Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, April 3, 2012

Homeless as maid?



Malam Sabtu lepas GB duduk borak-borak dengan mak sambil tengok TV. Boleh pulak bincang pasal kisahnya negara seberang yang nak charge RM700 per satu tugas bagi maid-maid diorang. (Kelasss tak anak beranak borak pasal masalah negara? Heheh!)

Pastu mak bilang, daripada kita bayo kat diorang, baik la kite amik orang-orang gelandangan (homeless) jadik maid. Tak gitu?

P/S: Dulu pernah berangan. Kalau GB jadik makcik kayooo suatu hari nanti, GB teringin nak bukak kilang atau ladang dan amik orang-orang gelandangan, orang miskin, dan OKU bekerja. Berangan lagik!

19 comments:

  1. GB..kenapa anak2 gadis kita tak minat jd baby sitter...?
    sbb tak glamor...dok dlm rumah ja...dh tu bkn sikit kesabaran yg diperlukan
    utk jaga baby...baik dia org keje kilang....

    ReplyDelete
  2. Mak pun pernah berangan nak buat penempatan untuk gelandangan kalau mak berstatus juta-jutawan. Angan2 je la...

    ReplyDelete
  3. Kalau dah RM700 dan mengkhusus kepada satu2 tugas saja bermakna dorang tu dah 'competent' dan perlu berdikari. Mesti bayar sewa utk tinggal di rumah majikan, beli makanan sendiri, tempat masak berasingan, dan lain2.

    ReplyDelete
  4. boleh ke?? kadang² gelandangan ni MALAS sebenarnya.....

    kutip sampah jual pun boleh hidup tau

    ReplyDelete
  5. Salam GB,

    Auntie baru jer nak komen serupa cam azam kat atas tu, dont be surprised mereka sebenarnya pemalas.

    ReplyDelete
  6. Sekarang pun boleh kalau gb nak buat - kakak pun dulu pernah ada anganan sama sebab masalah maid. Cuma kakak dah bincang ongkos besar lagi satu jiwa dan perasaan perempuan yg nak dijadikan maid tu sukar ditafsirkan...

    ReplyDelete
  7. setuju dik
    x tahu lah mereka nie dpt idea dari mana nak amik sampai bayar 700 tuu ..
    geram pun adee ;)

    ReplyDelete
  8. kalau cari org kampung (surirumah) untuk tolong kita buat kerja rumah (diberi gaji hari lah kan).... lepas kita balik kerja, diorang balik,
    kira ok lagi kot berbanding amik maid yg harga 700 tu.

    ReplyDelete
  9. sisi baik dlm diri kita ni sama la beb...



    .

    ReplyDelete
  10. ia tiada peningkatan kerjaya yang jelas..

    klu profesion ini diprofesionalkan, saya yakin takde masalah utk mencari full time PR dikalangan org kita

    ReplyDelete
  11. GB alhamdulillah..berangan benda baik..insyaallah suatu hari nanti..

    ReplyDelete
  12. skrg ni bnyk cleaning svc on daily basis. panggil bila perlu. lg jimat.

    ReplyDelete
  13. aku doakan agar cepat2 kaya dan niat tertunai...

    ReplyDelete
  14. di sini dekat banting ni, akk suka isi minyak di caltex sebelah am bank sbb pekerja nya sebahagian adalah dari golongan istimewa tu, w/pun sebenarnya bukanlah stesyen pilihan tp di sebabkan pekerjanya itu yg membuat akk memilih untuk mengisi minyak kereta di situ

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum GB,

    Wah...niat yang baik sangat tu GB....berangan dulu kan GB...manalah tau kot2 jadi kenyataan nanti kan....

    ReplyDelete
  16. teringat criter "Homeless to Harvard". :)

    ReplyDelete
  17. sy pon penah nyaris nk terambik satu org tua takda anak dan suami bg sekali tinggal dgn sy utk jd baby sitter..


    tp x jadik..


    ok geng! kita mmg suka berangan hehe

    ReplyDelete
  18. kdg2 org yg kurang upaya bekerja, hasilnya lg bagus drpd kita. Xde nk lompat2 kerja. bertanggungjwb, rajin plak tu. (sy slalu perhati sorang pekerja stesen minyak kt kwsn sy). Selalu ckp dgn hubby kalau ada org2 mcm ni nk kerja dgn kita.. sy pun nk ambik dorang ni.

    Manusia, walaupun ada kekurangannya tp masih ada kelebihannya.. Betapa adilnya ALLAH kan??

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D