Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, July 26, 2012

Misi seterusnya: Mencari nasi goreng seafood bungkus daun pisang di JB

Bulan penuh Syaaban, terlindung dek awan. Kesian pungguk.



Note: Misi seterusnya bermaksud nasi goreng yang diidamkan tu GB belum dapat lagi ye...

*

Semalam GB beli nasi ambeng dan air kathira kaler hijau muda kat bazaar kecik kat Taman Perling. Keciknya bazaar itu sampai boleh pusing 4 kali tapi masih takleh figure out apa nak dibeli! Ok, frankly, bagi GB kan...sedap lagi nasi ambeng kat Mr Nasi Ambeng dan sedap lagi air kathira putih yang GB beli kat BBU tempoh hari. Tapi takpe, itu rezeki untuk semalam.


**

Lepas terawih GB tengok tv, ada rancangan makan-makan Malaysian made kat 8TV. Tajuk dia Best in The World kot. Kebetulan dalam episod semalam diorang pusing jalan cari makan kat JB!! Walawehhh...banyaknye tempat makan diorang terjah! Ada durian goreng, cakui bakar, tauhu bakar, laksa nyonya, lontong segala, siap diorg bagi GPS coordinate lagi. Tapi GB tak dapat salin sume sebab gambo tak clear so tak nampak pun coordinate nye. Nanti lah tengok kat tonton.com.

Tapi dalam banyak-banyak tu GB nakkkk sangat cari kedai makan misteri yang jual nasi goreng seafood bungkus dalam daun pisang! Misterinya sampai tak tunjuk dalam tv pun!  Setakat tunjuk nasinye aje. Huuu...

So tadi GB gugel. Femes rupanya nasi goreng seafood ni. Dannn...rasanya GB dah jumpa kat mana tempatnya!!!

Jumpa kang GB taruk gambo eh! :D

P/S: Tetiba GB risau. Dalam dunia takde sempadan ni, anytime je orang boleh curi identiti kite untuk membuat onar kat sape-sape. Cemana nak protect ID kita dari dicuri dan dimanipulasi oleh pihak tak bertanggungjawab di alam maya ini ek...? 

34 comments:

  1. masa berpuasa ni memang semua makanan nampak sedap...

    ReplyDelete
  2. Mak baru balik dari PARAM - tak tahu nak beli apa pun. Biar saja ayah yang pilih. :)

    ReplyDelete
  3. js pun dh tapau arini...dh bosan nk msk apa...hehe

    ReplyDelete
  4. macam baru jer terbaca pasal nasi seafood bungkus daun pisang tu, tp tak ingat blog saper!

    ReplyDelete
  5. Nice pic GB.. Betul, kadang2 risau juga, takut ID kita disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab.. Mudah2an kita dijauhkan daripada perkara2 tersebut.

    ReplyDelete
  6. waaa yker ? cm menarik je menu tu ..
    nice pic, n jgn lupa wt entry nasi goreng seafood bungkus.. hehe :P

    ReplyDelete
  7. pernah mkn. seriusss sedap baq hang.

    ReplyDelete
  8. aku bukan siapa-siapa, jadi ID aku tak bernilai apa-apa juga...

    tapi kalau mamat afrika guna ID aku untuk pikat wanita kaya, mampos gak aku dibuatnya...

    ReplyDelete
  9. ha org jb pun taktau katne NG bungkus daun pisang tu.leh share nanti :)

    ReplyDelete
  10. Akak kalau pergi pasar malam/bazar suka beli laksa penang dengan mee rebus sorang makcik ni.. Selalu beli kat TUTA dgn Tmn Skudai Baru je.. Tak tau la ada lagi ke tak pasangan pakcik dan makcik ni.. Mudah2an masih ada lagi laa..

    Dah cuba makan mee rebus Pak Wahid belum..? Lagi satu bakso Taman Kobena... Dulu selalu makan bakso tu.. Pure indon punya bakso... Sodapp... Kecur liur dah ni..

    Dah jadi org JB ni mesti GB tau TUTA tu apa.. hehh...

    ReplyDelete
  11. humak aih, sampai gugel!

    kikiki selamat jumpa!

    gamba tu lawa ;)

    ReplyDelete
  12. ada yang kata orang curi identiti dia...

    dah beli penimbang lom?

    ReplyDelete
  13. tanak dimanipulasi identiti..
    em, kita palsukan identiti kita kot.
    ahak

    ReplyDelete
  14. Setuju dgn alien....ahakz....

    Gambo tu lawa bangat laaaa

    ReplyDelete
  15. ya betol pelesukan identiti. haha
    jgn lupa update nasi goreng misteri tu. nak jugak nengoknye. hehe

    ReplyDelete
  16. hye awak....

    semalam kite cuba2.. mmg boleh meng fake kan id orang lain...

    dan komen bukan2 kat blog kita... dan kita sangkakan orang tu adalah kawan kita..

    dan menyebabkan kita bersengketa sesama sendiri....

    busuk betul hati orang itu...

    ReplyDelete
  17. Gb kalau nk beli air kathira jgn beli yg dalam balang..beli yg bungkus pestik (takda ais)..yg dlm balang biase x sedap..yg kaler ijau muda tu kaler dia mmg lightttt sesangat tauu


    sy beli sekali haritu pon kat BBU (dekat masjid tu)


    durian goreng dgn nasik goreng seafood daun pisang sy pon tatau ktnerr..nnt cecepat update ya bila jumpa hehee

    ReplyDelete
  18. sedapnya. nak jugak.
    @sji

    ReplyDelete
  19. 4 kali pusing pun tatau nak beli apa... hee..

    pasword kena super strong gB.. susah ornag nak crack. boleh la nak crack, tapi lamaaaa la, silap2 dia pun bosann nak crack...

    ReplyDelete
  20. Kenapa beli di Perling? BBU kan lagi banyak pilihan GB..

    Abang beli di Gelang Patah on the way balik kerja. Kakak pakai kirim je - panas sekarang nie tak boleh tahan.

    ReplyDelete
  21. Alamak, GB pun nak tepek gambar makanan ke.. ohhh tidak!!!

    ReplyDelete
  22. ceh.. ku sangkakan ade gambo nasik itu. Dah siap tisu dah ha nak lap ayorliur hahaha...
    My latest Entry :)
    JJCM: Day 6 Ramadhan 1433

    ReplyDelete
  23. kak ati tak pernah lagi pergi
    bazar ramadhan...nak elak selai boleh

    sian gb laling kena iftar sendiri ye

    ReplyDelete
  24. sempat lagi nak cari nasi goreng idaman tu ye!

    ReplyDelete
  25. teringin nak rasa air kathira abu bakar yg fames dkt JB tu..


    kecik2 dulu, bila nampak awan lindung bulan mcm tu, mesti terbayangkan serigala tengah menyalak atas bukit & drakula baru nak keuar dari keranda... mak takut nyah!

    ReplyDelete
  26. saya tak tau pun pasal nasi goreng sifud bungkus daun pisang ni!!! nak kena gugel dan terjah jugak! haha

    ReplyDelete
  27. wahh best tu kat mana tu GB..nnt bgtau erk..akk pun duk area jb nie..he hee:)

    ReplyDelete
  28. apa yg speselnye nasi goreng tu GB?

    ReplyDelete
  29. salam..

    berbuka makan nasi putih rasa lagi besh. mulut org kampung ;)

    ReplyDelete
  30. Goodluck kak GB..

    Suka tgk best in the world? Razif is my friend! Mamat tu mmg hilarious. haha even dia tua lebih sket dr rizal lol

    Aritu dia gtw jalan2 kat sarawak hbis dia pusing cr makanan haha.

    ReplyDelete
  31. nasi ambeng mmg fames kat johor!hehehe..

    tp nak cari y btl2 sedap tu payah sikit la... :)

    kak GB mmg suka air kathira ek?

    nak tgk nasi grg seafood alas daun pisang!

    ReplyDelete
  32. jumpa tak nasik goreng tue.. hope my blog entry membantu andaaaaa
    ok?

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D