Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, October 19, 2012

Kisah Chenta Saya




What's cool about my job? I'd say: Everything about it. It's a love hate relationship.

*

Nampak macam too immersed kan?

*

Sebenarnya takde la terlalu tenggelam pun. Cuma nak beritahu, even dalam chenta pun, mesti ada yang kita suka dan ada yang kita tak suka. Contoh, bila tengah sweet sweet lovey dovey mood baik baik...dah tentu kite very the suka...! Tapi bila time gaduh, selisih faham, hangin satu badan, delete nombor tepon, delete SMS dan delete everything about it...dah tentu nyampah kan? Tapi tak sampai 24 jam dah rindu balik. tercari-cari, tertunggu-tunggu, terindu-rindu...hoh. Tak macho langsung!

Cemtu jugak dengan keje GB. Chenta chenta pun, ada je part yang GB tak suka. Contohnya bila melibatkan projek yang kita tak bape boleh ngam dengan salah seorang dari project team. Atau projek yang kite take over dari orang lain yang kita tak tau hujung pangkal. Atau bila terpaksa mengadap akaun progress claim yang contractor anto sedangkan masa SPM dulu kite paling bodo subjek akaun, dah tentu kite rasa loya nak ngadap kan?  Tapi...dalam nyampah loya malas nak ngadap, paling-paling pun kite taruk tepi je jap, buat mende lain, gi pantry buat air, bukak blog.

........................................................................................................................................

Pastu ngadap balik sampai faham/siap/get it.

(Pelik tak tetibe GB amik akaun masa SPM dulu? Tah. GB pun sampai sekarang rasa pelik!)

Kehadiran elemen yang GB tak suka dalam kerja yang GB chenta ni ada pengajarannya: Jangan ingat bila kite tak suka benda tu, nyampah benda tu...kita takkan mengadap benda tu sammmmmpai bila-bila. Contohnye macam akaun progress claim tu la kan. Mana la tau tetibe bila dah keje ni rupanya kite kene jugakkk mengadap mende mende alah berupa akaun akaun ni. Padahal tak suka. Padahal nyampah. Tapi dalam kes ni nak tak nak kite kene hadap. Terpaksa. Wajib. Kalau taknak hadap, silakan bercerai dengan kerjaya yang kita suka itu. Duduk umah diam-diam. Khalas.

Dem. GB membebel!

P/S: Dulu selalu dengar term ni: "Yes I am in love and married. With my job." Rupanya berchenta dan kawin dengan kerja pun sama je kesah love hate macam kawin dengan seorang orang (baca: lelaki). Cuma bezanya tak mengandung je laaa. Ahahaha!

35 comments:

  1. tertarik dengan ejaan chenta!

    hehe

    aku tak berapa suka job sekarang
    tapi aku suka part time job!


    MUAHAHAHAHHAHA

    ReplyDelete
  2. hahahahahahaha...
    suka ayat yg terakhir tu...

    ReplyDelete
  3. ...progress claim??
    bread n butter akak tuh..
    hahahaaaa...
    1+2 = 5...ok?
    heheh

    ReplyDelete
  4. as salam,

    subjek akaun sentiasa berlegar2 dalam life kita..itu kata cikgu akaun akak dulu..mmg tk ske subjek ni tp tah cane leh ambik course ni dulu..mmg betui2 takleh lari dari dia kan..betui cakap cikgu :)

    ReplyDelete
  5. TAPI LEBIH PELIK SEBENARNYA PART TTG CINTA....

    SNGT PELIK

    ReplyDelete
  6. chenta ngan life lebih bermakna koot huhuh

    ReplyDelete
  7. aku pun tak suka akaun-akaun nih
    tapi kena gak tengok-tengok...
    sleeping with enemy.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. uncle dah bercerai talak 3, dengan kerja uncle yang lama. sekarang tengah berbulan madu dengan kerja baru.

    ReplyDelete
  9. Alangkah beruntungnya keja GB tu

    ReplyDelete
  10. Delete dan hate semuanya bila dah gaduh kannn

    ReplyDelete
  11. Ini klasik babe...

    Bila kita bercinta kita tak letak harga sebagai ganjaran. Kita korbankan segala2nya.... semuanya kita buat seikhlas hati... kan? Itu takpe untok cinta sejati...

    Tapi jangan untok kerja... sebab end up kita buat kerja free...

    :D

    ReplyDelete
  12. Akak pun ambil Prinsip Akaun masa SPM tapi aliran Sains Tulen.. Pelikkan.. Suka akaun dan nombor2, sekarang memang mengadap hari2 sebab mengajar Math.

    ReplyDelete
  13. Betul la. tu..

    Kalau dah kerja itu yg sebati dgn diri kita, menyampah mcm manapun kena hadap juga... Cuma bila masa stress tu datang, kena la pandai kawal emosi... Tinggalkan sekejap kerja tu, pergi dapur, makan ke, minum ke, apa ke.. hehehe...

    ReplyDelete
  14. ada pepatah inggeris sebut : If you love your job, you haven't worked a day in your life kannnn kalau kita suka kan kerja, maka dia lah soulmate kita kan =))

    ReplyDelete
  15. @Ibu n Abah

    tiada hubungan intim dengan kerja. so no worries. intim luaran saja. hahaha!

    ReplyDelete
  16. @Anash

    ugh.

    migrain tengok akak punye bread and butter tuh! ahahah!

    ReplyDelete
  17. @Nizam.Ariff


    cakap siang pandang pandang kata orang. hahah!

    ReplyDelete
  18. @azieazah

    ada yang kata GB yang tak beruntung. huuu~

    ReplyDelete
  19. @-gedek!

    sekarang dah takde istilah keje free utk saya. kalau ada dalam contract, saya buat.

    takde kalu, babai. heheh~

    ReplyDelete
  20. @Nur-nba


    haha. sama. pure science amik akaun.

    kelakar.

    ReplyDelete
  21. @Eny Yusnizar


    my soulmate found.

    tengah cari the other soulmate pulak nih. hihi~

    ReplyDelete
  22. Adakalanyer berchenta dengan kerja dalah lebih bagus. sebab kalau frust pun tak de sampai menusuk2 kalbu heheheh...

    hehhe.. akak pun tak suka sangat subjek acc. bikin pening kepala saja :)

    ReplyDelete
  23. mata chenta saya umairah dan gb..
    kikiki

    gurau

    (Wlpun entry gb hari2 update, tanpa komen kak ayu,ketahuilah kak ayu tetap baca. cuma xtinggal jejak) sorry sayang

    ReplyDelete
  24. akaun nih kena byk guna kalkulator... yg tak bestnya selalu salah tekan nombor.! :)

    ReplyDelete
  25. ahhhhaaaaa.... saya migrain bila baca kisah chenta gB....

    Saya tak suka #$x"? saya ... camne tu??? nak kena ngadap hari2 lak tu

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D