Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, June 25, 2012

Starstrail. Again. Masih di langit Kampung Subang.

I'm gonna miss this sky next week. :D

Sabtu lepas, lepas balik rumah dari get together gathering kat Seoul Garden KL Festival City Mall dengan member hangout, GB tengok langit berbintang. Walaupun tak se bright bintang yang pernah GB tengok kat langit Kundasang dan Taman Negara, tapi kire oke la jugak. Sebab dah lama tak nampak bintang sejak jerebu nih. 

Terus amik tripod dan set up kamera sampai nak tertonggeng-tonggeng kat rumpun pokok serai. Dengan kucing jiran pun...time time tu la nak mencakau bagai. Nak kene syuhh syuhhh sebab dia sibuk nak menenyeh kat kaki tripod. Bunting lagi dia. Untuk kali ke 10 kot? Tapi cembese, anak dia takde sekor pun yang kekal hidup sampai dewasa. Seb bek kucing tu dah sarat, tak larat dah nak main kejor-kejor bawah kaki tripod. Kalau tak GB memang akan sergah dia sampai dia terberanak kat situ jugak! Isk!

Hasilnya...52 keping gambo bintang dengan shutter yang di set 60 saat untuk setiap keping. Pastu buat photo stacking pakai software startrails yang GB jumpa kat sini. Then....edit kaler sebab dalam gambo original, langit jadi kaler kuning sebab banyak sangat light source kat area tu, dan GB pulak malas nak setting white balance bagai.... Gigih gak trial and error sana sini sebab GB bukan pandai pun...baru nak belajar-belajar...

Hasilnya macam yang GB taruk kat sini. :)

Lepas ni GB akan try buat kat langit JB pulak. Ihihi...

P/S: Masa 1st time buat tu, GB tak guna software tu. Buat manual segigihnya guna photoshop. Jadi hasilnya memang buruk. Yang kali ni lebih bagus dari yang dulu walau tak sebagus yang orang lain pernah buat. :)

40 comments:

  1. cantik GB!! ggod job!! pandai GB bermain ngan kaler n edit sume tu...nampak terserlah gambar tu....

    keh keh keh okey le tu GB, kirenye kucing bunting tu peneman GB la tu shoot heheeheheh

    ReplyDelete
  2. hah, suda terer kamu!
    bagus, banyak peningkatan! hihihihi

    ReplyDelete
  3. harap2 tak ada mata2 liar tengok masa GB tertonggeng-tonggeng tu hahahah!

    ReplyDelete
  4. Oo... bintang berjalan melengkung rupa-rupanya...

    52 foto x 60 saat... dekat2 1 jam tunggu?

    ReplyDelete
  5. wah teruja akk GB ..
    terbaik
    akk nie nak jugak tembak ngan canon akk tuu .. tapi sokmo x berkesempatan ekeke ;)
    jelesss I ;))

    ReplyDelete
  6. Ayah tanya, bila nak bagi kamera antik dia tu kat gB? :)

    ReplyDelete
  7. awak....
    kite suka macam nak gila...
    haha...

    chantek.....

    ReplyDelete
  8. ni yg nk tiru jugak nih.
    hehe.


    .

    ReplyDelete
  9. lama tak ngacau GB..semoga ceria dan gila2 selalu ...

    ReplyDelete
  10. Makchaq boleh hayati gambar je la...cantik...
    teknikalnya tak faham.. ambik gambar dengan kamera biasa pun kadang2 tak jadi..

    ReplyDelete
  11. GB..cantik sangat terima kasih..dapat jugak acik tengok..

    ReplyDelete
  12. Jgn risau..langit & bintang di JB adalah mabeles..~haha

    ReplyDelete
  13. Kakak sekadar boleh melihat tapi tak pandai menilai estetikanya - buta hal photography.

    Sampai JB duduk lido je dah macam-macam langit boleh capture.

    ReplyDelete
  14. gigih ko ar...

    yang nih lebih panjang trailnya. kalau ambik
    sampai ke pagi, mau macam tirai, kan.

    :)

    ReplyDelete
  15. seminggu lagi..bila dah dekat, cakap aje la bila nak ajak i jalan terutama cari makan

    @sji

    ReplyDelete
  16. kot nampak planet lain lak kalo amik kat JB.. hehehe..

    ReplyDelete
  17. masya Allah cantik sangat gb...good job....mlm smlm ada nampak kilat cantek sangat..colr kekuningan tp tengah jalan raya lah....makan masa 3 saat kut ..kalau ada gb mesti kejo snap pic kilat ni..

    ReplyDelete
  18. Fuh! Da kat JB t, jgn lupakan hobi kesayangan ni tau. Menarik sungguh!

    ReplyDelete
  19. suka layan gambar gb mmg terbaek...kira sifu js la ni...kihkih

    ReplyDelete
  20. terpana kejap sy melihat gambar tersebut..memula cam pelik juga cane langit leh jadi gitu ropenya dgn kepakaran GB..

    meh meh cepat ke JB..x sabo nk tgk hasil langit JB lak hihi

    ReplyDelete
  21. SubhanaAllah awak cantiknya. serius.

    ReplyDelete
  22. cantik gb

    tapi jenuh nak mendapat yg cantik nih :)

    ReplyDelete
  23. syabas pada kamu sebab gigih menembak!!..

    ReplyDelete
  24. RS mmg failed kalau bab2 gini.slalu tgk CK menembak pastu setting2 pastu edit lak...ya ampun...RS bukan org yg sabar walaupun tau gambar yg terhasil cukup menakjubkan :)

    ReplyDelete
  25. salam..

    comel je tu :)

    blh usaha lagi kalau tak puas hati :)

    ReplyDelete
  26. Cantik hasil kerja GB.

    Pagar rumah GB pun cantik jugak cuma tiang tu dah nak kena dicat sebelum raya ni ... ngeeee

    ReplyDelete
  27. hihi...saya pun nampak juga pagar tu, sbb mcm tembok pagar saya (bukan gatenya)..tp itulah yg sebinya di situ...nampak klasik sgt

    ReplyDelete
  28. Moga langit JB cerah menanti kedatangan GB... :)

    ReplyDelete
  29. GB memang bukan orang yang berputus asa.

    syabas!! eheh

    ReplyDelete
  30. Pergghhhhhh!!!!


    Cantik gb ,good tried

    ReplyDelete
  31. 1st time ok la tu..mcm kite x pnah lgsg

    ReplyDelete
  32. ek elehh ka JB pon leh buat startrail gakk.. uhhh

    ReplyDelete
  33. nak buat juga lah mcm ni....

    gigih betul ye ko sis,

    ReplyDelete
  34. good try GB ! Nanti beli kamera sendiri lagi esok2, nak cuba di lokasi yang baik punya ...

    ReplyDelete
  35. wah menarik ntah bila la kita nk try buat gini :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D