Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, April 27, 2012

Jatuh



Dulu GB percaya, kalau taknak jatuh, kite kene belajar dari orang yang pernah jatuh.

Tapi ternyata belajar dari orang yang jatuh tak sama dengan jatuh sendiri. Orang lain jatuh, tapi sakitnya dia je yang rasa.

Bila kita jatuh sendiri, baru tahu sakitnya macam mana.

Jadi...biarkan anak-anak kecik kita jatuh sampai tersungkur pun, so bila orang sebut 'jatuh tersungkur', dia boleh imejin macam mana rasanya sebab dah pernah rasa. Eh? Hahaha~

P/S: GB penah jatuh basikal, jatuh motor, jatuh longkang, jatuh chenta, jatuh dari 'Monkey Climb', jatuh bukit, jatuh terduduk kat pasar yang lantainya basah dengan air ikan gara-gara pakai croc tipu yang dah licin tapaknya....hihihi. Pengajarannya jangan la pakai kasut botak kalau gi pasar. Abis sebotol Febreeze sebab nak wangikan balik seat yang dah bau macam ikan. Euwwww......

80 comments:

  1. tiap pgalaman org yg jatuh berbeza2 kan..apapun i pun byk kali jatuh..huhuhu..jatuh motor smpai serik nk bawa motor hahahaa

    ReplyDelete
  2. yang selain part p/s...

    *tok guru aku cakap - kalau nak belajar dari jatuh,
    jangan la sampai jatuh dari bangunan...

    ReplyDelete
  3. sebab, katanya lagi, kalau dah jatuh dari bangunan,
    bermakna, sesi belajarpun dah tamat...

    :)

    ReplyDelete
  4. @sisdee

    tu besti jatuh stail brutal gile tuh. hihihi~

    ReplyDelete
  5. @sepa

    selain part p/s...ko mmg tak penah jatuh moto la eh? heheh!

    ReplyDelete
  6. @sepa

    kalau nak jatuh dari bangunan, make sure lepas tu ada orang cakap 'cut'!

    ReplyDelete
  7. jatuh motor, pernah. memang pernah.
    retak tulang lengan pernah, terkupas kulit pun pernah.
    cuma, patah2 tulang, cucuk2 besi jeh tak...

    *sakit weh jatuh motor. sangat mendebarkan bila jatuh di jalanraya utama, dan di depan ada lori besar sedang menuju...

    ReplyDelete
  8. aku sambung...

    sedang menuju ke arah kita yang sedang jatuh dan tertiarap di atas jalan...

    ReplyDelete
  9. ...dan.

    nasib aku agak baik ketika itu, sebab sempat berdiri semula,
    dan berlari ke tepi...

    ReplyDelete
  10. jgn lupa bangun balik lepas jatuh

    ReplyDelete
  11. sendiri jatuh tak sama dgn cerita org yg jatuh

    ReplyDelete
  12. maksudnya belajar dari pengalaman sendiri lebih mendatangkan kesan dari kita belajar berdasarkan pengalaman orang lain.Namun baca dan tahu mengenai pengalaman orang lain, dapat memberi iktibar kepada kita, semoga kita tidak jatuh tesungkur lebih teruk dan kita lebih berwaspada dalam kehidupan kan GB.

    ReplyDelete
  13. bila kita sendiri rasa, baru tau macam mana sakitnya bila jatuh kan. serik jatuh, huhu

    ReplyDelete
  14. zie jatuh longkang,jatuh beskal, jatuh dr monkey ladder,belom lagik..hehehe


    akak jatoh ape ni..jatoh chenta lagi kahh...jeng jeng jeng..

    ReplyDelete
  15. aku jatuh sambil pegang bihun sup pun pernah.

    haih~

    .

    ReplyDelete
  16. pernah jatuh terduduk dlm bilik air masa tunggu hari nak bersalin.. huhuhu

    ReplyDelete
  17. dah pernah rasa jatuh sampai terduduk sib baik ada cik abg tukang sambut...dan ajar berdiri semula...

    ReplyDelete
  18. Sesekali kita rasa sakit waktu 'jatuh'.... Buat kita beringat ingat.... Ehe. Jatuh sendiri ok lagi, tapi kalau 'jatuh' sebab org lain, emmm....

    ReplyDelete
  19. jatuh cinta??? owhhh....

    aku pernah jatuh motor. 20 tahun kemudian baru terasa bahananya... huhuhu

    ReplyDelete
  20. setuju dikk
    kalau x pernah jatuh , dia akan selalu meninggi diri , kalau dah pernah jatuh , akan ingat sampai bila2 .. ;)

    ReplyDelete
  21. jatuh dan bangun adat kehidupan.. :)

    ReplyDelete
  22. duit buat beli febreeze tu boleh beli croc tiruan tu satu lagi ... hehehe

    ReplyDelete
  23. Kalau jatuh jangan lupa bangun semula.

    ReplyDelete
  24. saya jatuh tersembam gara2 sibuk nk amik gambar rupanya lantai yg saya bakal pijak tu jauh lg rendah

    nasib baik tk pecah kamera encik somi tu..haha

    ReplyDelete
  25. Akakpun pernah jatuh longkang.. Bontot muat-muat je dengan mulut longkang.. haha...

    Jatuh basikal tu biasa la... Jatuh masa main skate board lagi la sakit pungkoq... gedebuk.. hahaha..

    ReplyDelete
  26. owh..dah perna jatuh chenta...tak penah ceta pun?

    ReplyDelete
  27. kadangkala mengenangkan 'jatuh' ni membuatkan kita gembira..
    jatuh itu ada kisahnya..
    kisah yg membuat kita jadi spt hari ini.. kan gB?

    hehehe

    ReplyDelete
  28. Salam GB,

    Auntie pernah jatuh dari kerusi sehingga berlipat dua lutut yang dah sedia sakit ni.

    Sakitnya Allah saja yang tahu.

    ReplyDelete
  29. i takut jatuh. tak pernah go thru all those falls. tak boleh recall any incident jatuh..maknanya i missing something crucial in learning :( no wonder tak succeed cos so afraid of falling :(

    ReplyDelete
  30. Kawe masa jatuh cinta.....bestnyaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  31. macam nasihat lazim Pakcik untuk kengkawan, "kadangkala kita harus jatuh/terjatuh untuk melompat lebih tinggi ..."

    ReplyDelete
  32. salam awak...
    selamat pagi...

    semua jatuh tu adalah sakit...........

    errmmmm....

    ReplyDelete
  33. pernah jatuh motor masa tingkatan dua dulu..jatuh depan pakwe pulak tu...malu!!

    ReplyDelete
  34. jatuh yang tue berkali2 takpe tapi kalau jatuh cinta berkali2..itu bahaya heheheee

    ReplyDelete
  35. bila dah jatuh kena bangun balik !!

    ReplyDelete
  36. jatuh yang disebut tu semuanya sakit badan.. kecuali jatuh chenta... jatuh tu best.. tapi jatuh tu jugak paling sakittt kalau tak kesampaian.. berminggu2 ada yang berbulan2 baru sembuhh..huhu..

    ReplyDelete
  37. @sepa

    wehh..seram nya kisah ko jatuh motor!!! syukurla ko selamat. kalau tak tak dapat la ko cerita kat sini.

    ReplyDelete
  38. @kakchik@ella

    selalunya kene bangun sendiri, tapi kdg2 ada jugak org tolong. heheh~

    ReplyDelete
  39. @Melor

    kalau tgk org jatuh, kite tak rasa sakit pun~

    ReplyDelete
  40. @Zie

    jatuh cinta...owh..harap2 sangat. :D

    ReplyDelete
  41. @tasekM

    kikiki. sori ai tak sengaja gelak. heheh!

    ReplyDelete
  42. @SURIA AMANDA

    semoga awak terus berdiri dan berdiri. :D

    ReplyDelete
  43. @~najwa~

    kalau jatuh sebab org lain pun ada pengajarannya. :D

    ReplyDelete
  44. @Aku

    belummm....

    20 tahun kendian - apa rasanya?

    ReplyDelete
  45. @ieda

    org yg tak pernah jatuh takkan tahu kesakitan org lain~

    ReplyDelete
  46. @Maya Mayana

    uiiii....sakit tuhhhhh....

    kamera ok kan? hihihi~

    ReplyDelete
  47. @~ Cik Azz ~

    saya tak penah jatuh main skateboard lagi. hihihi~

    ReplyDelete
  48. @Mama2Q

    jatuh cinta ada beberapa kali je. hihih~

    ReplyDelete
  49. @Kunang-Kunang

    ya allah..cemana boleh jadi cenggitu auntie?

    ReplyDelete
  50. @ummi5

    tapi nyatanya semua org takut terjatuh kan. so dont worry. u r normal. cuma tak tak pernah experience jatuh tu je. :)

    ReplyDelete
  51. @Azizan Zolkipli

    kalau nak lompat tinggi2 pun kene rendahkan badan sikit dulu kan kan?

    ReplyDelete
  52. @CiKPuaNLawA

    setuju. kalau boleh taknak dah jatuh2 ni. :)

    ReplyDelete
  53. @wahida

    ahhh..yg tu jatuh yg taknak diingat!!!

    ReplyDelete
  54. @lieynanilaz

    kdg susah gak nak bangun balik, nak nak kalu sendiri2~

    ReplyDelete
  55. @Anaa

    peliknya saya boleh sembuh dari sakit sebab cinta dalam tempoh sekejap.

    hati kering kot~

    ReplyDelete
  56. jatuh chenta berapa kali awakkk...?
    :)

    ReplyDelete
  57. sokong....setiap org pasti akan alaminya

    ReplyDelete
  58. cantik gmbar. baru semalam aku selamatkan sarang burung yg jatuh atas bumbung keter...tp sygnye burung tade..kalau ada bleh aku bela

    ReplyDelete
  59. @fatt

    tengkiu...

    aku suka tgk anak burung dalam sarang.

    rasa cam nak picit2!

    ReplyDelete
  60. @-gedek!

    kalau bengkrap kat roda impian je takpe jugak la kan uncle? :D

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D