Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, May 29, 2012

Kadang-kadang auto focus is simply tak menjadi. :)


...kite kene fokus cara manual jugak, baru boleh. Kadang-kadang lah. Sebab selalunya dalam GB punye kes, 1st shoot bukanlah the best shot. Kadang fokus kelaut kalau pakai auto, pakai manual baru ok.

Tapi kalau pakai kamera yang takde function manual fokus, kena la banyak-banyak trial and error.

P/S: Best shot biasanya GB dapat lepas 3-4 kali shoot. Sebab tu memory card and hard disk cepat penuh. Cara terbaik adalah filter gambar, simpan yang terbaik sahaja dan buang selebihnya. Hidup kita pun patut macam tu juga... :)

16 comments:

  1. yeap..memang betul.
    spring cleaning ....
    (lama tak buat..haishh)...
    eh? first to comment???...yahooo

    ReplyDelete
  2. betul tu

    eh ni bunga morning glory kan...kaler cream ada juga dia, ingatkan warna biru dan unggu aje

    ReplyDelete
  3. kadang2 kalau foto kelaut sangat, aku jadikan terus kelaut sesanngat... kadang2 muncul nilai2 abstrak dari situ. nilai kebaikan muncul dari yang buruk...

    ReplyDelete
  4. ske statement "hidup kita pun patut macam tu juga" :).....

    ReplyDelete
  5. yer yer tapis yg keruh, ambil yg jernih...

    ReplyDelete
  6. apa kata Gb buatkan tutorial ....baru la saya pandai mcm GB...heheh

    ReplyDelete
  7. itu yang seharusnya dilakukan! kalau tak banyak gambar yang berulang kali dok dalam hard disk tu.. tapi bila dah banyak sangat, malas la pulok nak buang.. hehehe

    ReplyDelete
  8. betul tu.. guna auto selalu kelaut.. suka guna manual ^^

    ReplyDelete
  9. rajin gb updaate memory card..hehe

    nk cepat guna auto,kurang pndai nk setting2 bagai ni...

    ReplyDelete
  10. slalu memory card penuh..dan delete..tp cuci takde jugak...huhu

    betul ke ngan entry ni ye...kihkih

    ReplyDelete
  11. mungkin gb boleh wat kan satu blog yg menceritakan perihal teknik shoot nie :)

    ReplyDelete
  12. hehehe mmg kena sabar kalau pakai auto focus, tapi bygkan kalau sebelah tangan, payah juga nak pakai manual.. cuba cari button to lock the auto focus, bila kita dah dpt focus yg betul terus tekan button tu dan lock focus.. pakai sebelah tangan pun boleh.. dah tak payah nak manual sambil tahn nafas penattt hehheheh

    ReplyDelete
  13. Nice blog.. postingan2nya juga sangat bagus, menarik dan bermanfaat banget..:)

    terus menulis,,karena dengan menulis kita bisa mengembangkan imajinasi kita dan menjadikan kita lebih kretaif..serta kadang bisa menghibur orang lain.. ^_^

    oia salam kenal
    kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
    folloback juga ya buat nambah temen sesama blogger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

    ReplyDelete
  14. betul2 kadang tu naik pening sebab banyak nau gambau~

    ReplyDelete
  15. setujuuuu..

    kena filter n buang mn y x elok..:)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D