Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Sunday, October 7, 2012

Back to basic

Kampung Pendas, Tanjung Adang, Gelang Patah. Pelabuhan Tanjung Pelepas boleh dilihat dari sini.
ISO 160. F/3.5. SS 4 seconds. Handheld.
Sikit lagi nak biru muka sebab tahan nafas. Nape tak bawak tripod? Ada kisahnya...

Macam ni lah...sebenarnya GB suka tengok gambo yang di-HDR kan. Full of dynamic. Tapi dalam blog ni kebanyakan gambo yang GB taruk tak diedit, melainkan resize dan watermark. Kalau edit GB akan beritahu. Bukannya apa...GB dah hampir givap meng-HDRkan gambo-gambo, sebab end up mesti jadik tak cantik. GB mengaku tak pandai dan masih tak pandai-pandai HDR.

Untuk itu, biarlah GB back to basic aje. Setting camera kaw-kaw pastu resize, taruk watermark dan post. Original with no editing.

Keje HDR biarlah kite tengok hasil dari yang pakar aje. Tapi...kalau tetibe nanti ada keje mengedit HDR GB yang turn up jadi cantik, GB akan post juga kat sini. :D

P/S: Masa tengah PMS, bila baca soalan 'gambo edit ke ni?' memang boleh buat bengang jugak. Masa PMS je lah. Masa lain I ok jerrr... :p

P/S 2: Keje mengedit gambo adalah benda biasa dalam photography, even professional photographer pun. Jangan la simply buat statement/soalan 'gambo cantik sebab edit eh?'. Kecik hati member...

P/S 3: Sori sori...GB belum sempat nak blogwalk kaw kaw. Setakat curi-curi time je ni. Esok kang GB bertandang menari kat blog kengkawan eh! Daaaa!

20 comments:

  1. dear jgn sampai keras tahan nafas tu ye.. talking from experience of course hahahaha

    ReplyDelete
  2. btw photo superb!! especially the background

    ReplyDelete
  3. HDR tuu menatang aper ekkee ??

    fuhhh apa2 punn kagum ngan tembakan muu dik .. as usuall !!!

    ReplyDelete
  4. geng2 y ada canon pun xedit gambor....

    mmg kecik ati kalau dikata gambor kita telah diedit.......

    ReplyDelete
  5. gambar yg ikhlas ..puas hati tengok, kalo GB tak cakap no edition pon bknya pcl tau sangat beza...jahil bab2 foto2 nih...hurmm.

    ReplyDelete
  6. assalam GB..acik tak kisah edit ke tak..yang penting acik suka tengok gambar2 yang GB kongsikan disini

    ReplyDelete
  7. dik,
    still chantekkk!!
    less is more :-D

    ReplyDelete
  8. ada perahu nelayan. suka. eh, ko bulih still 4sec.! cayala...

    ReplyDelete
  9. Gambo edit jadi lawa..itu biasa.

    Alangkan muka pengantin pon kna edit (tepek make up) bru nmpak lawa..

    Ye dak.. ;)

    Selamat la mencukakan ikan eh.. Hehe

    ReplyDelete
  10. Penat2 orang tembak, sedap ja mulut depa kata cantik sebab edit eh. Tanya depa, cabai mau? Kehkeh.

    ReplyDelete
  11. Siapalah yg laser mulut tu.. Sabar ye GB..

    Gambar2 dlm blog Kak Nur pon x diedit cuma crop or resize je.. Suka datang sini tgk gambar2 yg GB ambil..semuanya cantik.. :)

    ReplyDelete
  12. limited editing kira ok la, level, exposure, dodge and burn.. biasa tu je tools yg guna utk edit sikit2.. kalau boleh biarlah gambar yg keluar dari kamera tu marbeles kan.. kurang sikit nak edit2.. :)

    ReplyDelete
  13. Aikkk.....ada ke tanya pasal EDIT? tak taw menahu pun edit megedit ni ada kena megena....ahakz.....


    errr..PMS tu apa??....err...salah tanya soalan le ni....ok....saya blah dulu.....ahakz



    ReplyDelete
  14. jom menari2 kt blog js...^^
    **hajat nak jumpa tp tak smpt yg sms aritu..sgt2 busy...hehe

    ReplyDelete
  15. saya addicted to HDR sekarang!!

    ReplyDelete
  16. gambo cantik tanpa edit lagi pro kan.. sbb tu kena ada skill.. gambar GB amik semua cantik2.. kalau tak edit memang kelas ko GB!! heheh

    ReplyDelete
  17. pic ni pun cantik. GB mmg terer menembak. dlm gelap pun boleh nampak clear ni...

    awe mgm tak pandai tembak... tp malas jugk nak edit gambar.. hehehe...

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D