Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, December 14, 2012

Berapa kalikah wallet anda hilang?



GB?

Termasuk yang semalam, 4 kali.

*

GB ada satu perangai yang prominent yang even guru kelas darjah 1 dah pinpoint lamaaaa dulu: careless.

**

Semalam. GB hantar boss ke airport Senai tanpa wallet dalam handbag. Tanpa cash walau minyak dah nak abis. Dan tanpa kad bank sebab semua tu kan dalam wallet. Yang ada cuma Touch&Go aje.

Siyes GB ingat GB misplaced wallet itu dalam opis atau tergolek kat seat belakang. Sampailah tiba-tiba GB dapat call dari seorang perempuan Cina. Katanya dia jumpa wallet GB kat parking depan ofis GB.

Astaghfirullahalazim. Allahuakbar. Alhamdulillah. Syukur.

GB memang careless tapi Allah hantar seorang yang jujur untuk pulangkan wallet tu.

***

Sepanjang jalan ke opis untuk amik balik wallet GB, terfikir semua yang dah terbuat. Pasal namecard GB yang ada nombor telefon yang GB dah transfer masuk dari poket belakang handbag ke dalam wallet 2 hari lepas, and that's why dia dapat call GB. Pasal perkara-perkara lain yang GB buat dengan harapan supaya Allah pandang GB lebih. Dan dengan harapan supaya Allah lindungi dan dengan harapan agar urusan GB dipermudahkan, agar rezeki disucikan dan diberkati.

Syukur. Itu aje mampu GB ucap. Dan terima kasih kepada perempuan Cina itu yang tunggu GB sampai ke situ dan pulangkan wallet GB yang dah basah sebab terendam dalam air, dan takde pape pun yang hilang.

P/S: Owh. Berapa kali wallet hilang? Termasuk yang semalam, 4 kali. 3 daripadanya, GB jumpa balik. :)

48 comments:

  1. nasib baik orang yang jujur jumpa. lain kali kene gantung dompet kat leher ni. hehe

    ReplyDelete
  2. wallet hilang takpe
    jangan IC..lesen.dan segala bagai hilang

    ReplyDelete
  3. skali. tp abang pemandu bas tu sungguh sungguh jujur!

    dia letak kat kaunter stesen bas dan saya dpt amik smula! ;)

    ReplyDelete
  4. aku jarang hilang wallet tp selalu hilang kunci...

    aieh... kunci kereta pun pernah

    ReplyDelete
  5. salam,

    alhamdulillah jumpa balik ;)

    hilang tak pernahm tapi kena ragut adalah sekali, kira hilang jugak kan ;)...

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah.. x pernah hilang lagi setakat ni..

    ReplyDelete
  7. Syukur alhamdulillah dah jumpa blk dan org yg jumpa tu pun baik sungguh nak memulangkannya blk.

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah ditemui oleh org yg amanah..
    akka takde pengalaman lagi mcm tu...

    ReplyDelete
  9. aiyokk...
    tamau la careless2.. pasneh kne double check okeh...

    ReplyDelete
  10. aiyokk...
    tamau la careless2.. pasneh kne double check okeh...

    ReplyDelete
  11. kalu kite, dah gabra tak tentu hala dah wak...


    nasib baik jumpa balik. syukur!

    ReplyDelete
  12. syukur... nik ada tuan tukang jaga.. die la jagakan..kalau ta tu..duit yang selalu hilang..sbb perangai duit sepah2.. tau2 je keciciran..amount pulak bukan sikit2.. kurang2 rm50.. kalau rm10 hilang tentu2 tak perasan ..huhuhu

    ReplyDelete
  13. pernah sekali je masa study dulu..ntah malaun mana cilok..kat library pulak tu..saket pulak hati bila terikngat balik..huhu..sebabnya dalam tu memang tkde duit pun..tapi mmg salah sendiri jugak..tak terfikir time tu yg kat mana-mana pun org kalau nak buat jahat die buat je..nyesal tak bawak masuk wallet dalam library dan tinggalkan dalam beg kat rak luar library..tapi disebabkan kes saya tu terus pihak u pasang cctv kat bhgn luar library..

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah..
    ada orang jujur yang sudi pulangkan..

    wallet akak setakat ni blm hilang, (harap di jauhkan) duit je yg banyak hilang hehe

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah, dapat balik dengan selamat & takda hilang apa2.

    Alhamdulillah jugak akak punya sendiri tak pernah hilang & tak mo dia hilang, tak mo, na'uzubillah!

    ReplyDelete
  16. Syukur Alhamdulillah. Masih ada manusia yang jujur. :)

    ReplyDelete
  17. sekali. kot. ntah. tu pun sebab kena copet!!!!

    T.T

    ReplyDelete
  18. Pertama kali hlg di surau sogo..time tuu lah akak br tahu yg lam surau pun ada yg tangan pjg...!!!huhu...
    Terbantut nk shopping ari tuuuu...aduhai..redha jekk lahh...
    :-)

    ReplyDelete
  19. Tak pernag hilang tapi pernanh tertinggal di gerai goreng pisang.nasib baik ownernya jujur.dok call rumah bg tahu sebab ada no rumah dalam tu.

    ReplyDelete
  20. GB ada bagi apa2 tak kat pompuan cina tu? Kalau dia tak nak pun ambiklah gambar dia dan buat entri dgn gambar dia.

    ReplyDelete
  21. sy pernah sekali je. tertinggal kat padang masa tgk ex bf main bola..xlama pun, sy sedar terus lari laju2 kt padang tgk2 dh hilang...hurmmm rupanya ada yg memerhati @ sy yg tak pasan org amik dr beg sy.. :(

    selalu sy xpnh careless cmtu..

    ReplyDelete
  22. akak sekali je GB..in shaa Allah takmo hilang dah..masa kat upm dulu.tgal atas public pon kat faculty..masa tu tengh runsing sikit..tu yg leka..then sorang akak tudung labuh cari akak..mujur dia kenai akak sebab satu hostel dgn dia..walopon tk penah borak just senyum2 sbb dia duk blok lain..mekasih kat akak tu...lepas tu selalu doa muga dia murah rezki.. :)

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah. Kalau dgn ee mmg dah dpt pengajaran. Ada pengajaran yg ee beri kat kwn sbb letak handphone merata2 sampai menangis dia. keras pengajaran klau ee yg beri.

    ReplyDelete
  24. syukurlah, masih ada rezeki GB, bukan senang nk jumpa org jujur kan..

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah... terjumpa dengan orang yg jujur.

    Syukur setakat hari ni saya tak pernah lagi hilang wallet, tapi first time saya hilang kad ATM maybank... bila sedar sbb nak keluar duit kad tarak... check ngan bank transaksi terakhir 3 bulan lepas... sampai skrg kad tu tak muncul lagi dah... hangus 12 hinggit buat kad baru

    ReplyDelete
  26. nasib baik kan....fuh kalau tidak jenuh nak pi balai polis, korban masa utk orang di bank dan pejabat pendaftaran.



    p/s: makan la kismis baik utk mengguatkan ingatan dan banyakkan baca fakta dan info2 utk elakkan penyakit nyanyu. :P

    ReplyDelete
  27. Syukur alhamdulillah, Allah permudahkan dan wallet jumpa balik. Wallet saya tak pernah tercicir (harap sampai bila2 jgn tercicir..), tapi kena samun pernahlah....

    ReplyDelete
  28. Alhamdulillah, setakat ni tak pernah hilangkan barang walaupun bertahun duduk JB.. hehe.. Kad bank pun tak pernah kena telan... :)

    Alhamdulillah jugak sebab GB dapat balik barang GB tu.. Bukan senang nak jumpa orang jujur skang ni, kan...

    Allah masih sayangkan GB.. Amin..

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah...
    dompet ditemukan dengan orang yang jujur..
    ehehehe

    ReplyDelete
  30. salam,

    alhamdulillah, tk penah lg... tp klu pen or saputangan ntah bape banyak kali tercicir, hehehe...

    alhamdulillah, setiap ujian pasti didatangkan dgn hikmahnya...

    eh, nnti pi lah Spore... sana banyak tpt cantik nak shoot tau... GB lg dekat kot ngan Spore... sy about 1hrs to JB...

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah.. nasib baik dpt dgn org yg jujur..syukur..syukur!

    ReplyDelete
  32. Makchaq pun jenih lengai.. banyak kali jugak la hilang..selalu dapat balik tapi ada 2 kali lenyap terus, 1 tu letak atas bumbung kereta masa nak masuk kereta teruih gerak tak ingat.. 1 lagi tercicir lepas beli aiskrim..

    ReplyDelete
  33. hahahhaha......kenapa awak nye perangai sama ngan kita ni?? tapi kita hilang 2x dan 2-2 x jumpa kembali....jgn la ada yg ke3

    ReplyDelete
  34. so far alhamdullilah akak tak penah hilang wallet...

    ReplyDelete
  35. pernah sekali itu pun masa umo bunda 11 tahun..hilang kat sekolah..sedar masa balik umah..mak marah, lalai! katanyer..ada lah dalam 70sen...upps! bolih ke di kategorikan wallet juga?

    ReplyDelete
  36. banyak kali..kadang2 bukan hlang.,tapi simpan kat tempat lain..hhehe

    ReplyDelete
  37. terima kasih kepada yg memulangkan... :)

    ReplyDelete
  38. gb pernah bt kebaikkan. sbb tu Allah balas kebaikkan..

    dik.. sis xpernah tcicir. syukur

    ReplyDelete
  39. wallet hilang Na rasa mcm hilang nyawa even takde duet pun..sbb bnyk benda penting yang ada kat dlm..
    haisshh GB lepas ni more kful okay!

    ReplyDelete
  40. Syukurlah dapat jumpa balik.. Akak dah hilang 3 kali sejak zaman belajar dan bekerja... Kali pertama tercicir kat Angsana, kedua kena curi dengan anak murid masa hari sukan dan ketiga kena samun depan bank.. Tapi tetap redha dengan apa yang berlaku.. semua tu ada hikmahnya.

    ReplyDelete
  41. mujur la jumpa semula..

    sy pun ada penyakit yang sama juga..huhu..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D