Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, April 17, 2012

Haha...bunyi macam stressful je kan? Kite chill je okeh!

Burung tiong.
Taken at Monsopiad Cultural Village, KK on 2002 using a film SLR 

Tertarik GB baca komen Mama2Q kat entri semalam:



Mama2Q said...
company apa Gb kerje ni? Macam stressful jer yg mendengar ni pun...huhu...


Maaf eh. Sepatutnya orang datang baca entri kita kene hepi hepi dan bukan click X dalam keadaan stress.

*

Bagi GB semua kerja pun sama je. Ada stressnya. Jadi kuli ke, jadi boss ke tetap ada pressure. Jadik tukang buat kopi atau tukang angkat telefon, kerja sendiri, makan gaji, atau jadi suri rumah pun ada stressnya. Tak boleh nak cakap keje kite lebih stressful dari orang lain atau sebaliknya sebab kita tak berada di tempat dia untuk judge yang bukan-bukan.

**

Sebenarnya GB boleh kerja under pressure and tight deadline sebab GB cinta kerja itu dan itu adalah macam mana GB sejak minggu pertama masuk matric sampai grad dan sampai sekarang pun; tapi bukan under pressure of office politics. Being manipulated with stories created by others. Huh. And how do I know it? I'm not a 15 years old girl ok. Eheheh....

Dulu company kite kecik je. Akitek ada la berapa orang, designer, site supervisor - plus boss. Hey, yes, in this company we shorten Landscape Architect to just, Architect. Tapi bila dah merge dengan company lain, persaingan makin sengit. Nak jadik multidisciplinary kononnya. Masa ni la munculnye spesis yang dulu kawan tetibe sekarang eh, ko nak lawan aku? Gituuu....heheh. Takleh buat cara terang, dia tikam beralas bantal dari belakang. Wow.

Adat lah tuh.

***

Ok. GB take it positively. It's an ongoing learning process anyway. Tapi jangan lah duduk diam aje dan buat hati kering sebab hati kite basah ok. Take action lah dengan apa cara pun. Tak rugi pun. And think about business.

Minum kopi dulu eh. Ke nak teh? :D

P/S: Teringat sorang akitek ni cakap masa talk kat matric centre dulu, 'Becoming an architect means you should never get married. But I did anyway.' Haha. Cool. :D

56 comments:

  1. jangan stress2 okeh..jom kawen

    ReplyDelete
  2. jgn stress.....kawin tu best...

    hehehe..cantiknya burung tiong

    ReplyDelete
  3. Hahahaa.. keje mane pun ade je taim hepi dan stressnya kannn... yg penting kite enjoyyyy! :P
    My latest Entry :)
    Edisi Mari Belajar: Menu Majlis Harijadi

    ReplyDelete
  4. betul tu GB..siapa pon boleh stress even kanak-kanak.

    Dulu ada org tembak sy camni..ah jadi surirumah pon stress ke?


    Kecik ati sy. Tp memandangkan yg berckp adalah org yg ptt sy hormati, pendam jelah.

    ReplyDelete
  5. Weh! jangan stress sampai takut nak kawen pulak nak oiiiii!!!! :)

    ReplyDelete
  6. hi GB:)

    laaammmaaaa nye cgg tak bw sini..
    busy cket..
    awak pe khabar?
    gi tak ummatic week hari tu?

    ReplyDelete
  7. office politic?
    mana-mana pun serupa..
    itu yg malas nak kerja..

    ReplyDelete
  8. GB tetap cool..dan senyum manis selalu

    ReplyDelete
  9. arkitek cool kan?
    aku penah teringin jadi arkitek, tapi sbb kapal dah penuh aku tak dapat menaiki kapal itu..
    hehehe

    ReplyDelete
  10. biasalah kerja kan..ada hari2 kita akan stress..ada hari2 kt akan rilekss

    ReplyDelete
  11. Biasanya yg main tikam-tikam beralas bantal nie GB org duduk di pertengahan manakala yg duduk di atas tak tahu...

    So... betul jgn buat hati kering sebab Allah dah kurnia kita mulut dan akal gunakan sebaik mungkin dik...

    ReplyDelete
  12. keje mana2 pun susah hahahhaa.....
    ;p

    ReplyDelete
  13. Stress? Itu slh satu cabaran dan dugaan dlm kehidupan kita sehari2. Berjaya tangani stress, kita mampu melangkah ke depan dgn lbh baik. Tewas dgn stress, jiwa kacau la jawabnya..huhu..

    ReplyDelete
  14. pokok pangkalnya, cara kita menangani stress supaya jadi lebih menarik..ceyy, komen macam terel je kan :)

    ReplyDelete
  15. GB .. jgn lah gituuu ...;)
    akk pun stress jugak dik
    nak2 kena pindah tmpt duduk nie huhuh

    ReplyDelete
  16. "Adakah kamu merasa kamu sudah beriman sedangkan kamu belum diuji?" ...stress dgn kerja pun satu ujian kan dear...

    Note: tolong saya carik dari surah mana firman di atas...thanx

    ReplyDelete
  17. huh... aku pun tgh stress gak nih...

    ReplyDelete
  18. should never get married? hahaha tidak tidak tidak

    ReplyDelete
  19. Selalu dengar orang kata, terutama student, "kalau ambik senibina jawabnya tak dapatlah nak main bola", betul ker.

    ReplyDelete
  20. biase la tu stress.. kalo org keje stress.. orang yang tak keje pon stress juge tau.. =D

    ReplyDelete
  21. Sy pun pernah stress ms keje dulu tp stress ngan sesama staff sbb dia suka maki2 staff2 lain dan stress dgn bos yang agak cerewet..last2 resign.. :)

    ReplyDelete
  22. I truly understand you. I really can relate to this.

    ReplyDelete
  23. heee..biasa la tu..kerja apa y tak stress kan..hee

    pape pon kita y kena positifkan diri kan kak..:D

    ReplyDelete
  24. alamak,baca kat komen ni mcm ada org salah faham ayat saya dlm komen tu kan....maksud saya bila saya berkata yang mendengar ini pun stress adalah saya tumpang kesian dgn Gb bila dengar cerita GB, saya boleh bayangkan keadaaannya bila byk politik di tempat kerja...nak2 pula kalau hak kita tak terbela sepenuhnya-cthnya cuti cuma 14 hari dlm setahun..

    BTW, i know GB is a very strong person, and u can take it positively...

    ReplyDelete
  25. kenapa saya suka burung saya....
    ehh...chop silap....

    burung ape?.... burung muraiiii....

    hehehe

    selamat pagi awak....

    ReplyDelete
  26. @azam

    cantik and bising kemain mulut dia~

    ReplyDelete
  27. @sepa

    sedap. tapi pekat rasa caramelnya.

    aku prefer nescafe taruk susu cair.

    ReplyDelete
  28. @FARAH deeb

    kdg tu stress ni takleh tunjuk sangat kan~

    ReplyDelete
  29. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    n tht what makes surirumah even stronger sebab kene tahan perasaan dikata begitu jugak kan.

    ReplyDelete
  30. @kakcik

    eh takkk..saya nak kawin tau mak.. :D

    ReplyDelete
  31. @CGG

    tak gi la dear. i exhibit my photos kat kaed pun x sempat gi jenguk

    ReplyDelete
  32. @Ibu n Abah

    kalau yg terikat mcm keje gomen cemana pulak la agaknya kan?

    ReplyDelete
  33. @alien

    cool itu cuma imej yang telah dikosmetikkan.

    ReplyDelete
  34. @LYAfrina

    time ni mula la teringat zaman rileks dulu. hahaha!

    ReplyDelete
  35. @Kakzakie

    yep. pertengahan. sama dgn kita. tapi pisau dia panjang. dia dah asah awal2.

    ReplyDelete
  36. @Adry@Daun

    sebelum tangani stress kene cari apa punca stress itu juga.. :D

    ReplyDelete
  37. @Lya Colours

    dia yg cakap. dia dgr lecturer dia cakap gitu kot? hahaha

    ReplyDelete
  38. @Kunang-Kunang

    selalunya macam tu la auntie. tapi mungkin jugak ada yang boleh pegi main bola.

    ReplyDelete
  39. @eda_ej

    kan dah cakap, suma org ada stress. :D

    ReplyDelete
  40. @Nida Mohd

    kdg tu resign dan start kat tempat lain pun bagus jugak kan~

    ReplyDelete
  41. @Mama2Q

    eh tak..kite faham tapi kite just plan to end the stressful air dalam blog ni asap. so alang2 bila ada persoalan saya jawab aje. hihihi~

    ReplyDelete
  42. @CiKPuaNLawA

    burung murai bising tapi takleh kejutkan kite pagi2 awak. hahaha!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D