Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, December 3, 2012

Ilmu Hitam Orang Minyak

Last weekend GB sudah beli facial mask baru kat Aeon Bukit Indah. Tu pun lepas spent sejam lebih dalam Watson's je. Belek maskara je nak dekat setengah jam. Nasib baik shopping sorang-sorang, so takde orang nak marah. Yeah!

Balik je umah dah petang. Lepas Maghrib, sambil tengok TV, GB pun menggali balik hasil tangkapan hari itu. Aha. Charcoal mask! Alang-alang dah takde bende nak buat, maka mari kita bermasker!

*GB memang pesen tak menyabor-nyabor sikit. Semua benda yang dibeli, kalau boleh pakai on the spot, GB pakai on the spot! Heheh...

Mula-mula cuci mekap yang telah ditenyeh masa testing-testing mekap kat Watson's. Cuci bersih-bersih. Lepas tu cuci pulak pakai facial cleanser. Lepas dah pat dry the face, sapu masker selapisan dengan kadar yang agak-agak boleh di peel off bila kering nanti... Tunggu dalam 20 minit... Sementara tu boleh la amik-amik gambo ye...


Ada rupa orang minyak tak?? Ahahaha.
For the love of my self, kene la put on face mask. Supaya diri sendiri jadi gembira. Itu aje. :D
Time ni takleh senyum sebab mask dah keras. Ouch!

Bila dah kering, peel off mask dari bawah tarik ke atas. Jangan rentap gitu ke nanti rosak kulit muka. Tarik la slow-slow...
Kegembiraan betul bila melihat sisa-sisa dari liang pori tercacak-cacak kat masker yang telah di peel off itu.
Cer tengok kat tepi hidung dan area dahi...sungguh banyak white head!
Padahal tiap minggu kot taruk mask. Tapi mask-mask lain lah kan.
*Abaikan reaksi mask yang macam tengah menjerit dalam Scary Movie tuh ek!

Cuci muka untuk bersihkan bekas-bekas masker yang tertinggal, dan.... tadaaa...! Baru boleh senyum!
Kegembiraan adalah bila kita tahu yang walaupun ada parut jerawat tapi liang pori muka dah takde white heads!
Bila sentuh rasa sungguh licin. Dan complexion pun rasa sungguh fresh! 

Baru sedar yang GB adalah peminat facial mask! Kene gilir-gilir pakai lah sebab memasing function tak sama...
Pakai mask ni ikut feeling time tu la. Kalau rasa nak urut-urut muka dengan sensasi suam-suam kuku, GB pakai masker Anew tu. Bila rasa macam dah jarang scrub muka sebab tak sempat, pakai la yang Mary Kay sebab dia ada butir-butir halus yang boleh skrub muka juga. Bila kulit berminyak, GB pakai Oil Control Mask. Kalau rasa macam white heads dah banyak, pakai charcoal mask kaler itam tuh. Biasanya GB buat malam, sekali atau 2 kali seminggu...


P/S: Tetibe ek buat entri yang tak macam GB. Ahaha. Layan je lahhh. ;D

53 comments:

  1. aku suke mask mustika ratu. tapi leceh la nak pakai.

    ReplyDelete
  2. sekarang akak just ber'aura maya' shj..
    akak tak biasa guna mask2 ni dear..;)

    ReplyDelete
  3. ehhh.. cer cakap sket mask jenama apekah yg berwarna hitam dan boleh tarik keluar sekeping tanpa terlerai neh.. hehehe.. patut wajahmu ayu nan berseri2.. rajin facial sendiri rupanya.. hehehe~

    ReplyDelete
  4. huhu ingatkan dayang senandung tadi...comel ja...

    ReplyDelete
  5. acu pun suka masker hitam nie
    puas ati lepas pakai
    muka terasa licin bersih je :)

    ReplyDelete
  6. Takut tengok gambar first tu.. hehe.. Terkejut tau..

    Gigih GB jaga kecantikan.. Kagum...Nak kenen satu mask, boleh tak?

    ReplyDelete
  7. saya paling malas pakai mask... waaa

    ReplyDelete
  8. Rajin nye dye pakai mask. Tempek cni cket. hehe

    ReplyDelete
  9. cadang u sis y terbaik shj.

    sis dok kedai mkn mmg sering terdedah kekotoran

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,
    fuyooooo!
    makin jelita!

    ReplyDelete
  11. Ha ah...
    Dah macam entri alaaa.. Siapa tu... Yang dapat duit ribu ribu blogging tu....
    Banyak lak gambar tu!!

    ReplyDelete
  12. aku pulak tengah pakai
    masker rumpai laut
    sekarang.

    sedap dan sejuk!

    gitu.

    ReplyDelete
  13. apa itu masker?
    (sambil letak tangan ke bahu, mata jeling ke atas langit...)
    hahahaa
    sah...akak fail bab nih...

    ReplyDelete
  14. Saya peminat setia Anew! Tapi tak sejelita Gadis Bunga. Hmmmm oh rupanya saya tak gadis. hehehe

    ReplyDelete
  15. I love Clarifying and Moisturize Mask from Herbalife....sangat best lepas pakai dan boleh tutup balik liang pori yang terbuka...heeeeeeeee....jangan lupa cuba nanti k

    ReplyDelete
  16. oh~
    pakai topeng kecantikan rupenye

    ReplyDelete
  17. muka bersih, hatipun gumbira. :)

    ReplyDelete
  18. Akak hanta cuci muka tiap2 hari. First time pakai mask naik juling mata menahan sakitnya bulu2 roma yg tercabut...ahahaaa...

    ReplyDelete
  19. a'ah entry ni tak macam gb! haha!

    ReplyDelete
  20. best kan pakai masker itam tu bila buka penuh bintik putih melekat...baru rasa suci je muka..hahaha

    ReplyDelete
  21. nik pun suka mask ni..taapapiiiiii time nak bukak tu..azab..rasa sampai nak terkencing pun ado...huhu

    ReplyDelete
  22. Cuba bayangkan tetiba org dtg bagi salam nak masuk ketika pakai mask hitam gelap itu..

    ReplyDelete
  23. apo function masker????

    eden bab kosmetik mmg fail!!!

    ReplyDelete
  24. okay Na baru dpt mask tu mmg mlm ni lconfirm Na cuba weeeeee ;)

    ReplyDelete
  25. @Pn Kartini

    saya stick to olay. dan other routines. :)

    ReplyDelete
  26. @❤Kamsiah❤'


    dayang senandung bila dah putih pun cantik pe kan? heheh~

    ReplyDelete
  27. @anyss

    salam...

    adeh. kite malu. sebab kite tak jelita. cuma ayu je. heheh~

    ReplyDelete
  28. @Dr Singa

    yg ni blog 3 tahun dapat 20 hengget ja. hahaha!

    ReplyDelete
  29. @Anash

    masker adalah topeng keselamatan kulit. hehehe~

    ReplyDelete
  30. @azieazah

    akak yang tak gadis pun tetap terserlah kejelitaannya.

    anew pun feveret mak saya. all time fav.

    ReplyDelete
  31. @Narita Herbalife

    ok ok. memandangkan kite mmg suka mask, maka tak mustahillah kalau tetibe kite beliii!

    ReplyDelete
  32. @alien

    topeng kecantikan.

    rasa macam baca majalah pulak. heheh~

    ReplyDelete
  33. @JunAina

    cuci muka tu mestila kan.

    tapi akak pakai mask yg kuat sangat kot... cuba tukar yg mild sikit..

    ReplyDelete
  34. @Nida Mohd

    tgk bintik putih melekat yg paling best tuh!

    ReplyDelete
  35. @Queen


    ahahah.

    cer pakai mask yg mild sikit...

    ReplyDelete
  36. @Kakzakie

    jgn orang tu ada penyakit jantung je..heheh~

    ReplyDelete
  37. @miss scofield

    utk buang sel kulit mati dan deep cleansing the liang pori.. :D

    ReplyDelete
  38. gB..

    kita pon ada cakol mask tu. beli kat daiso rm5...mmg berbaloi2. habis smua dia tarik keluar. hihi

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D