Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, April 18, 2012

Children Little Museum Singapore


Sebagai seorang budak yang lahir tahun 80-an, GB biasa tengok dapur minyak tanah dan lampu minyak tanah tu. Masa duduk kat Kem Batu 10, mak GB penah ada kot dapur tu. Tapi lampu tu takde. Lampu tu GB biasa tengok kalau pegi rumah pakteh kat Jengka atau bila balik kampung.

Bila pasang tu pakat dok mengira kelkatu yang lekat kat balang dia. Nostalgik sungguh.

*

GB jumpa ni kat Children Little Museum kat Singapore. Kalau nak tengok set gunting rambut zaman dulu-dulu, gerai ABC pesen klasik, kamera gedabak zaman tok kadok, dan banyak lagi, silalah jenguk full collection of pics kat sini ye. :D

Mekasih.

P/S: Sekarang lampu tu dah kembali, dimodenkan lah. Banyak jual kat Ikea. Pakai tea lights aje. Huuu~

49 comments:

  1. lampu tuh, sumbunye sensitif eh.

    ReplyDelete
  2. :)hehehe...teringat sebab terbakar kerana kerosine melinpah....hehehe

    ReplyDelete
  3. @sepa

    sensitif kalau ada api la kan. kalau keluar panjang sgt api jadi marak. eh. kan?

    ReplyDelete
  4. Mak pernah guna lampu dan dapur sebegitu. :)

    ReplyDelete
  5. nostalgik! kalau children sekarang, museum mereka nanti, gajets aje kan.

    ReplyDelete
  6. lampu tu, dapur tu..memang pernah di gunakan dulu

    ReplyDelete
  7. @kakcik

    saya suka putar2 tombol sumbu tuh! hahah!

    ReplyDelete
  8. @ummi5

    masuk musem takde benda nak dijeritkan dah. nguap lagi ada. hahaha!!!

    ReplyDelete
  9. @kasihibu

    saya suka bau minyak tanah! dulu la...hihihi~

    ReplyDelete
  10. lampu tu masa zaman kecik dulu panggil lampu ayam coz letak kat reban ayam... hahaha org dulu dulu buat pakai mcm lampu dim je hehehe

    ReplyDelete
  11. Apa benda tu? Tak pernah tengok lah...?

    ReplyDelete
  12. sy smpt dgn dapur dan lampu ni time duk kampung dulu2...tiba2 terkenang time kecik...hehe

    ReplyDelete
  13. pernah guna dapur minyak itu
    pernah hampir kena sambar api sebab nakal gi usik sumbu dalam dapur itu
    pernah terpikir..nak cari balik mana plak dapur itu di kpg..(ada lagi ker?)

    ReplyDelete
  14. Lampu gasolin Cap Butterfly tu kat KL harganya mencecah RM150.

    Kawan aku ada beli kat Kedah jenis sama, baru RM70...

    ReplyDelete
  15. lampu minyak tanah tu...pernah D guna dulu...mm..dapur gas tu pon pernah guna.. hehe (bila nak masak..semua bau minyak tanah..)

    ReplyDelete
  16. GB..lampu dan dapur minyak tu akka biasa tgk kecik2 dulu...akak mmg takut nak dekat,takut dapur tu meletup hehe

    ReplyDelete
  17. Lampu tu dulu masa kakak kecik-kecik pernah guna GB. Kalau time mengaji kadang terhenti bila kerosenenya dah habis dia akan jadi malap... Tunggu bapak isi kerosene dan pump balik dia akan cerah semula.. Nostalgia..

    ReplyDelete
  18. hi awak...

    kite dah singgah dah...nice pic..

    dulu2 dah beso siket mak kite bg kite pakai dapur ni maen masak2...
    suma kita masak suma hangus...tak pandai control api...

    ri tu nampak mak kite dok kemas stor nampak dapur tu..

    dah berkarat kot...

    ke dah kena jual as a besi buruk oleh anak buah...

    hehe..

    ReplyDelete
  19. ye.
    dapur tu mak aku pun guna dulu.
    nostalgik sungguh.

    ReplyDelete
  20. @Anash

    tak sure pulak. cer try cari kat chow kit tgk?

    ReplyDelete
  21. @Kamsiah

    haha. saya suka tgk minyak goyang2 dalam bekas kaca tu. :D

    ReplyDelete
  22. @Kakzakie

    ye la...saya pun ingat. bila minyak abis dia akan gelap sikit demi sikit. pastu tido. hihihi~

    ReplyDelete
  23. @CiKPuaNLawA

    tengkiu eh singgah kat fotoblog kite. :D

    sayang betul kalau dah karat dan dah jual. buh museum pun ada gunanya juga. :D

    ReplyDelete
  24. GB zaman acik sekolah tu la dia..tapi arwah bapak acik x mau dapur tu,..masakan tak sedap rasa inyak tanah..katanya..kena la acik masak guna dapur kayu

    ReplyDelete
  25. dapur miinyak tanah tu dulu nenek aku buat sangan biji malinjo utk buat emping..

    ReplyDelete
  26. Saya sempat pakai dapur minyak tanah tu. Masa emak dan bapak kami pergi kerja, saya dah adik (kami berumur dlm 5-6 thn masa tu) buat kek guna mangkuk tingkat di atas dapur minyak tanah tu. Terbakar dapur tu. Nasib baik rumah tak terbakar .... huhuhu

    ReplyDelete
  27. wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    kak ayu mau kluarkan semula khazanah lama...
    peeh.. skrang orang suka nilai benda2 y nostalgia kannn

    ReplyDelete
  28. den biasa dengan semua tu.....ahakz...dulu2 jadi askar kan susah...mana mampu beli dapur gas....


    lampu tu plak..masa mula2 masuk felda...ngak ada elektrik...ahakz

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum GB,

    Terkenag balik kenangan Kak Ros dengan arwah ayah Kak Ros dulu bila tengok gambar ni,tiap kali dia nak nyala kan lampu tu mesti Kak Ros lah orang yang pertama yang akan duduk melangut kat depan dia tu....Aduh sedih la pulak....

    ReplyDelete
  30. gB..
    dapur tu lah dapur yg pertama akak belajar masak...
    rindunya....
    copy paste boleh? nak simpan buat kenangan...

    ReplyDelete
  31. dapur dan lampu tu mmg nostalgik sgt bg sy..sbb zaman tu kawasan rumah sy letrik pakai generator..bila petir generator mati jd abah psg lampu ni

    ReplyDelete
  32. rumah akak ada dapur tu dulu..lampu gasoline tu pun ada...sempat lak bersahur bertemankan lampu tu dulu masa darjah 2 ngan 3..sbb letrik guna enjin je masa tu..kol 12 mlm padam..so sahur kol 4 pg gunala lampu antik tu..terang kemain lg :)

    ReplyDelete
  33. masa kecik2 dulu der guna.. zaman elektrik takder lagi...
    nostalgiatu...

    ReplyDelete
  34. Budak2 sekarang ni kenal ke lampu gaslin tu?

    ReplyDelete
  35. salam...

    dapur minyak tanah warna biru tu ada rumah saya masa kecik2 dulu.

    ingat lagi, mak selalu guna untuk masak..

    ReplyDelete
  36. Salam GB,

    Aunti pulak lampu tu selalu digunakan di rumah auntie dalam tahun 60an di kampong pendalaman di Terengganu,

    Dalam tahun 80an pulak rupanya masih ada ker orang guna dapur minyak ni. Masa tu antie dah berkeluarga, dah guna dapor gas, tapi masa duduk dengan mak di awal 70an masih guna dapor untuk untuk masak dan buat kuih ras dengan avon hitam.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D