Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, May 3, 2012

Rukunegara ke 5


GB pernah jumpa orang yang tengah beratur nak beli mekdi. Elok-elok je dia nak sampai kaunter tetibe datang anak beranak dia 3-4 orang, beratur kat depan dia dengan gaya samseng kebuluran. Wah wah...

Pehtu ada pernah jumpa kete yang parking atas line. Atas line tau, bukan dalam kotak parking. Hangin tak hangin kalau kita tengah terdesak nak park kete dan tetibe nampak yang cenggitu kisahnya.

Pernah jumpa orang jalan berdua slow slow dan block orang belakang yang nak jalan laju? Aha...bab ni kan, atas jalan pun ada. Kereta punye kes la. Bawak kete macam berbual!

*

Dan banyak lagi kisah yang tak tally dengan rukunegara ke 5 kita ni yang GB jumpa di kalangan orang kita.

Kawan-kawan penah jumpa? Diskas jom. Dalam kotak komen eh.

P/S: Pernah sekali tu GB tengah tunggu cab. Pastu ada satu cab ni berenti dan tetibe ada makhluk muncul dari mana ntah bukak pintu cab dan masuk. Tanpa segan silu GB bukak pintu cab dan cakap kat orang tu, 'Keluar sekarang!'.

42 comments:

  1. kalau orang buat kat kita, kita marah....

    tapi kalau kita buat?? kadang² tak sedar

    ReplyDelete
  2. @azam

    kalau itu ideologinya maka tak berjalannya rukunegara ke 5. :)

    ReplyDelete
  3. biasanya aku yang kena. tapi disebabkan tahap sabar aku ni tinggi jadi tidak lah diendahkan sgt. malas nak gaduh2. walau ia nampak kadang2 mcm buli aku

    ReplyDelete
  4. Pernah kakak dah asing pilih kacang bendi tetiba ada manusia yg pakai tanda kat dahi cuba ambil yg kakak pilih - kakak kata "you tak pandai pilih ke?" Malu dia...

    Abang tunggu nak parking dah bagi signal tunggu org keluar, tetiba ada kereta lain masuk... abang geleng kepala aje, malas nak layan cari tempat lain.

    ReplyDelete
  5. masa otw gi keja pagi tadi, tetiba sebijik keta kecil dari selang 2 lorong meluru ke depan keta KC tanpa signal. tdk mngamalkan kesopanan dan kesusilaan di jlnraya betul la budak tu. kelam kabut kita brek tadi.

    ReplyDelete
  6. pernah..banyak kali jumpa org takde manners camni..kekadang kite yg penyabar ni pun boleh tergugat kesabarannye..kan?

    p/s::beraninya GB sound org yg masuk teksi tetibe tu..hehe..;p

    ReplyDelete
  7. cukup menyampah motor yang jalan bersaing ni. konon, konvoi. pastu jalan ala2 *menghirup udara segar tepi pantai*
    waklu !!

    ReplyDelete
  8. Jln raya ada dua lane sehala. Lane kanan untuk yg memotong. Tapi kita tak boleh memotong sebab ada pemandu kereta yang baghal duduk di lane tu sambil bersaing dengan kereta di lane kiri.

    ReplyDelete
  9. Brutaknya anak mak. Sama macam ayah! ;-)

    ReplyDelete
  10. caiyok lah gb..anda mmg berani...hihi

    ReplyDelete
  11. berani nye GB!
    acu nie badan je besar tapi tak seberani tu...selalu je kena potong Q :(

    ReplyDelete
  12. banyak kai aku jumpa macam tu...
    biasanya bila tengah bawak kereta la...
    takpe la.. kasi laluan je la...
    kalau berlanggar, dua-dua sama ruginya..

    ReplyDelete
  13. Sy pnh. Ms tu tgh tgu turn nak timbang ikan kat Mydin. Bila smpi turn kite, ade org terus tuju ikan dia bg kat tukang timbang tu. Tukang timbang tu ignore ikan sy n entertain org yg tak reti sbr tu. Sy naik angin, terus sound kat tukang timbang:

    LAIN KALI TOLONG ENTERTAIN ORANG YANG BERATUR. TOLONG AJAR CUSTOMER YOU JADIK ORANG YANG ADA SIVIK. JANGAN ENTERTAIN ORANG YANG TAK BERATUR!

    Haih....yg skt atinye, makcik yg main terjah tu bt muke tatau je. Tapi dlm ati tatau la kan?

    ReplyDelete
  14. selalu sentap juga dgn org2 yg tak amalkan rukun negara ke 5 tu.. haish..

    ReplyDelete
  15. betul. entertain org x beratur juga salah laku!

    chaittt

    ReplyDelete
  16. dah banyak terjadi...bl kt sedang penat beratur tetiba potong line..apa salahnya ty...awak tgh beratur jugak ke?

    ReplyDelete
  17. Ingatkan masa sekolah dulu ada potong line bila beli makanan,tp dah dewasa dan bekerja rupanya ada lg berlaku perkara tersebut....
    Salam kenal dr kak Nurul dan follow sini....

    ReplyDelete
  18. hurm...geramkan jumpa orang2 yg takde manners ni...

    ReplyDelete
  19. kah kah.

    ganaz bertempat tak pe kan beb...

    ReplyDelete
  20. kalau kat atas jalan raya, org bawak kete mewah tapi bawak slow giler...rasa nak suh dia berenti tepi tukar ngan kete buruk aku tu yg lagi laju dari kete canggih dia.

    ReplyDelete
  21. GB, tu pasal (salah satu sebab) saya & wife nak migrate. Malaysians are really, really sick ( some). Kat atas jalanraya, kat Tesco, kat epot, kat Mekdi, so inconsiderate/rude/kiasu.

    I hope both of us boleh bertahan...

    ReplyDelete
  22. wah...terbaik la GB..terus suh keluar.. ;)

    selalu sy jumpa kat jalan raya..suka potong Q kat jalan yg ada traffic light..selamba je dok kt tepi jalan...bila lampu dah tukar hijau..sibuk2 nak himpit kereta lain.. silap2 boleh accident tau... hmm..

    ReplyDelete
  23. aku pulak paling menyampah bila ada
    backhoe-loader atas jalan...
    yang lajutaklaju, lambattaklambat...
    jadi kita nakovertake-takovertake,
    jadi serbasalah...!!!

    ReplyDelete
  24. wah, garang jugak kau GB ;))

    ReplyDelete
  25. tang cakap 'Keluar sekarang!' tu sangat style. go lah kak GB. ;)

    ReplyDelete
  26. Gb,

    selalu kena dn as usual mulut yg x berapa tau sabar nih mmg akn bersuara jgk.huhuhuh

    ReplyDelete
  27. Yang part last sekali..cayalah! *Selingan*reader's digest! Sukaaaaaaa..*selingan*

    ReplyDelete
  28. part last..up tinggi2..hihiks.. :D

    ReplyDelete
  29. heheee garangnye ko bole soh org tue kuar fid!!

    ReplyDelete
  30. kat sini ada satu traffic light tu, kalau jalan terus utk ke hadapan, jalan kiri utk belok ke kiri(haha memangla patutnya macam tu kan), tetiba sampai je dekat lampu isyarat, org2 yang ambik jalan kiri utk ke simpang kiri tadi menyelit masuk semula ke lane utk ke depan, kira potong Q dari sebelah kiri la..hangin berasap jer setiap pagi tgk keta buat camtu!

    ReplyDelete
  31. Selalu jumpa situasi macam ni GB.. Tak terlarat nak diskas..

    Orang macam tu selalunya tahap disiplin dorang adalah ZERO... Tu yang masing2 nak jadi HERO tu..

    :D

    ReplyDelete
  32. dah tentu gb geram sangat tu.sampai boleh buat cam tu..he he

    ReplyDelete
  33. Laaa... kamu ke yang cakap 'keluar sekarang' kat uncle tu dulu...?

    ReplyDelete
  34. tabik Beb!!
    garang lah awak...

    ReplyDelete
  35. huh...klu saya pun tak suka org camtu..kurang ajo......=]selamat hari isnin....

    ReplyDelete
  36. hehehe..garang juga Gb ni yea..
    nasib tak bertukar jadi hijau kan..
    ok kot buat mcm tu,
    pengajaran utk org tu..
    jgn main suka2 potong barisan.. :)

    ReplyDelete
  37. semakin ramai yg selfish skrg ni..

    sabor je lah..

    ReplyDelete
  38. wah boleh tahan jugak GB ni yer?
    saya mmg tak berani nak sound org
    dalam hati je berani.huhu

    ReplyDelete
  39. GB garang tapi bertempat.
    MN tak berani la, asyik mengalah je.

    Tapi kalau MN buat tak tahu nampaknya sebab nak tak kasi line. huhu

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D