Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, June 5, 2012

Jalak Lenteng


Kat rumah makngah GB, ada sekor ni je ayam jantan. Yang lain sume betina. 3 ke, 4 ekor ntah. Banyak bini dia....heheh! Dulu ada juga makngah bela itik, tapi dah lama jadi lauk agaknya. Anak-anak itik adalah sangatttt adorable sampai selalu jadi mangsa GB. Nak umpan dia senang je... Dulu kan, makngah suka bersiang ikan kat luar rumah. Jadi mak itik dan anak-anaknya suka datang, depa suka bau ikan agaknya... Time tu tangkap la sekor buat main. Tangkap anaknya la, jangan maknya. Tu cari  nahas namanya....hihi~

Frankly kan, tangkap anak itik lebih senang dari tangkap anak ayam. Ahahah!

Dulu jugak, kat depan rumah ada jelapang padi. Sekarang takde dah. Tapi semua tu masa GB kecikkk lagi...

Jelapang padi tu sebenarnya rumah padi. Sekarang dah jarang jumpa walau kat Kedah. Mungkin kat daerah lain ada, tapi GB tak pasti la. Kene gi usha dulu. Tapi rupa dia lebih kurang macam ni la.. Selalu jugak main sorok-sorok dalam tu masa kecik dulu. Penuh dengan padi. Wewww...nostalgik giler!

*

Kalau laman umah GB nanti besar, nak jugak taruk seketul jelapang padi miniature sebagai focal point. Even padi pun dah ada orang tanam-tanam buat hiasan sekarang ni...so boleh la tu GB feature sekali dalam landscape. Laman sekarang ni kecik je la tapi.. :D

Ahah...berangan lagi! Tapi berangan memang part of my job. Kalau tak cemana idea nak datang? Takde idea kang suma orang marah. Bos marah. Client marah. Diri sendiri pun marah. Bila suma dah marah mula la rasa nak bagi surat cerai je. Talak tiga terus! Tapi boleh ke bagi surat cerai kat diri sendiri? Ahaha..abaikan!

**

Sebenarnya GB belum puas lagi duduk kat kampung tu. Walaupun banyak nyamuk dan serangga lain yang gigit sampai gatal satu badan, GB tak kisah. Nyamuk banyak tu sebab sekarang ni musim bendang tengah banyak air. Pokok padi baru tanam. Dulu masa musim membaja ada banyakkk burung bangau putih kat bendang. View dia dah tentu la ohsemmm! Tapi time tu GB tak balik kampung pulak...

Nape GB tak puas kat kampung? Sebab GB baru tau ada banyak lagi tempat best kat situ. Baru discovered. Selama ni GB ingat kat Kedah cuma ada Pantai Merdeka je (yang GB tak pernah sampai tu...), rupa-rupanya ada lagi laa... Tanjung Dawai...Pantai Murni... Nasib baik GB yang pegang stereng weekend lepas. Dan sambil mengharapkan GPS kat talipon Nokia tu la baru GB berani lalu jalan lama dan dapat tau akan kewujudan pantai-pantai dan port-port best yang lain. Kalau tak ikut hiway manjang. Sebab biasanya balik Kedah mesti dengan family. Dan biasanya ada tujuan. Kenduri la, hal rumah dan penyewa yang hamfeh laa...sedara mara sakit la..raya la... Tu pasal tak penah melencong ke lain tu....

Takpelah. Lepas ni nak buat roadtrip ke kampung sendiri. Puncak Jerai, Jeti Kuala Kedah, Gunung Keriang, pastu tempat shooting filem Cun tu, pastu...err...

Alamak. GB dah termembebel rupanya. Hilang langsung citer pasal Si Jalak Lenteng tu.

Nanti lah GB citer lagi pasal Si Jalak tu ye...

P/S: Pasni kat Selatan (InsyaAllah...) harus la amik peluang menjelajah puas-puas...kalau tak rugi...hai na? :)

30 comments:

  1. nanti ambik gambo depa sefamily yerk GB...saya selalu tengok bangau meeting tiap2 petang nk senja...aritu dapat tangkap sekor..masuk dlm sangkar..belum sempat ambik gambar dh mati kena mkn semut...tk berjodoh lama...

    ReplyDelete
  2. salam,

    wah cantik2 sume gambar tu...

    sy sempat snap gambar dr dlm bas je, hehehe...

    tp mmg kat kedah kiri kanan highway sume hijau je kan, sejuk je mata memandang...

    ReplyDelete
  3. best la kampung gb..sawah menghijau gitu...susah taw nk shoot gambo ayam..diorang tk mesra alam ...caya lah gb :)

    ReplyDelete
  4. Muda2 ni harus ambil peluang jalan2 tengok alam semesta.Chewah!

    ReplyDelete
  5. sekarang padi dituai guna mesin terus tuang ke dalam lori.... dah tak ada jelapang atau aku panggil kepuk padi...

    ReplyDelete
  6. Gb...saya pun kat kedah ni...baru dok berangan nak publish gambo sawah bendang keliling rumah saya, Gb dah wat dulu...hehe

    ReplyDelete
  7. itik garang!!
    angsa laaagi garang!!

    Jalak mesti banyak bini kan!!

    ReplyDelete
  8. sebelum nengok gamba, baca tajuk aje dah tau ...musti gambo ayam...
    tepat sekali!!
    sebab anash dulu pun ada bela ayam jantan nama jalak lenteng (masa darjah 4)..selalu dukung sana sini...satu hari jalak tak dtg...rupanya dah kena sembelih buat lauk ....
    waaaaa....sedih beb!!!langsung tak makan ayam tuh...
    tapi ayam lain, makan plak?
    hahahah

    ReplyDelete
  9. GB sajeee je wat kite tingat kampung..uhuhu.. damai suasana kampung..ayam itik sawah sume

    ReplyDelete
  10. aku masa pi kedah hr tu... rasa nak berhenti tepi jalan ambik gambor.
    tapi takut org lain marah lak.
    alahai...

    mmg nk kena menembak sorg2 je...



    .

    ReplyDelete
  11. wow best nyer klu dpt rumah yang ada sawah bendang :)

    ReplyDelete
  12. Tak pernah sampai Kedah.. Jauh bebenau rasanya Kedah tu... huhuhu..

    Akak lebih ke arah selatan je... ehehh... Terengganu pun akak tak lepas lagi ni.. adehhh...

    ReplyDelete
  13. 'hensem' si jalak tu.. hee.. segak dan bergaya.. :) hay na..? :)

    ReplyDelete
  14. akak ni sejak kawen dengan orang pendang ni baru la merasa tengok sawah depan mata..memang best la..lagi2 kalau time orang dah ambik padi..kita boleh tangkap ikan..syok nya...

    ReplyDelete
  15. Ingat lagi zaman main sorok2 dalam jelapang? Walaupun padi tu miang boleh guling2 lagi kan? Hahhaaaa...nostalgik betul lah... Pernah mandi selut kat bendang? Teringin nak buat lagi tapi dah tua2 malu!

    ReplyDelete
  16. Pantai merdeka n tg dawai sgt cantik tp syg x der org nk abadikn kt drama mahupon pelem. Gb abadikn kt sini yea?

    ReplyDelete
  17. rasanya highway yg paling suka ialah utara sebab kiri kanan leh nampak sawah padi...sejuk jer mata memandang...:)

    ReplyDelete
  18. Jalak Lenteng tu hensem,haruslah dia berpoligami...~ahaha

    ReplyDelete
  19. rindu nak balik KEDAH pulak.. :)

    tak dapat view padi tu kt tempat lain (di antara tempat yg sy pernah pergi la)..

    tp..zaman sy kecik2..sy dah x merasa main sorok2 dlm jelapang padi tu..

    ReplyDelete
  20. Salam GB,

    Hensemnya Jalak Lenteng tu, teringat lagu Sharifah Aini, lagu Jalak Lenteng (tapi lagu tu dituju pada orang).

    Selamat bercuti GB.

    ReplyDelete
  21. Subhanallah cantiknye pemandangan kampung...saye x merasa...huhu...sbb kampung saya dah jadi ala2 bandar.

    ReplyDelete
  22. Kakak hari ahad lepas balik jenjalan dgn anak singgah rumah kg Bt Pahat sembelih seekor ayam jaguh macam jalak lenteng Makngah GB tu... aduh liatnya tak terkata... tapi sedap buat sup. Ada org tak makan ayam kg.

    ReplyDelete
  23. kalau boleh nak tinggal di kg , hilang hiruk pikuk kota kan GB .. anyway cantik pic jalak lenteng tuuu ... nie kalau berkokok riuh sekampung ;)

    ReplyDelete
  24. cantik la view dr sawah tu...teringin nk berphotoshoot tp takut plak ngan lintah....huhu

    ReplyDelete
  25. sambil baca sambil membayangkan sawah padi yang hijau... perghhhh.... mesti cantik... rindunya nak tgk sawah padi... GB snaplah pic sawah buat tatapan saya... hehehe

    ReplyDelete
  26. so jelapang tu maksudnye rumah padi? mati2 ingatkan tu kata ganti utk tunjukkan padi yg luas terbentang! ahha...salah la? :D

    menarik idea GB, letak mini jelapang kat laman umah.tp kalau umah apartmen nan hado la~

    ReplyDelete
  27. Nasehat Pakcik jika untuk menjelajah tempat yang tak pernah pergi, matikan GPS tu dan ikut gerak hati.

    Pastikan minyak diisi penuh sebab tak tau mana destinasi stesyen minyak seterusnya.

    Kalau sesat nak cari jalan pulang, masa tu baru hidupkan GPS ( :

    ReplyDelete
  28. hijau nih sejuk mata memandang..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D