Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Sunday, April 15, 2012

Nak cerita gak walau takde yang tanya. Ok, ada la sorang dua yang bertanya...



Seminggu yang ni kan adalah giler packed dengan aktiviti terancang dan tak terancang dan demam yang taknak baik-baik dan jugak konflik kat tempat keje.

Khamis lepas kitorang anto Boboy gi kolej dia kat Kampar. Cantik tempat tu. Ada tasek-tasek, gunung-ganang (sebab dah dekat dengan Cameron Highlands) dan kubur-kubur. Dia dapat course computer science, pastu tup tup semalam dia cakap nak tukar course. Nak jadik chef katanya. GB si kakak sulung ni ok je as long as dia nak sambung bajar. Pastu mak ayah speculate kononnya Boboy nak tukar course sebab lecturer dia yang ensems, gentleman  lagi baek hati tu dah racun baek punye. Haritu pulak masa anto Boboy lecturer itu sudah usha GB baek punye sampai GB lak naik malu. Ampun eh kalau encek lecturer terbaca ni. Jangan la potong markah budak tu eh. Hahaha~

*

Settle urusan Boboy, kitorang plan nak gi Cameron Highlands sebab awal lagi. Tapi dah hajat nak singgah kat tasek tepi jalan jap. Nak tembak la sikit... Pastu tup tup ayah dapat call. Paksu GB eksiden. Kat Alor Setar nun. Bila tengok mak dah nampak risau sangat, GB cadang kite patah balik dan terus ke Alor Setar aje. Sebab dah alang-alang kan...

**

Kitorang ikut jalan dalam dulu. Lalu Pekan Kampar, kampung-kampung, Sungai Kampar, area Dipang, Gua Tempurung etc etc sementara nak jumpa jalan keluar ke highway. Eh, nice ok ikut jalan dalam. Banyak boleh diusha-usha. Tapi kan....tapi....korang ada baca berita tak pasal kampung yang tenggelam kat Dipang tuh?

***

Masa lalu kat Sungai Kampar, ada polis berkawal. Ingat ada roadblock ke mende, tapi lepas tu tengok ada pulak bomba, van Pertahanan Awam. Dan line kuning hitam tuh. Ingat ada orang lemas (nauzubillah), tapi rupanya banjir besar dan seluruh kampung tenggelam. Ada rumah yang tenggelam paras 1 meter je, tapi ada yang tinggal bumbung aje. Teruk sangat! Jalan tak terjejas tapi sebab tinggi. Itu la Kampung Dipang. Terus teringat kisah tanah runtuh kat POS Dipang beberapa tahun sudah. Berderau darah jap.

Tapi takde gambar sebab 1, GB yang drive. 2, Takde yang ingat nak amikkan gambo sebab memasing tekejut gile tengok bencana depan mata. 3, GB tak berani snap snap sambil drive sebab polis banyak dan jalan sempit. Jatuh terbabas kang dah tentu tenggelam terus. Mujur la masa kitorang lalu tu tak berapa nak jem lagi. Mungkin baru je la banjirnye tuh.

Bila baca paper baru tau yang banjir tu disebabkan ban Sungai Kampar yang pecah, tu pasal la air naik mendadak. No wonder la...

****

Dalam kul 5 lebih kitorang sampai Hospital Sultanah Bahiyyah Alor Setar. Elok-elok je waktu melawat. Paksu teruk jugak. Koma.Dah anto gi Alor Setar Specialist Hospital tapi depa rejek. Dan dapat tahu pulak anak sedara sepupu pun eksiden gak. Hospital Yan anto ke Alor Setar gak. Teruk gak. Koma gak. Different cases tapi.

*****

Ujian, kata mak. Depa lagi teruk diuji dari kitorang walau kitorang balik Kedah sehelai sepinggang dan drive dalam demam. Bermalam kat umah paklang. Esoknye lepas ayah solat Jumaat, kitorang pun balik. Sebab ayah tak approve, maka terus ke Subang lah kitorang. No tembak-tembak. No sawah padi walau padi tengah hijau-hijau. No Kuala Kedah. No Gunung Jerai. :(

P/S: Takpelah. Next time. Demam seminggu taknak baik baik ni kan...kalau tak gi klenet memang takkan baik ke? Isk!

58 comments:

  1. patut la senyap sunyi beberapa hari
    :-)

    kalau demam dah meleret2, pegi la klinik gb.. Badan gb tu dah rindu nak jumpa doktor agaknya. Hehe

    eh, tp lecturer yg usha tu, sempat amik no tepon tak? Fb-nya? Blog-nya? Twitter-nya? Eheee

    ReplyDelete
  2. uishh macam2 kisah GB ..
    akk baca naik sedih , pilu , ngeri semua ada ..dan hampaaaa sbb biasa GB snap2 kan .. ;)

    semoga paksu cepat2 sembuh .. sedih bila dgr koma ..
    oh kampung dipang .. aah teringat tragedi pos dipang tu kan huhuh

    ReplyDelete
  3. dugaan berat untuk mereka.... moga sembuh keduanya GB.


    kalau kat penang ni, mostly kes yg teruk, private hospital memang akan reject...dan terus ke GH.

    ReplyDelete
  4. g jumpa drsinga...kompom baik punya..ngeeee...

    ReplyDelete
  5. itulah..dugaan y datang dalam keadaan x dijangka kan..apa2 pon, moga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  6. Semoga GB segera pulih dari demam itu. Mak ni masih agak menggigil dan berdengung telinga. Rasa macam nak sambung cuti je esok. :(

    ReplyDelete
  7. teruk jugak ye pak sedara eksiden..moga cepat sembuh..dugaan buat dia..moga dia tabah

    ReplyDelete
  8. semoga yg terlibat dgn ujian2 itu tabah..

    ReplyDelete
  9. ooo..demam ghupenya....

    semoga kamu cepat semboh ye dik...

    ReplyDelete
  10. tak sihat...mkn ubat pas tu rehat tau..semoga cpt baiknya dari demam tuu..

    kakain buat masa ni sihat lagi...

    ReplyDelete
  11. Dugaan buat mereka..semoga cepat sembuh.. :)

    ReplyDelete
  12. semoga paksu GB cepat sembuh ye.Musim deman searang ni, minum air suam lebih sikit.

    takutlah bila teringat kejadian tanah runtuh kat pos dipang tu .

    ReplyDelete
  13. Lamanya demam. Dgn pantas pegi check yea? Musibah menimpa, didoakan yg terlibat tabah.. Amin3

    ReplyDelete
  14. dalam demam2 gigih gak kamu drive yerr..

    semoga cepat sembuh!!..

    ReplyDelete
  15. sama-samalah doa moga semuanya dalam keadaan baik-baik je. :)

    ReplyDelete
  16. demam seminggu? gi check cepat, takut2 denggi ker..apa ker...nauzubillah la tapi

    ReplyDelete
  17. innalilahiwainnailahirajiuun..

    er..bukan sbb ade org meninggal ke ape.. tp..dlm entri ni terlalu banyak berita kesedihan yg akak dh kongsi..

    bersyukurlah..kite baik2 aje..walaupun akak masih belum pulih demam..

    cepat2la pergi ke klinik tu.. kwn sy dh seminggu demam..bru hari jumaat hari tu gi check darah.. alhamdulillah.. hari ni sy jumpe dye..dye dah sihat.. :)

    ape2 pun..Allah yg menentukan..

    ReplyDelete
  18. semoga paksu & anak saudara sepupu GBcepat sembuh

    ReplyDelete
  19. semoga sembuh cepat.
    tapi kalau dah seminggu, eloklah jumpa dokter... check apa yg patut.

    ReplyDelete
  20. Ujian Allah datang tanpa kita duga, kan.. Moga mereka semua cepat sembuh seperti sediakala..

    GB pun, pergi la klinik.. Jangan la tambahkan risau parents GB tu.. Ataupun GB penakut nak makan ubat...??

    Banyakkan minum air kosong/suam or air rendaman nasi..

    ReplyDelete
  21. vahhh rajinnya mereport gituuu.. ehhhee

    ReplyDelete
  22. semoga sedara gb cepat pulih..
    dan gb jangan lupa pi klinik ye..kena jumpa doktor gak dah seminggu tu..cepat baik ye gb..

    ReplyDelete
  23. GB, kak ayu baru ada masa nak singgah sini...
    lappy merajuk seminggu.. terus tukar baru. hahhaha


    dik, moga cepat sembuh ya, kisah ttg lemas dan banjir tu.. yang masuk paper kan?
    subhanallah.. besarnya dugaan mereka

    ReplyDelete
  24. Gb,

    cpt smbh yea.actually kg kuala dipang adalah kg kak lin.mak membesar di sana.mmg rumah tuh terlibat sama.mgkn. 28hb nih akn blk tgk kg.sob.sob.sob

    ReplyDelete
  25. Ouh, semoga lekas sedar dari koma. Huhuhuhu...

    GB cuti dari khamis lepas ye? Arini da blk opis la ye? Serabut dgn konflik dalaman opis ke?

    Sy pun serabut gak nie. Tp serabut dgn konflik dalaman diri sendiri.

    ReplyDelete
  26. @h4ni3

    harini sakit kepala pulak kak. adakah sebab opish? eheheh

    lecturer tu akan sentiasa ada dgn boboi. tak susah nyer nak kontek. kekekek!

    ReplyDelete
  27. @ieda

    kitorg pun tak sangka jadi mcm tu. takpalah, kite doakan agar nampak hikahnya semua tu terjadi...

    ReplyDelete
  28. @~najwa~

    ye kot. sama jugak la dgn kt alor setar ni rasanya.

    takpelah. mak menteri pun masuk GH jugak.

    ReplyDelete
  29. @kaklong

    dulu dekat. sekarang dah jauh. eheheh~

    ReplyDelete
  30. @kakcik

    mak, rehat sampai betul2 sembuh ok~

    ReplyDelete
  31. @Tihara

    ujian Allah tandanya Dia sayang. insyaalah. :)

    ReplyDelete
  32. @ainnoraini

    saya dah mkn panadol soluble tapi taknak baik jugak. :(

    ReplyDelete
  33. @Nida Mohd

    nanti saya sampai kan kat diorg. tengs ek. :)

    ReplyDelete
  34. @Cik Ina Do Do Cheng

    tuh la cik ina. kebetulan lak lalu kat kawasan tu. mmg rasa takut gak time tu~

    ReplyDelete
  35. @akuzle ayu

    ngeee.

    malam ni kalau tak baik gak saya gi klenet. :D

    ReplyDelete
  36. @lieynanilaz

    hihihi.

    ada jugak keburukan menggagahkan diri nih. :D

    ReplyDelete
  37. @Mama2Q

    errr...kalau denggi kene minum air 100 plus byk2 kan? dan makan sup ketam. kan?

    ReplyDelete
  38. @Mimi Jazman

    faham dear. bila ditimpa musibah itu la yang patut diucap...

    ReplyDelete
  39. @Aku

    aduh...

    sebetulnya aku lemah sikit bab2 jumpa dokter nih

    ReplyDelete
  40. @~ Cik Azz ~

    er..ok. kalau sebut pasal mak ayah baru la terasa nak gi klenet. adei~

    ReplyDelete
  41. @littlehumblelynn

    kg akak ke? hmm...masa saya tgk tu agak teruk keadaannya kak. moga2 masa balik nanti semuanya akan pulih eh~

    ReplyDelete
  42. @Pok Amai-Amai

    saya cuti dari rabu sampai ahad.

    serabut dgn byk benda.

    tapi maintain cool je kat luar. :D

    ReplyDelete
  43. kalau pi klenet tak sempat makanubat mesti dah baik..mek slelau gitu



    ~desirequeen~

    ReplyDelete
  44. @desirequeen

    tuh yg maleh den nak gi klenet tuh. hahaha!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D