Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, June 13, 2012

Typo dan Misread



This lately GB sangat banyak typo. Yang memalukan pun ada. Hishhh...! GB salahkan the invention of smaller size keyboard on netbook and qwerty phones besides normal size PC keyboard for my typos. Boleh?

Misread atau tersalah baca tak usah cerita lah. Dari zaman sekolah rendah lagi otak GB suka create benda yang takde atas kertas. Dan hasilnya...terjadilah kes misread yang agak serius, sampai sekarang!

Boleh sesapa explain secara saintifik kenapakah perkara ini terjadi? Terima kasihhh... :D

*

Kes typo memalukan:

Salah taip : Aha...kali ini saya dakap dengan uncle.
Yang sebenarnya : Aha...kali ini saya cakap dengan uncle.

**

Kes misread mencemaskan:

Ditulis sebagai : Medan muara ikan bakar.
Dibaca sebagai : Medan muara ikan terbakar.

***

Dan ada banyakkkk lagi....!

P/S: Tapi bagus juga bila dah tau pe'el diri sendiri ni. GB lebih kerap 'menyemak' balik apa yang GB tulis dan baca. Kalau dah terpublish tu, pandai-pandai lah kannn..huuuu~

43 comments:

  1. apa nak dimalukana .. macam tak biasa pulak .. hehe

    ReplyDelete
  2. samer arr kita... typo. salahkan jari saya yg besarrrr ni hehehhehe

    ReplyDelete
  3. Typo perkara biasa tapi kekadang boleh jadi memalukan. Dakap-cakap terlalu jauh maksudnya...hahaha...

    ReplyDelete
  4. Oo... dakap dgn uncle ye. Kalo misread tu tak diberitahu org lain takpe lagi. Tapi kalau dah disebarkan lagi le malu.

    ReplyDelete
  5. assaalm GB acik pun selalu macam tu..main publish je..tak semak dulu..sekarang dalam semak2 pun ada jugak yang terlepas..

    ReplyDelete
  6. awak..
    kite pon sama...
    tu pasal kite kalau membaca tak boleh laju2...
    nanti bunyik laen..hahahaa

    ReplyDelete
  7. ekekek rasanya ramai dari kita yg typoo kan dik ;)

    ReplyDelete
  8. typo sy jaga...tp bab misread ni....mmg selaluuu sgt ^_^

    ReplyDelete
  9. tapi tetap bangga dgn rakyat malaysia..walaupun salah,tapi tetap dibaca dgn betul...kannn...

    ReplyDelete
  10. saya xde nye nak cek sebelum post
    dah post, and baca balik, if perasan ada typo baru betulkan. hehe

    ReplyDelete
  11. akak pun baru2 ni ada typo sebab guna keypad henpon kan kecik..taip ikut sempat je...hari, jadi haru...pantai bisikan bayu jadi bisukan bayu..hihi..perkara biasa tu tp kalo bos2 diorang mmg naik hangen kalo typo2 ni.. :)

    ReplyDelete
  12. HAHA..dakap tu paling tak menhan..boleh mengundang fitnah


    ekceli kan Gb sy salu typo tapi sebab sy pesen suka baca entri sendiri typo dalam entri tu jarang ada..lainla typo dekat komen mmg salu buat hihi

    ReplyDelete
  13. mcm cik aisyah selalu pakai selipar terbalik

    ReplyDelete
  14. saya agak kan. penjelasan saintifik tuk typo adalah...

    *"blank page sindrom..."

    apabila kepalahotak berfikir terlalu pantas dpd tangan yg menulis...

    tuk misread mgkn...
    mungkin disebabkan mata dah membaca jauh ke depan dpd kepalahotak yang menterjemah... agaknya la kot...!!!

    ...errr boleh pakai, tak.?!

    :)

    ReplyDelete
  15. maknanya 'processor' gB sungguh laju... cuba buat macam 3 abdul.. satu tangan gosok satu peha, satu tangan lagi tepuk peha sebelah.. kalau gB boleh buat dengan baik, maknanya memang otak anda cekap.. kehkeh..

    ReplyDelete
  16. saya pun selalau baca balik apa yg ditulis...kadang2 pun terlepas pandang juga!!.

    ReplyDelete
  17. hahahaha.. biasa la typo2 ni.. lagi bile ngah asyik menaip.. haha

    ReplyDelete
  18. hahahaha.. biasa la typo2 ni.. lagi bile ngah asyik menaip.. haha

    ReplyDelete
  19. Lebih kurang sama la dengan akak.. Kat otak nak tulis lain, tapi bila tulis, lain yg keluar.. Macam cakap jadi dakap jugak laa.. ehehh..

    Bak kata GB jugak, kesalahan macam ni lebih buatkan kita berhati2 bila menulis.. Sebelum publish, tgk banyak kali.. Tapi terkadang tu, terlepas juga.. Dan bila terperasan, terus perbaiki dan bukannya dibiarkan mcm tu je..

    ReplyDelete
  20. Kakak dah selalu buat typo error. Semakin lama jejari menari di keyboard semakin banyak error...

    ReplyDelete
  21. tuh problem dgn device GB... contohnya kalau guna IPad, masa kita key in data tu... system akan trigger auto generate text... tuh yg tak perasan tu... sebab kita dah taip betul... tapi system yg log tak betul...

    ReplyDelete
  22. salam...

    saya pun selalu macam tu, padahal tulisan bukan main besar ;)

    ReplyDelete
  23. kadang2 dalam otak nak taip benda lain, tapi tangan taip benda lain..
    selalu gak jadi camtu!

    ReplyDelete
  24. ahahaha..uncle mana lah tu yg kena dakap!

    ReplyDelete
  25. biasalah tu...

    banyak sangat benda yg difikirkan kot :)

    ReplyDelete
  26. aku syak, selain typo-pad mengecil, jari juga mungkin membesar...

    'blank page syndrom' yangdisebut si Sepa itu mungkin satu jawapan. Untuk misread pula adalah semata-mata permainan mata dan interpretasi minda. Minda akan menambah-reka benda yang tak diperasankan oleh mata untuk menutup lompang-lompang informasi yang wujud. untuk menambah-reka itu, minda akan ambil dari khutub-khanah dalam otak... aku rasa

    ReplyDelete
  27. Takpe...jari terkehelmu dimaafkan!

    =D

    ReplyDelete
  28. Alaaa....kita biasa typo....tapi ramai blogger tak tegur...depa memahami kot...

    ReplyDelete
  29. nak dakap uncle mana tu GB?? hehehee

    ReplyDelete
  30. dakap uncle tu bahaya

    takut ada yang salah paham

    kekekekeke

    ReplyDelete
  31. hahaha sekali sekala typo apa salahnya


    *nampak selipor tu mcm terapung pulak

    ReplyDelete
  32. haha..bahaya juga salah tulis dan org salah faham walhal salah tulis :)

    ReplyDelete
  33. untung uncle tu, GB nak dakap...hehe...

    typo ni mmg normal, tapi kengkadang boleh memalukan, saya pun pernah jadi mcm tu...huhu...

    ReplyDelete
  34. saya selalu kena gak gitu...nk taip cepat sgt pastu tak cek balik terus publish jer..

    ReplyDelete
  35. biasa arr gb js pun slalu camtu tp wat fhm2 lah ye...hihi

    ReplyDelete
  36. Salam anakanda

    Interpritasi minda? wah...
    MAMA pun kdg2 mcm tu. Alah semua org ada je masalahtu..tapi mama ni paling byk salah eja...

    ReplyDelete
  37. ah! aku syak ko mmg sengaja nk dakap uncle tu kan beb...?

    kehkeh.




    .

    ReplyDelete
  38. hhah kadanng tu dlm otak ada angin.. urat tak sempt nk baca nk anto input hehe

    tapi kasut tu comel

    ReplyDelete
  39. biasa la tu GB..saya pun pernah..konon-konon naik taip laju-laju sekali tertypo pulak..pastu gelak sensorang kalo baca balik..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D