Mahu tahu tentang gadisBunga?

Kengkawan

What makes your day?

Entry tertunggak 1: Pangkor & Taiping. :D
Entry tertunggak 2: Langkawi
Entry tertunggak 3: Kelantan

Blog under renovation. Kelam kabut sikit sana sini.

*

gadisbungablog@gmail.com

NI tabung nak beli senapang~

Facebook Share

Monday, December 3, 2012

Ilmu Hitam Orang Minyak

Last weekend GB sudah beli facial mask baru kat Aeon Bukit Indah. Tu pun lepas spent sejam lebih dalam Watson's je. Belek maskara je nak dekat setengah jam. Nasib baik shopping sorang-sorang, so takde orang nak marah. Yeah!

Balik je umah dah petang. Lepas Maghrib, sambil tengok TV, GB pun menggali balik hasil tangkapan hari itu. Aha. Charcoal mask! Alang-alang dah takde bende nak buat, maka mari kita bermasker!

*GB memang pesen tak menyabor-nyabor sikit. Semua benda yang dibeli, kalau boleh pakai on the spot, GB pakai on the spot! Heheh...

Mula-mula cuci mekap yang telah ditenyeh masa testing-testing mekap kat Watson's. Cuci bersih-bersih. Lepas tu cuci pulak pakai facial cleanser. Lepas dah pat dry the face, sapu masker selapisan dengan kadar yang agak-agak boleh di peel off bila kering nanti... Tunggu dalam 20 minit... Sementara tu boleh la amik-amik gambo ye...


Ada rupa orang minyak tak?? Ahahaha.
For the love of my self, kene la put on face mask. Supaya diri sendiri jadi gembira. Itu aje. :D
Time ni takleh senyum sebab mask dah keras. Ouch!

Bila dah kering, peel off mask dari bawah tarik ke atas. Jangan rentap gitu ke nanti rosak kulit muka. Tarik la slow-slow...
Kegembiraan betul bila melihat sisa-sisa dari liang pori tercacak-cacak kat masker yang telah di peel off itu.
Cer tengok kat tepi hidung dan area dahi...sungguh banyak white head!
Padahal tiap minggu kot taruk mask. Tapi mask-mask lain lah kan.
*Abaikan reaksi mask yang macam tengah menjerit dalam Scary Movie tuh ek!

Cuci muka untuk bersihkan bekas-bekas masker yang tertinggal, dan.... tadaaa...! Baru boleh senyum!
Kegembiraan adalah bila kita tahu yang walaupun ada parut jerawat tapi liang pori muka dah takde white heads!
Bila sentuh rasa sungguh licin. Dan complexion pun rasa sungguh fresh! 

Baru sedar yang GB adalah peminat facial mask! Kene gilir-gilir pakai lah sebab memasing function tak sama...
Pakai mask ni ikut feeling time tu la. Kalau rasa nak urut-urut muka dengan sensasi suam-suam kuku, GB pakai masker Anew tu. Bila rasa macam dah jarang scrub muka sebab tak sempat, pakai la yang Mary Kay sebab dia ada butir-butir halus yang boleh skrub muka juga. Bila kulit berminyak, GB pakai Oil Control Mask. Kalau rasa macam white heads dah banyak, pakai charcoal mask kaler itam tuh. Biasanya GB buat malam, sekali atau 2 kali seminggu...


P/S: Tetibe ek buat entri yang tak macam GB. Ahaha. Layan je lahhh. ;D

53 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

aku suke mask mustika ratu. tapi leceh la nak pakai.

Kakcik Nur said...

Anak mak memang cantik. :)

Pn Kartini said...

sekarang akak just ber'aura maya' shj..
akak tak biasa guna mask2 ni dear..;)

*SiRibenMerah said...

ehhh.. cer cakap sket mask jenama apekah yg berwarna hitam dan boleh tarik keluar sekeping tanpa terlerai neh.. hehehe.. patut wajahmu ayu nan berseri2.. rajin facial sendiri rupanya.. hehehe~

❤Kamsiah❤ said...

huhu ingatkan dayang senandung tadi...comel ja...

ieda said...

tanjat akk !

@cu SaYaNg said...

acu pun suka masker hitam nie
puas ati lepas pakai
muka terasa licin bersih je :)

Nur-nba said...

Takut tengok gambar first tu.. hehe.. Terkejut tau..

Gigih GB jaga kecantikan.. Kagum...Nak kenen satu mask, boleh tak?

MystoryPic said...

saya paling malas pakai mask... waaa

Cik Diana said...

Rajin nye dye pakai mask. Tempek cni cket. hehe

citarasa rinduan said...

cadang u sis y terbaik shj.

sis dok kedai mkn mmg sering terdedah kekotoran

anyss said...

Assalamualaikum,
fuyooooo!
makin jelita!

Dr Singa said...

Ha ah...
Dah macam entri alaaa.. Siapa tu... Yang dapat duit ribu ribu blogging tu....
Banyak lak gambar tu!!

BonekadalamChermin said...

aku pulak tengah pakai
masker rumpai laut
sekarang.

sedap dan sejuk!

gitu.

Anash said...

apa itu masker?
(sambil letak tangan ke bahu, mata jeling ke atas langit...)
hahahaa
sah...akak fail bab nih...

azieazah said...

Saya peminat setia Anew! Tapi tak sejelita Gadis Bunga. Hmmmm oh rupanya saya tak gadis. hehehe

Narita Herbalife said...

I love Clarifying and Moisturize Mask from Herbalife....sangat best lepas pakai dan boleh tutup balik liang pori yang terbuka...heeeeeeeee....jangan lupa cuba nanti k

alien said...

oh~
pakai topeng kecantikan rupenye

sepa said...

muka bersih, hatipun gumbira. :)

JunAina said...

Akak hanta cuci muka tiap2 hari. First time pakai mask naik juling mata menahan sakitnya bulu2 roma yg tercabut...ahahaaa...

Munnafendy said...

a'ah entry ni tak macam gb! haha!

Nida Mohd said...

best kan pakai masker itam tu bila buka penuh bintik putih melekat...baru rasa suci je muka..hahaha

Queen said...

nik pun suka mask ni..taapapiiiiii time nak bukak tu..azab..rasa sampai nak terkencing pun ado...huhu

Kakzakie said...

Cuba bayangkan tetiba org dtg bagi salam nak masuk ketika pakai mask hitam gelap itu..

miss scofield said...

apo function masker????

eden bab kosmetik mmg fail!!!

Jna marcello said...

okay Na baru dpt mask tu mmg mlm ni lconfirm Na cuba weeeeee ;)

gadisBunga™ said...

@Rapunzeel Cikilolo

peel off gak ke?

gadisBunga™ said...

@Kakcik Nur

mak....malu saya. heheh~

gadisBunga™ said...

@Pn Kartini

saya stick to olay. dan other routines. :)

gadisBunga™ said...

@*SiRibenMerah

cer cari kat kedai jepun. heheh~

gadisBunga™ said...

@❤Kamsiah❤'


dayang senandung bila dah putih pun cantik pe kan? heheh~

gadisBunga™ said...

@ieda


uish. hahah!

gadisBunga™ said...

@@cu SaYaNg

brtul. and rasa dia best!

gadisBunga™ said...

@Nur-nba

mai mai kite pakai mask sesama eh. :D

gadisBunga™ said...

@MystoryPic

hihi.

kite pakai bila free takde keje.

gadisBunga™ said...

@Cik Diana

mai mai...

gadisBunga™ said...

@citarasa rinduan

any mask pun boleh kak..

gadisBunga™ said...

@anyss

salam...

adeh. kite malu. sebab kite tak jelita. cuma ayu je. heheh~

gadisBunga™ said...

@Dr Singa

yg ni blog 3 tahun dapat 20 hengget ja. hahaha!

gadisBunga™ said...

@BonekadalamChermin

heavennye aku rasa bila membacanyaaaa~

gadisBunga™ said...

@Anash

masker adalah topeng keselamatan kulit. hehehe~

gadisBunga™ said...

@azieazah

akak yang tak gadis pun tetap terserlah kejelitaannya.

anew pun feveret mak saya. all time fav.

gadisBunga™ said...

@Narita Herbalife

ok ok. memandangkan kite mmg suka mask, maka tak mustahillah kalau tetibe kite beliii!

gadisBunga™ said...

@alien

topeng kecantikan.

rasa macam baca majalah pulak. heheh~

gadisBunga™ said...

@sepa

ye betulll~

gadisBunga™ said...

@JunAina

cuci muka tu mestila kan.

tapi akak pakai mask yg kuat sangat kot... cuba tukar yg mild sikit..

gadisBunga™ said...

@Munnafendy

hahahah sekali sekalaaa~

gadisBunga™ said...

@Nida Mohd

tgk bintik putih melekat yg paling best tuh!

gadisBunga™ said...

@Queen


ahahah.

cer pakai mask yg mild sikit...

gadisBunga™ said...

@Kakzakie

jgn orang tu ada penyakit jantung je..heheh~

gadisBunga™ said...

@miss scofield

utk buang sel kulit mati dan deep cleansing the liang pori.. :D

gadisBunga™ said...

@Jna marcello


jangan tak coba yaaaa~

||alis|| said...

gB..

kita pon ada cakol mask tu. beli kat daiso rm5...mmg berbaloi2. habis smua dia tarik keluar. hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...