Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, June 26, 2012

Tayar yang panchit harus diganti



To be frank, sejak beberapa bulan lepas GB agak down. Tapi kenot givap sebab kalau givap kang, GB akan susahkan hati mak ayah pulak. Kadang tu tak tahan sangat, GB bercerita-cerita jugak dengan mak sambil nangis-nangis. Kalau dah kawen ada asben boleh jugak jadi tempat mengadu and pakat-pakat bagi moral support.

Tapi seb bek ada family dan kawan-kawan yang berjaya buat GB lupa betapa teruknya hidup ni dan teruskan hidup macam biasa, cuba happy dan appreciate orang yang buat kita happy, dan pada masa yang sama double up the efforts to regain my 'life' back, sambil muhasabah diri banyak-banyak.

Sekarang things are getting better. Banyak benda yang tak dijangka berlaku, ada yang hampir mengubah siapa GB dan pendirian GB, pusing sana sini, u turn, pastu kona balik, berselirat sana sini tapi eh, semua tu seakan dirancang dengan sangat sempurna.

Subhanallah.

Sebagai hamba, GB mengaku perancangan Allah adalah yang paling hebat sekali dan tiada cacat celanya. Sama seperti planet dan komet yang bergerak pada orbitnya, matahari, bintang, bulan dan seluruh galaksi - sarat, penuh, komplikated, tapi takde konflik pun kan?

*

Di saat GB nak  selebret kelegaan lepas diuji yang perit-perit tu, tiba-tiba GB dapat beberapa berita serentak, ada beberapa member baik GB yang rupanya tengah diuji jugak. Perit. Malah lebih perit dari apa yang GB terima sebelum ni, andainya GB yang duduk kat tempat mereka. Bagi GB itu macam pesanan supaya jangan lupa saat kita diuji walau di mana pun kita berada nanti. Dan juga sebagai ujian untuk GB, mampu ke GB jadi sahabat gembira dan sahabat menangis?

GB harap GB mampu walau GB jauh.

Satu perkara yang agak mengejutkan. Sebagai seorang yang jarang berkongsi perasaan dan kisah peribadi,  momen yang macam ni boleh buat GB kenal sisi lain kawan-kawan GB. Selain tu GB boleh kenal sisi lain diri sendiri juga. Itu lah yang buatkan kita semakin rapat dan memahami dan menyayangi.

P/S: Dulu orang tua-tua selalu pesan kat GB, katanya hidup ni macam roda. Tapi roda GB time tu kecik. Sekarang ni dibagi roda besar, baru nak angguk-angguk mengiyekan betapa betulnya kata orang tua-tua tu.

33 comments:

  1. kalo abang lori lagi besoooo rodanya. heheh

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

    ReplyDelete
  2. Benar anakku. Saat kita rasa sangat sakit kerana diuji, ada orang lain sedang nazak menanti mati...

    ReplyDelete
  3. awak...

    dan saat ini jugak kita tau kawan mana yang terbaik untuk kita...

    kite mesti akan rindu awak nanti..

    ReplyDelete
  4. kita hanya kenal kawan dn lawan waktu ditimpa kesusahan .. betul ni!

    ReplyDelete
  5. more obstacles
    more brave
    more stronger you are

    i support you!!!

    ReplyDelete
  6. GB...

    Setiap derita yang diberi adalah terlalu mahal harganya kerana ia tak dapat dibeli. Hanya kita merasa kerana itu adalah pengalaman.

    Syukur alhamdulillah...kita diuji tetapi kita kuat. Kita tak pilih jambatan Pulau Pinang sebagai pilihan terakhir.

    ReplyDelete
  7. dunia ini kadang tidak adil, kan.. tetapi Allah Maha Adil kepada hamba2nya, insyaAllah... take care, ya gB ;-))))

    ReplyDelete
  8. hidup umpama roda... aku bila diuji teruk dan diberi peluang,

    ingin saja pulang ke zaman kanak2 dahulu.

    ReplyDelete
  9. Siapa yg tukarkan tayar yg panchit itu?

    Roda kehidupan pun boleh panchit..:)

    ReplyDelete
  10. Kalau tayar pancit boleh di ganti... Kalau ada masalah, carilah jalan penyelesaiian yang terbaik... Kalau nak berkongsi kasih, duka, gumbira... cari lah keluarga... @ abang (Husband)... :)

    Apa pun, hidup perlu ceria... and ingat selalu yang maha ESA...

    ReplyDelete
  11. andai beginilah caranya Allah nak ampunkan dosa, alangkah manisnya dugaan ini... (petik kata2 keretamayat)..

    ReplyDelete
  12. gb laling...pandai tukar tayar sendiri
    kak ati tak pandai ...tahu bawa jek!

    selalunya gitulah..
    bila kita ada masalah dan rasa macam
    besar sangat masa tulah rasa insaf
    bila tengok ada org lain yg punya
    masalah lagi besar!

    ReplyDelete
  13. itulah kehidupan dik.. tak semua yang kita nak tu kita akan dapat. ketahuilah perangan allah tu lebih baik drpd perancangan kita..

    ReplyDelete
  14. bila kite rasa susah, ada orang lagi susah dari apa yg kite rasa. kuatkan semangat. :D

    ReplyDelete
  15. GB kena kuat macam akk
    dugaan setiap org x akan sama ..
    semoga kita terus bersabar .. ;)

    ReplyDelete
  16. when we try to understand, we will be shown the light to better understanding. life is a struggle so stay close with companions to support each other.

    @sji

    ReplyDelete
  17. Bila ada masalah dan kita berjaya hadapinya, perasaan selepas berjaya tu sgt2 best. Rasa lega sgt.

    ReplyDelete
  18. tu la GB....disaat kite dilanda kesusahan sebenarnye ade yg ditimpa musibah lagi teruk dari kite....so GB cool okey...bykkan berdoa n tawakal...insyaallah aturan Allah tu ade hikmahnyer....

    ReplyDelete
  19. tanpa kepayahan dan kesulitan, kita tidak dapat mengenal lebih banyak tentang ilmu kehidupan dan ilmu mengenal diri. so, stay positive and be happy.

    ReplyDelete
  20. xpernah lg rase tayar pancit time drive..harap xpernah berlaku..sbb xtau nak tukar huhu

    ReplyDelete
  21. bak kata orang putih yang pandai menyanyi, what doesn't kill you makes you stronger...

    ReplyDelete
  22. susah nak dapat kawan yg susah senang bersama:)

    ReplyDelete
  23. ujian dan dugaan menentukan tahap kesabaran

    ReplyDelete
  24. js percaya setiap dugaan itu pasti ada hikmahnya...semoga gb tabah hadapi cabaran itu...

    ReplyDelete
  25. insya Allah GB..seronok kalau dapat soulmate yang understanding n supporting each other :)...tapi family mmg dari kecik bersama dengan kita suah dan senang..happy n sad... :)

    ReplyDelete
  26. GB,

    redha dan ikhlas.

    jika kita redha dengan ujian yang dtg pada kita insyaallah Allah akan gantikannya dengan sesuatu yang lebih baik, yang tidak kita jangka.

    kecewa,
    memang kita akan menangis,tapi sebenarnya mengajar kita jadi orang yang lebih tabah.

    ReplyDelete
  27. “The journey of a hundred miles begins with a flat tire”

    ReplyDelete
  28. ye hidup ibarat tayar adakala pancit, kotor, bersih, ganti baru, bocor, kene curim terpijak taik dan sebagainya.

    ReplyDelete
  29. tak pandai tukar tayar kereta waima tayar basikal sekalipun... huhuhu

    ReplyDelete
  30. tukar ngan tayar yg lebih bagus... :)

    ReplyDelete
  31. Bertabahlah GB ! Bagi Pakcik, kalau kita merasakan susah, sebenarnya lagi ramai org lebih susah tanpa kita ketahui di luar sana ...

    ReplyDelete
  32. betul gb.. kita pon sama.. kadang tu bila dok sorang2 mengenang kan nasib nie.. hmm tapi sebenarye ada yang lbih perit ujian yang allah bagi ..

    time tu mcm rasa allah tu maha adil.. dia lebih mengetahui.. :)

    betul la klu ada shuben tuh boleh mengadu kat dia kan :)

    ReplyDelete
  33. moga GB kuat dah tabah dalam mengharungi dugaan dariNYA..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D