Mahu tahu tentang gadisBunga?

Kengkawan

What makes your day?

Entry tertunggak 1: Pangkor & Taiping. :D
Entry tertunggak 2: Langkawi
Entry tertunggak 3: Kelantan

Blog under renovation. Kelam kabut sikit sana sini.

*

gadisbungablog@gmail.com

NI tabung nak beli senapang~

Facebook Share

Friday, December 14, 2012

Berapa kalikah wallet anda hilang?



GB?

Termasuk yang semalam, 4 kali.

*

GB ada satu perangai yang prominent yang even guru kelas darjah 1 dah pinpoint lamaaaa dulu: careless.

**

Semalam. GB hantar boss ke airport Senai tanpa wallet dalam handbag. Tanpa cash walau minyak dah nak abis. Dan tanpa kad bank sebab semua tu kan dalam wallet. Yang ada cuma Touch&Go aje.

Siyes GB ingat GB misplaced wallet itu dalam opis atau tergolek kat seat belakang. Sampailah tiba-tiba GB dapat call dari seorang perempuan Cina. Katanya dia jumpa wallet GB kat parking depan ofis GB.

Astaghfirullahalazim. Allahuakbar. Alhamdulillah. Syukur.

GB memang careless tapi Allah hantar seorang yang jujur untuk pulangkan wallet tu.

***

Sepanjang jalan ke opis untuk amik balik wallet GB, terfikir semua yang dah terbuat. Pasal namecard GB yang ada nombor telefon yang GB dah transfer masuk dari poket belakang handbag ke dalam wallet 2 hari lepas, and that's why dia dapat call GB. Pasal perkara-perkara lain yang GB buat dengan harapan supaya Allah pandang GB lebih. Dan dengan harapan supaya Allah lindungi dan dengan harapan agar urusan GB dipermudahkan, agar rezeki disucikan dan diberkati.

Syukur. Itu aje mampu GB ucap. Dan terima kasih kepada perempuan Cina itu yang tunggu GB sampai ke situ dan pulangkan wallet GB yang dah basah sebab terendam dalam air, dan takde pape pun yang hilang.

P/S: Owh. Berapa kali wallet hilang? Termasuk yang semalam, 4 kali. 3 daripadanya, GB jumpa balik. :)

48 comments:

the malay male said...

nasib baik jumpa semula

Lya Colours said...

nasib baik orang yang jujur jumpa. lain kali kene gantung dompet kat leher ni. hehe

Dr Singa said...

wallet hilang takpe
jangan IC..lesen.dan segala bagai hilang

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

skali. tp abang pemandu bas tu sungguh sungguh jujur!

dia letak kat kaunter stesen bas dan saya dpt amik smula! ;)

Rapunzeel Cikilolo said...

aku jarang hilang wallet tp selalu hilang kunci...

aieh... kunci kereta pun pernah

Syira Qahira said...

salam,

alhamdulillah jumpa balik ;)

hilang tak pernahm tapi kena ragut adalah sekali, kira hilang jugak kan ;)...

myfirdz said...

alhamdulillah.. x pernah hilang lagi setakat ni..

Nazayiena said...

Syukur alhamdulillah dah jumpa blk dan org yg jumpa tu pun baik sungguh nak memulangkannya blk.

❤Kamsiah❤ said...

Alhamdulillah ditemui oleh org yg amanah..
akka takde pengalaman lagi mcm tu...

*SiRibenMerah said...

aiyokk...
tamau la careless2.. pasneh kne double check okeh...

*SiRibenMerah said...

aiyokk...
tamau la careless2.. pasneh kne double check okeh...

NM02 said...

kalu kite, dah gabra tak tentu hala dah wak...


nasib baik jumpa balik. syukur!

Queen said...

syukur... nik ada tuan tukang jaga.. die la jagakan..kalau ta tu..duit yang selalu hilang..sbb perangai duit sepah2.. tau2 je keciciran..amount pulak bukan sikit2.. kurang2 rm50.. kalau rm10 hilang tentu2 tak perasan ..huhuhu

Shahada Fauzi said...

pernah sekali je masa study dulu..ntah malaun mana cilok..kat library pulak tu..saket pulak hati bila terikngat balik..huhu..sebabnya dalam tu memang tkde duit pun..tapi mmg salah sendiri jugak..tak terfikir time tu yg kat mana-mana pun org kalau nak buat jahat die buat je..nyesal tak bawak masuk wallet dalam library dan tinggalkan dalam beg kat rak luar library..tapi disebabkan kes saya tu terus pihak u pasang cctv kat bhgn luar library..

Ibu n Abah said...

Syukur ALHAMDULILLAH...

Daddy Ziyyad said...

belanja makan tak pompuan cina tu?

Nisah Idham said...

Alhamdulillah..
ada orang jujur yang sudi pulangkan..

wallet akak setakat ni blm hilang, (harap di jauhkan) duit je yg banyak hilang hehe

Dinas Aldi said...

Alhamdulillah, dapat balik dengan selamat & takda hilang apa2.

Alhamdulillah jugak akak punya sendiri tak pernah hilang & tak mo dia hilang, tak mo, na'uzubillah!

Kakcik Nur said...

Syukur Alhamdulillah. Masih ada manusia yang jujur. :)

hanie said...

sekali. kot. ntah. tu pun sebab kena copet!!!!

T.T

Pn Kartini said...

Pertama kali hlg di surau sogo..time tuu lah akak br tahu yg lam surau pun ada yg tangan pjg...!!!huhu...
Terbantut nk shopping ari tuuuu...aduhai..redha jekk lahh...
:-)

Mon MonaLea said...

Tak pernag hilang tapi pernanh tertinggal di gerai goreng pisang.nasib baik ownernya jujur.dok call rumah bg tahu sebab ada no rumah dalam tu.

Yunus Badawi said...

GB ada bagi apa2 tak kat pompuan cina tu? Kalau dia tak nak pun ambiklah gambar dia dan buat entri dgn gambar dia.

tasekM said...

nasib baik, kan..?

Munnafendy said...

sy pernah sekali je. tertinggal kat padang masa tgk ex bf main bola..xlama pun, sy sedar terus lari laju2 kt padang tgk2 dh hilang...hurmmm rupanya ada yg memerhati @ sy yg tak pasan org amik dr beg sy.. :(

selalu sy xpnh careless cmtu..

Nida Mohd said...

Tak pernah kot hilang dompet..

Tihara said...

akak sekali je GB..in shaa Allah takmo hilang dah..masa kat upm dulu.tgal atas public pon kat faculty..masa tu tengh runsing sikit..tu yg leka..then sorang akak tudung labuh cari akak..mujur dia kenai akak sebab satu hostel dgn dia..walopon tk penah borak just senyum2 sbb dia duk blok lain..mekasih kat akak tu...lepas tu selalu doa muga dia murah rezki.. :)

Eyrique Ettiqazz. said...

Alhamdulillah. Kalau dgn ee mmg dah dpt pengajaran. Ada pengajaran yg ee beri kat kwn sbb letak handphone merata2 sampai menangis dia. keras pengajaran klau ee yg beri.

Fadilah Aziz said...

syukurlah, masih ada rezeki GB, bukan senang nk jumpa org jujur kan..

MystoryPic said...

Alhamdulillah... terjumpa dengan orang yg jujur.

Syukur setakat hari ni saya tak pernah lagi hilang wallet, tapi first time saya hilang kad ATM maybank... bila sedar sbb nak keluar duit kad tarak... check ngan bank transaksi terakhir 3 bulan lepas... sampai skrg kad tu tak muncul lagi dah... hangus 12 hinggit buat kad baru

Telor Power said...

nasib baik kan....fuh kalau tidak jenuh nak pi balai polis, korban masa utk orang di bank dan pejabat pendaftaran.



p/s: makan la kismis baik utk mengguatkan ingatan dan banyakkan baca fakta dan info2 utk elakkan penyakit nyanyu. :P

Jay Ar said...

Syukur alhamdulillah, Allah permudahkan dan wallet jumpa balik. Wallet saya tak pernah tercicir (harap sampai bila2 jgn tercicir..), tapi kena samun pernahlah....

~ Cik Azz ~ said...

Alhamdulillah, setakat ni tak pernah hilangkan barang walaupun bertahun duduk JB.. hehe.. Kad bank pun tak pernah kena telan... :)

Alhamdulillah jugak sebab GB dapat balik barang GB tu.. Bukan senang nak jumpa orang jujur skang ni, kan...

Allah masih sayangkan GB.. Amin..

TiranaAduka said...

2x je..alhamdulillah jumpa kembli

TiranaAduka said...

syukurlah GB

mie said...

alhamdulillah...
dompet ditemukan dengan orang yang jujur..
ehehehe

Areef Ibn Naim said...

salam,

alhamdulillah, tk penah lg... tp klu pen or saputangan ntah bape banyak kali tercicir, hehehe...

alhamdulillah, setiap ujian pasti didatangkan dgn hikmahnya...

eh, nnti pi lah Spore... sana banyak tpt cantik nak shoot tau... GB lg dekat kot ngan Spore... sy about 1hrs to JB...

maya amir said...

alhamdulillah.. nasib baik dpt dgn org yg jujur..syukur..syukur!

makchaq said...

Makchaq pun jenih lengai.. banyak kali jugak la hilang..selalu dapat balik tapi ada 2 kali lenyap terus, 1 tu letak atas bumbung kereta masa nak masuk kereta teruih gerak tak ingat.. 1 lagi tercicir lepas beli aiskrim..

AspenMyL said...

hahahhaha......kenapa awak nye perangai sama ngan kita ni?? tapi kita hilang 2x dan 2-2 x jumpa kembali....jgn la ada yg ke3

Azian Elias said...

so far alhamdullilah akak tak penah hilang wallet...

kak nora said...

pernah sekali itu pun masa umo bunda 11 tahun..hilang kat sekolah..sedar masa balik umah..mak marah, lalai! katanyer..ada lah dalam 70sen...upps! bolih ke di kategorikan wallet juga?

diana said...

banyak kali..kadang2 bukan hlang.,tapi simpan kat tempat lain..hhehe

sepa said...

terima kasih kepada yg memulangkan... :)

citarasa rinduan said...

gb pernah bt kebaikkan. sbb tu Allah balas kebaikkan..

dik.. sis xpernah tcicir. syukur

Jna marcello said...

wallet hilang Na rasa mcm hilang nyawa even takde duet pun..sbb bnyk benda penting yang ada kat dlm..
haisshh GB lepas ni more kful okay!

Nur-nba said...

Syukurlah dapat jumpa balik.. Akak dah hilang 3 kali sejak zaman belajar dan bekerja... Kali pertama tercicir kat Angsana, kedua kena curi dengan anak murid masa hari sukan dan ketiga kena samun depan bank.. Tapi tetap redha dengan apa yang berlaku.. semua tu ada hikmahnya.

nabilah_2908 said...

mujur la jumpa semula..

sy pun ada penyakit yang sama juga..huhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...