Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, November 27, 2012

The Art of Survival



GB amik lesen lambat. Umur 27 baru terkedek-kedek nak amik lesen. Tu pun sebab syarat nak beli kete kene ada lesen. Ada hati kan nak beli kete tapi lesen takde? Kononnye sebab dah reti drive, auto je la tapi. Huuu...

*

Masa nak tunggu turn buat test parking, GB ada berborak dengan sorang makcik ni. Saje borak dengan makcik-makcik supaya diri tak terasa kertu sangat amik lesen lambat. Huhu...

Mulut tak ringan bertanya kenapa dia ambil lesen di usia begitu. 50-an. Tapi makcik pulak ringan mulut bercerita tentang dirinya. Tentang usianya. Tanggungannya. Dan tentang bagaimana dia perlu survive selepas kematian suami yang selama ini dia bergantung penuh kepadanya, hatta mahu ke mana-mana sekalipun, kerana katanya, pegang stereng pun dia tak pandai, yang akhirnya membawanya ke situ, agar kereta peninggalan arwah suaminya dapat dimanfaatkan demi sebuah kesinambungan kehidupan.

GB terdiam.

Seni survival seorang manusia adalah mengagumkan.

P/S: GB pass sekali amik je. Masa atas jalan raya mati enjin dua kali, tapi pegawai JPJ luluskan. Mungkin sebab GB senyum manis persis Maya Karin kepadanya kot sepanjang test. Heheh!

32 comments:

  1. Aduhai....den tgh training wife den perihal perniagaan...sonang...den tak de nanti...dia dah pandai....ahakz

    ReplyDelete
  2. jom jumpa...
    akak nak amnik gambar dengan 'maya karin'

    ReplyDelete
  3. Saya pun kena amik semangat survival makcik tu...!

    ReplyDelete
  4. kita pon amek lesen umur dah 23-24 mcm gitulah.. hahah rasa kelako giler sebab masa test ngn jpj kete mati!!

    ReplyDelete
  5. saya ambil lesen kereta di luar negara kerana di sana semua urusan yg memerlukan kad pengenalan diri mereka akan minta tunjukkan lesen memandu sebab di sana takde IC. Nak taknak kenalah ada lesen .... ngeee

    ReplyDelete
  6. Memang wanita kena lebih berdikari sekarang ni..

    Teringat pengalaman ambil lesen.. tak lulus kali pertama sebab terlanggar tiang waktu parking kereta.. tak jatuh pun cuma tiang tu bergoyang.. Sabar je la..memang strict betul masa tu. Paling susah dan takut sekali ialah part naik bukit.. Ngeri.. nasiblah ambil 2 kali je test tu.. hehe.. Now dah expert... :)

    ReplyDelete
  7. kita kat jln raya 2 kali.. sebab jpj tu lapo nak makan tngahari... dia suh langgar ja trific light kuning yang tanda nya bersedia itu... ahhaaa....

    ReplyDelete
  8. GB senyum manis persis Maya karin dh bolee jadik Pontianak jibam jibam nihh... iHiikks

    ReplyDelete
  9. mak saya amik lesen masa dia berumur 40. hihi. pon sebab masa tu dia nak sangat beli kete kancil. *masa tu kete kancil baru2 gak lah keluar*. dan ada sorang nenek sedara saya, dah umur 60++ kot, ligat lagi drive merata. bawak cucu jalan2. kalau selisih, siap hon2. hahaha

    ReplyDelete
  10. saya pun sekali test jek... pegawai JPJ tu soh ikut jalan pintas lagi sbb dia kata jimat masa. hahaha...

    ReplyDelete
  11. aku pun lambat ambik lesen kereta... umur 25..
    tapi aku ambik lesen kuda masa umur 18..

    ReplyDelete
  12. ke pasal GB ada bagi tester JPJ tu nombor hp GB???


    ~bahahahahahaha

    ReplyDelete
  13. Senyuman manis sangat membantu, terutama ketika kena tahan dek abang polis trafik yg hensem & macho, kehkeh..

    ReplyDelete
  14. he he KA amik 2 kali, 1st time x layan sngat tester tu hehehe

    ReplyDelete
  15. @azieazah

    kadang2 pengajaran boleh diambil dari apa yg kita jumpa sehari-hari kan?

    ReplyDelete
  16. @Yunus Badawi

    ayah saya pun. sebab tu sampai sekarang dia parking senget. kehkehkeh!

    ReplyDelete
  17. @Nur-nba

    sekrang pejam mata pun boleh buat kan? :D

    ReplyDelete
  18. @Dinas Aldi

    jadi kene lah bersedia selalu yer...hihihi~

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D