Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the real source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Sunday, December 23, 2012

Keroncong Hujan



Musim hujan sekarang. Kat JB ni asal pukul 3 petang je, hujan. Asal hujan je..pukul 3 petang. Hihih. Tempat lain gitu jugak ke?

Bila hujan kerap dan lebat ni, pergerakan memang la sedikit terbatas, nak nak GB kene turun site. Tapi hujan tu rahmat, jangan lupa. Dan jangan lupa jugak yang waktu hujan ni adalah waktu yang mustajab untuk berdoa sebab waktu ni pintu rezeki terbuka luas.

Bila hujan ni kadang-kadang kite cepat lapar. GB laa...orang lain GB tak tau. Selalunya terasa nak makan benda panas-panas berkuah. Macam mee kari ke...nasik arab ke... *lap air liur sekarang!

*

So sempena meraikan musim hujan yang sejuk sejuk romantik ni, meh le GB share klip youtube nih. Keroncong Hujan by Adibah Noor. OST filem feveret GB, Mukhsin. :)



Keroncong Hujan - Adibah Noor 

Mega mendung di angkasa
Hembusan bayu dingin terasa
gerimis berderai di merata
bagai mutiara

Rahmat dibawa bersama
Limpahannya meresap dijiwa
adakala bahgia terasa
meskipun duka nestapa

Tika hujan turun
sayup mendayu lagu keroncong
merdu irama dialun
bersenandung

Hujan membasahi bumi
melahirkan keluhuran budi
mengeratkan perpaduan suci
kasih sayang abadi


45 comments:

  1. kat sini baru jeh hujan setelah 5 hari tak hujan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepa,

      syukur... 5 hari yang tak hujan tu mesti baju cepat kering. Huuu

      Delete
  2. kenapa gambarnya sudah bergoyang2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ku-cit,

      gambar goyang sebab kete tengah gerak tu. Huuu

      Delete
  3. Now, ee jugak sdg dgr OST dr filem Yasmin,Pergi. Dah bc Yasmin: How do you know? Best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. EE,

      OST Talentime banyak yang best2 kan? Gb belum baca lagi tuh. Best ek? EE dah abis baca ke?

      Delete
  4. bila hujan jer, perut uncle berkeroncong !

    * berseni gambar hujan tu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. uncle lavendari,

      ngeee...nasib baik uncle cakap gambo tu berseni. Hehehe

      Delete
  5. hujan warna warni ni.... abah sampai tiga kali tersalah lorong masa kat JB hari tu hujan yg tersangat lebah sehingga tak nampak dengan jelas jalan susur yg mana satu nak masuk.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. abah zino,

      nasib baik last2 jumpa juga jalan ke BBU kan? Hehehe!

      Delete
  6. hujan2 ni kain baju bergayutan mcm kt kedai bundle dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamsiah,

      sib baik saya basuh baju seminggu sekali. Heheh

      Delete
  7. Musim hujan petang, balik keje mesti basah

    ReplyDelete
    Replies
    1. the malay male,

      sama laaaa...
      Tu pasal selalu balik malam, tunggu hujan reda.

      Delete
  8. Hujan lg syok dr panas. ..he he

    ReplyDelete
  9. bila hujan, gigih mencari makanan. (time bekerja)
    bila hujan, gigih mencari tilam / comforter (time cuti)

    hehhe, terserlah kemalasan di situ!!

    ReplyDelete
  10. same lah,kalau hujan akak teringin nak hirup bihun sup :)

    ReplyDelete
  11. SAMBIL DRIVE SAMBIL KLIK YER :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama2Q,

      orang lain yg drive this time...heheh.

      Delete
  12. dh layan mee rebus haji wahid..
    sedap tau gb

    ReplyDelete
  13. Wahh...!

    Ko pun dah jadi Picasso versi digital eh... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nizam,

      heheh. Aku amik ko jadik sumber inspirasi. Kuikuikui.

      Delete
  14. KAT KUCHING PUN SAMA,ASAL PTG MESTI HUJAN..SEKARANG PUN TGH HUJAN LEBAT

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum GB...betul tu kat jb ni petang jer hujan tapi masa tu la mmg elok kita memohon doakan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mass zul,

      itu lah kan? Sebaiknya memohon doa masa hujan. :)

      Delete
  16. lagu hujan kemarin by taxi band pon sedap.. cube la dengar nak2 lagi time hujan... :')

    ReplyDelete
  17. mata pun ngantuk je bila time ujan nih..:)

    ReplyDelete
  18. KB hujan 24 jam dah dekat 3 minggu, tapi belum banjir lagi

    ReplyDelete
  19. samo lah kat Bangi ni...potang jerk hujan....potang jerk hujan....tapi Alhamdulillah...rahmat....

    ReplyDelete
  20. @MystoryPic

    wahh...3 minggu stret? baju boleh kering ke? hewww

    ReplyDelete
  21. huh !!
    penin saya nengok gambau ini!!!
    :)

    ReplyDelete
  22. mandi dapat hujan lebat pun bagus untuk hilangkan penyakit..Insya Allah..tapi kna tunggu hujan dah lama sikit!!!

    ReplyDelete
  23. aah..sama kat shah alam ni pun..asal petang je hujan..

    ReplyDelete
  24. gambar tuu macam ada zz zzz zzz lah. lawa2. haha

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D