Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, April 16, 2012

9/10

Diorama kehidupan masyarakat zaman neolitik (Zaman Batu Baru) di Tapak Neolitik Kampung Jenderam Hilir, Dengkil, Selangor. Beberapa peralatan tinggalan budaya seperti periuk tanah, kapak batu, penumbuk kulit kayu, sampan dan pendayung telah dijumpai dalam kerja-kerja eskavasi arkeologi pada tahun 1977. (Muzium Sultan Alam Shah)


GB tengah pusing lagi. Yup. Belum gi klenet tapi harap-harap cepat la baik. Dalam pusing-pusing kapla ni boleh pulak terfikir-fikir nak berbisnes. Secara serius nih.

**

Sebenarnya GB dengan bisnes bukanlah dua benda asing. Sedari umur 8 tahun GB dah tolong mak jual kuih tiram yang mak buat sendiri. Agaknya sebab GB ni selalu ceria dan makcik-makcik kat Kem Batu 10 tu kebanyakannya kenal GB, maka kuih-kuih tiram tu cepat abisnya, kehkeh. Mak pulak memang selalu dapat tempahan kuih muih, nasik lemak, nasi tomato, pulut kuning dan segala bagai lagi. Cuma takde la didaftarkan syarikat enterprise sebab mak pun suka suka je bisnes. Selalunya tempahan akan berulang dan kalau ada tempahan baru biasanya link dia adalah dari pelanggan sedia ada. Networking kan.

Kalau rajin, masa raya mak buat cookies dan GB jual. Tapi last year tak buat pulak sebab Boboy nak exam. Eheheh.

***

Pastu masa masuk U, GB jadik member Avon. Jadik member tu sebab GB memang suka beli barang kat Avon. Eyeliner, lip balm, moisturiser, bra. Mak GB pun memang dok pakai Anew jadi sekali harung lah kan. Dapat katalog, kadang tu GB biarkan je kat bilik kolej sebab kadang tu ada gak member yang bertandang nak tengok-tengok. Tapi lepas tu eh, ramai pulak yang membeli. Siap ada yang jadi pelanggan tetap lagi. Hmm...bisnes kan... :D

Tapi sekarang ni dah tak aktif lak menjual walaupun GB masih member lagi. Aktif beli untuk diri sendiri aje. Tapi kalau kengkawan ada rasa nak mengorder silalah kontek GB eh. Hihihi.

****

Last year GB kerap join sorang member buat carboot sale. Kalau ada tu GB mintak la mak buat kuih ke kan, boleh jual-jual. Kadang tu takde la untung mana pun, tapi since GB jual pakaian dan tudung-tudung terpakai segala, makanya puas hati jugak la bila ada yang beli sebab memang baju-baju tu GB nak let go pun. Kalau agak-agak susah orang nak berkenan GB sedekah aje lah.

*****

GB terfikir macam ni kenapa ek? Sebab penat lah makan gaji dan keje bawah orang. Macam takde life. Macam hamba pun ada walaupun hujung bulan tu dapat gaji. Ah, kadang awal bulan. Kadang tengah bulan baru dapat. Heh! Walaupun cuti ada 14 hari (je) setahun, tapi nak cuti pun tak senang. Kalau approve pun kite tetap kena ganggu. Kalau masa bercuti kite tak angkat fon atau buat dek je hal keje, paham-paham ajelah macam mana kita akan dipolitikkan bila dah masuk keje nanti. Baik pulak jadi budak buat kopi je cenggini. Huuuu~

P/S: Kalau GB buat bisnes ada yang nak jadik pelanggan GB tak? We'll start with Avon, shall we? ;D

32 comments:

  1. :) rajinnya.....biskut 5 votol

    ReplyDelete
  2. online biskut raya tapi hari-hari ada biskut...

    ReplyDelete
  3. buat ja bisnes dik....memang la kalau kita keja dgn org payah....

    jom join jadi agen kopi kakD...

    ReplyDelete
  4. ingat kan kat klinik gomen tpt saya keje je mcm tu..kite nak cuti pun x senang..klau kite amik cuti pun salah..amik emergency pun salah..abis tuh? kakitangan bawahan bukan manusia ke?

    ReplyDelete
  5. hehehehehhee.......awak, bila nak berHerbalife ??? Ngeh ngeh ngeh...klu rajin boleh obersi sesama ngeh ngeh ngeh...kalahkan dr h4ni3, hhehehehe....

    ReplyDelete
  6. selamat tengahari awak...

    kite pon malas nak kije makan gaji dah...

    nak join awak le..hehe

    ReplyDelete
  7. sekarang ni mmg ramai yg suke buat bisnes kan..lagi2 secara online..saya suka beli je secara online, terutama brg2 anak2..buat bisnes tak terfikir lg..:)

    ReplyDelete
  8. Meh mak tengok dulu katalognya. :)

    ReplyDelete
  9. salam
    perkara pertamanak berbisness-takde perasaan malu,then pandai bercakap..huhu akak takde perkara tu...

    ReplyDelete
  10. gb...kalau bisnes makanan memang laku tapi kena rajinn..

    saya pun ahli avon tapi tak dah sekarang ni..hakhakhak.

    apa yg gb utarakan itu betul....penah gak terpk sampai bila nak keje makan gaji...huhuhu.

    ReplyDelete
  11. ada talent jadi bisneswoman ...


    tengok gambar tu teringat cerita omputih yang jaga muzium ... bila malam ....semua tu idup balik ...

    ReplyDelete
  12. bisnes sendiri mmg seronok GB..mcm sy sejak dpt baby trus berenti sbb x nak jauh dari anak..sy sbnrnya x pandai pon bisnes (pemalu..x pnadai bercakap) tp akhirnya sy jual-jual produk Avail utk permulaan sbb nak tolong suami..mmgla Avail tu MLM tp sy x buat MLM pon..sekadar jual produk melalui blogshop sy..


    alhamdulillah dgn duduk saje-saje dpn lappy sy dpt juga income..kdg ratus-ratus..kdg cecah juga seribu lebih..jadilah kan :)


    mcm GB mmg dah ada pengalaman lgla senang..kalau dah ada niat mulakan je jgn takut-takut lg..mari kita saling menyokong sesama kita hikhik


    emm..selain Avon apa kata GB buat bisnes yg berkaitan dgn hobi GB iaitu photography?

    ReplyDelete
  13. hurmm akk nie pun same ..
    kalau boleh nak duduk rumah goyang kaki alallala ;)

    ReplyDelete
  14. GB..boleh mula kan la..semoga berjaya..

    ReplyDelete
  15. Insya Allah try laa GB, tak try mana tau kan :)

    ReplyDelete
  16. selamat berbisnes GB.. akak sokong 100%.. selamat maju jaya..

    ReplyDelete
  17. sy takleh berniaga.. jenis habis modal dr nak untung.. hehehe..

    slm kenal..:)

    ReplyDelete
  18. Awak! Kite same pemikiran....hahahaha! Sy pun terpk nak bisnes.

    Walau apapun, sy doakan awk berjaya buka bisnes sendiri. Caiyok! Caiyok!

    Sy pun boring keje....bkn boring ape. Tp...ahh! Boringlah!

    ReplyDelete
  19. sy pun minat nk berniaga sekarang.. sambil2 makan gaji, leh cari side income..

    ReplyDelete
  20. ada jugak terpiki nak buat bisnes ni..tapi bila di piki punya piki lama2 berlalu mcm tu jer...tak berani kot..

    ReplyDelete
  21. betul tu GB...keje makan gaji macam ni la..

    kadang2 tengah cuti pun kena ganggu..tanya tu..tanya ni..tak dapat cari kat hp...telefon rumah pun jadi...tension je...

    teringat lak cerita Nona semalam..pasal Avon juga...hanya jual produk Avon..pendapatan bulan2 bnyk...

    GB cuba la, lagi pun ada pengalaman dalam bidang business..insya'Allah...boleh... :)

    p/s: Melaka cuti sempena pengisytiharaan Melaka Bandaraya Bersejarah..cutinya jatuh semalam..tapi dibawa ke hari ini.. :)

    ReplyDelete
  22. aspen..
    dr h4ni3 tak makan herbalife! ekekekke


    buat la GB.. insyaAllah, rezeki ada dimana2 :))

    ReplyDelete
  23. lya x bbakat dlm bisnes2 ni.. hehe
    apa2 pon gud luck yer

    ReplyDelete
  24. akak sokong! kalau ade bakat meniaga, bulehlah mulakan dari skang..mane tau, untung meniaga lagiiikkk byk dari makan gaji:)

    p/s : sakit makin teruk sbb akak takleh dok dpn pc lama2, working environment stressful.. (doctor saspek tulah kot), (nmpk simple jek kan..tapi sbb mmg dah ade history sakit tu, that would trigger the pain:)

    ReplyDelete
  25. Samalah ayat cuti tapi mcm x cuti!
    Kalo x jwp tel,terUk kena nanti!!!

    meniaga mmg kena mula dgn minat,xde minat mmg x leh buat.proceed kalo btl2 yakin.

    ReplyDelete
  26. GB wat r kelas ngaja autocad..
    hehe, ok wat

    ReplyDelete
  27. Salam..

    Jom GB, kita jadi rakan kongsi. Kita run bisnes same2.. huhu.. :)

    ReplyDelete
  28. company apa Gb kerje ni? Macam stressful jer yg mendengar ni pun...huhu...

    ReplyDelete
  29. aku tak demam.
    tapi.
    asal letak kepala atasa bantal.
    kepala pusing.

    pesal ntah.



    .

    ReplyDelete
  30. go for it! u have the experience, the drive, the personality and the good intention. u'll succeed insyaAllah. but i dont use avon ;)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D