yerla kan, site lagi teruk...caranya berenti keje je muahahahaha.....

    ReplyDelete
  29. keh2.
    ni kes terlebih goreng la ni, hangit dah..

    ReplyDelete
  30. tu yang buat akak malas nak ke pantai waktu panas..kalau nak ke pantai lebih suka petang2..

    ReplyDelete
  31. takpe hitam pun tetap ada manis maaaaaaaa...hihi

    ReplyDelete
  32. Sy manusia paling cepat gelap klu sunburn. Kesian kulit2. Dan sy xrajin plak nk kolegen marine bagai. Lagi kesiannnn.. Haha!

    ReplyDelete
  33. ko tak nak try pakai topeng spiderman...?! hehehe

    ReplyDelete
  34. akak tak berani lagi nak try yg jns makan2 tu..yg sapu2 kat muka pun tak berani..btw sedapnya karipap..nak belila esok :)

    ReplyDelete
  35. Alaaa.....hitam itu menawan lah...apa de hal....ahakz

    ReplyDelete
  36. abaikan kulit gelap tu. tu buah tu, takmo kongsi ka? huks~

    ReplyDelete
  37. Siannya dia sunburn.. Memang lambat juga nak kembalikan kulit asal.. Kolegen Doc Hanie tu boleh sapu kat muka ae.. tak tau plak.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D