Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, April 24, 2012

Orang Arab datang Malaysia, shopping rumah macam beli kasut. Huh!



GB terbaca ni kat facebook post seorang member:

"An Arab colleague of mine owns 9 units of condos in Mid Valley and another 5 units in Bukit Ceylon and Bukit Bintang. How's that to you as a strugglin' Malaysian huh?"

Melampau kan?

*

Kita rakyat Malaysia sendiri? Tambah-tambah yang Melayu...

Kalau nak tulis memang akan jadi panjang sepanjangnya, tapi kawan-kawan pun boleh tengok sendiri kan cemana kisahnya kita di bumi sendiri?

P/S: Kayanya Arab itu sampai dia boleh bakar-bakar je duit. Tak caye? Cer tengok kat blog uncle ni~

48 comments:

  1. kita gak yg merempat di bumi sendiri...huh!!.

    ReplyDelete
  2. Bakar-bakar duit tu kakak dah tengok juga GB...

    Itulah berita berbaru harga terendah utk foreigner kalau nak beli rumah yg kosnya 1 mil+ tak tahulah sebab sekarang baru 500K+ buat pak-mak arab memang petik jari ajelah...

    ReplyDelete
  3. i baru baca satu buku cerita pasal kekayaan orang arab saudi. recommend u to read too. i'll send title in email.

    ReplyDelete
  4. itukah dinamakan hujan emas di ngeri orang..hujan batu di negeri sndiri n suka kat hujan batu?

    wallahualam...

    ReplyDelete
  5. Mak dan ayah cuma ada sebiji rumah yang dibeli secara berkongsi - itu pun belum habis bayo! :(

    ReplyDelete
  6. Percaya!

    Sy nie, nak beli umah pun beli yg 2nd hand je. Sedihkan?

    ReplyDelete
  7. unlce pulak kalau nak beli kasut, macam nak beli rumah. hehe

    mekasih kerana link kat blog uncle.

    ReplyDelete
  8. :) sedih la......kenapa orang luar boleh beli rumah kat Malaysia ni..lebih dari 1......xpatutkan?

    ReplyDelete
  9. Kalau akak kaya nak juga beli rmh byk2....

    ReplyDelete
  10. hari tu kat berita tv, pasal org jepun paling byk beli hartanah kat malaysia bbanding negara lain...sama la kes mcm ni..knp mudah sgt org luar bli harta kat malaysia?

    ReplyDelete
  11. soo ape layie rakyat malaysia .. berubahlah demi masa depan kita semua .. bila pemimpin kita x dpt nak membela nasib kita , hanya tahu utk periuk nasi dia aje .. x kan kita nak biarkan .. ( emoo nie .. ! ) ..

    haa .. x sedar layie x tahulah ..
    bukan lama , kita bagi peluang pemimpin lain lak .. 5 tahun sahaja .. lepas tuu kalau x ok .. kita akan rombak kan .. x kan x nak perubahan ! ...

    sedih2 .. sakit atiiiiii pun ye GB ! ... ;)

    ReplyDelete
  12. bila la kat rumah mak aku kat kampung tu terpancut minyak dari tanah... nak juga rasa jadi towkey petroliam...

    ReplyDelete
  13. saya pernah tengok NatGeo atau Discovery Channel.
    Interview khas ngan sorang anak raja dari negeri Arab.
    katanya, uang jangan disimpan atau dipegang.
    belanjakan... katanya.
    dalam interview tuh, dia tunjuk la segudang kreter mewah,
    dan berbagai lagi reta berbentuk rumah dan kapallayar.

    *eh. mungkin itu cara 'hati' mereka berfungsi.
    atau...
    mungkin itu cara diaorg menangani 'International Monetary
    System', yang fraudulent.

    :)

    ReplyDelete
  14. tu spesis Arab yg kaya raya tu..
    arab yg miskin, sama aja miskin nya dgn kita..ahahaha..

    Arab, especially those filthy rich, are mostly known for their bad habit while spending their money, yg macam blog uncle Lavendari post tu...

    ReplyDelete
  15. sampai tua pun belum tentu abes utang bayo pinjaman umah,,,,,
    tu pun kalo mampu beli laaa,,,,,
    huhuhuhu :(

    ReplyDelete
  16. Taraf idup kite dah tinggi. Gaji tak seberape. Mcm mane rakyat mampu nak beli rumah

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah akk da beli rumah dlu tp bukan kondo..huhu..ape la nasib rakyat kita, rumah makin mahai la ni..

    ReplyDelete
  18. Apakata GB kahwin aje dgn arab yg kaya raya ni? hehehe

    ReplyDelete
  19. jumpa minah-minah arab shoping kat Harrods London macam shoping beli ikan/ sayur..berbakul2 barang deme..sy tengok je barang kat situ..

    conclusionnya, kita kene usaha jadi mcm mereka or lebih hebat dr mereka...

    ReplyDelete
  20. melayu mcm sinonim dgn kemiskinan kan..kalau ada pon org melayu yg kaya kena tgk jugak dia keturunan apa..cth mcm tan sri syed al-bukhari..


    sy ni nk beli kasut pon kena kumpul dlm tabung ayam GB..mujur dh beli rumah tu pon ms nak pinjam bank bgtau bak yg sy keje tetap (pdhal kontrak..dah berenti pon wakaka)..kalau x misti x lps nk minjam..skang ni nk byr rumah mmg struggle la encik asben sy..keje siang malam

    ReplyDelete
  21. GB...ni yg rasa nak cari bopren org Arab ni hehe...

    ReplyDelete
  22. kita ni masih numpang umah kerajaan

    ReplyDelete
  23. dengar baru ni org jepun pun dah
    sibuk beli hartanah di malaysia ni
    sbbnya harga kat sini masih rendah

    mmg patut di naikkan harga hartanah
    yg org asing nk beli mesti 1 mil n abv

    ReplyDelete
  24. naikkan harga dari minima 500k ke 1M pun tak guna juga, sebab diaorg berduit banyak.

    yang patutnya, kena sekat betul2 pemilikan rumah. negara kita inilah, kadang2 terlalu 'mesra' dengan bukan warganya ...

    ReplyDelete
  25. nak beli sebiji pun sampai pencen kena habiskan hutang...uhu. kesian.

    ReplyDelete
  26. wuhuuu... nk beli rmh kos rendah pon rmai lg y x mmpukan... apa lagi beli kondo..berbijik-bijik skali beli..aduyaiii

    ReplyDelete
  27. kak antara Melayu yang kurang KAYA, nak beli rumah pikir 2,3 kali.. hehehe

    ReplyDelete
  28. rezeki depa. kita? usaha kene lebih sikit la. :)

    ReplyDelete
  29. Erm...kita nak beli apartment kat shah alam nun pun x lepas....bank tak percaya!!

    ReplyDelete
  30. government must do something about this matter, or else jadinya nanti melayu akan hilang di dunia!

    ReplyDelete
  31. tu lah silap2 negara sendiri tergadai kans?

    government shpuld doing something laa..dh byk depa beli dah...

    ReplyDelete
  32. depa memang suka duk mesia, murah katanya.

    kahkahkah murah murah
    gaji pun murah!

    haih

    ReplyDelete
  33. Kaya tapi kedekut, tak guna jugak GB..

    Kalau dorang tak kedekut, tentu dorang dah bagi kat kita sikit duit dorang tu, kann....

    kehkehkeh...

    ReplyDelete
  34. Salam, gB.. memang terkejut tengok orang Arab berbelanja, tengok dia makan lagi terperanjat..

    Sedihnya kita di bumi sendiri..

    ReplyDelete
  35. selamat pagi awak....

    kesian kite kansss..

    ade kawan kite cakap...
    ade duit suma bole jadi...

    ReplyDelete
  36. Bukan orang arab je yg senang beli rumah kat malaya ni...

    orang negara lain pon...

    ReplyDelete
  37. dia bakar.. sebab duit tak boleh bawak mati..

    boleh gitu??

    ReplyDelete
  38. kesiannya jadi orang malaysia...merempat di bumi sendiri

    ReplyDelete
  39. salam

    kat manalah diorang ambik duit banyak2 tu yea,,,

    ReplyDelete
  40. orang singa pura pura pun ramai beli rumah kat malaysia

    saya berangan nak beli rumah kat vienna lah! hahaha

    ReplyDelete
  41. gb

    nak beli sebijik lagi rumah pun..kena fikir beribu2 lemon...

    ReplyDelete
  42. diaorang kalau kaya memang melampau2 kayanya..

    kita kena usaha lebih ni..

    ReplyDelete
  43. Salam, saya rasa kita kena berusaha lebih ni.

    ReplyDelete
  44. adakah krn depa mmg kaya or krn peluang yg sengaja dibukaluaskan utk depa? kalo sbb 1, rasa ok. tp kalo sbb kedua, hhmmmm...

    ReplyDelete
  45. korang la, lebih2 org kita, sangap sgt dgn pak arab, habis ikut budaya arob pagan ni. aku memang xminat menda2 arob ni. sekolah agama dulu pun fail bahasa arob. engkorang tu xsedar, dah kena jajah dgn pemikiran tribalism org arob. tengok realitinya, hampeh. padahal org arob sana bukan main kagum dgn kesederhanaan kita. tu dtg perangai macam pantat. haih geram aku.kau tau tak pak arob ni suka gadis melayu? korang ni kena asing antara agama dan kebudayaan arob.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D