Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, April 30, 2012

Mencucuk langit di malam minggu



Minggu lepas GB tercame across gambo star trail yang sungguh ohsem. Terus GB gugel cara-cara nak create star trail sendiri sebab teringin nak cuba jugak.

Jadinya, Sabtu malam haritu GB pun berembun kat kawasan rumah. Langit clear tak berawan, tak hujan, dan nampak bintang. Cantik lah! Masanya untuk mencacak tripod dan melaksanakan hajat membuat star trail. Yang panjang-panjang tu bintang tau. Nape jadi gitu? Sebab bumi kan berputar... Agak gigih jugak la sebab shutter speed kamera GB paling slow pun semenet je. Kene amik banyak-banyak kali baru nampak trail bintangnya. :D

Tu pun ada sikit banyak cacat sebab kucing jiran main kejar-kejar dengan kelip-kelip dan langgar kaki tripod. Pfffttt!

P/S: Next time nak try lagi sebenarnya. Tak puas hati sangat sebab orang lain punye kan, bintangnya terang benderang!

50 comments:

  1. hehehe...cantik dah ni....

    hasil diri sendiri...puas hati

    ReplyDelete
  2. Bersemangat betul GB. Betul-betul interest dgn photogaraphy ye:)

    ReplyDelete
  3. tahniah GB,,usaha gigih membuahkan hasil

    ReplyDelete
  4. Memang seronok tengok bintang2 yang bertaburan.. Rasa macam nak baring je kat padang.. Rasa je, bukannya beranipun nak buat camtu.. hehe..

    Kamera enpon akak tak nampak kalau amek gambar bintang ni.. huhuhu..

    ReplyDelete
  5. usaha pasti jayakan...hihi..teruskan gb

    ReplyDelete
  6. sila beli body semi-pro CANON utk star trail yang lebih menawan! ~hahahahahah..racuunnnnnnnn

    ReplyDelete
  7. haaa..nk tunggu hari lepas hujan lah
    masa tu langit cerah..
    buleh "cucuk bintang" puas2..hahahaha

    ReplyDelete
  8. Bolehlah tu utk permulaan ni. Lepas ni kena beli peralatan tambahan mcm yg DZ cadangkan tu.

    ReplyDelete
  9. @Kakzakie

    benda yg kita minat kak. byk lagi nak belajar ni. :)

    ReplyDelete
  10. @Acik Erna

    hihi...lepas tu gigih pulak saya nak edit kak..huuu~

    ReplyDelete
  11. @~ Cik Azz ~

    kalau bintang tak bape terang kamera saya pun nampak tak nampak je kak~

    ReplyDelete
  12. @Daddy Ziyyad

    saya akan buktikan yang GF3 pun boleh dapatkan star trail yang menawan gitu. next trial! hahaha!!!

    ReplyDelete
  13. @Yunus Badawi

    dia dari dulu meracun suh geng eos cam dia tu YB...hahaha!

    ReplyDelete
  14. berani letak la tripod di luar pagar!!!

    :)

    ReplyDelete
  15. ttp cun... lya xreti nk ngtetes..slalu x jadi

    ReplyDelete
  16. ishhhhhhhhh tetap awesome dik ! .. ;))

    ReplyDelete
  17. saya pernah ambil gambar bintang dgn camera cap ayam saya, bila shoot aje bintang tu asyik lari2 (bergerak mcm ulat). tapi memang cantik

    ReplyDelete
  18. ok la.. aku cuba gak la...

    tapi malam ni bintang menyorok entah ke mana. dia semua takut agaknya... hahaha

    ReplyDelete
  19. Owh GB, dikau inspirasiku, makin berkobar2 nak beli Lumix ni... GF3 kan?

    ReplyDelete
  20. i like.

    nak lagi nak lagi. :)

    ReplyDelete
  21. xpe, try n error..nnti lama2 mesti cantik! babab je kucing tu..haha

    ReplyDelete
  22. @DrSinga

    buah cempedak berani la taruk. heheh!

    ReplyDelete
  23. @Pokok Manggis Depan Rumah

    jeles tgk gambo org lain. tu yg try sendiri tu. :D

    ReplyDelete
  24. @Melor

    kalau pakai slow shutter mmg bintang akan jadik panjang. :D

    ReplyDelete
  25. @Telor Power

    jom jom! pastu jgn lupa publish okeh!

    ReplyDelete
  26. @Aku

    tetibe bintang tak berapa nak ada pulak ye?

    ReplyDelete
  27. @Mama2Q

    ekekeke!!! ai malu laaa!

    a'ah. GF3. i'm lovinnnnnn it!~

    ReplyDelete
  28. @sepa

    jap jap, tunggu aku jumpa port lain pulak eh~

    ReplyDelete
  29. @Munnafendy

    lepas babab, ikat kat pokok taruk kerengge. boleh? hhehe!

    ReplyDelete
  30. alah... kalau uncle, photoshop kan je....

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D