Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, March 27, 2012

Trend kawin awal?

Ehem. Nampak familiar? Ada terasa nak tengok gambar ni tak? Wink wink!

Sekarang ni dah balik ke trend kawin awal ek? Heheh.

Ok. Tu je. Ada pendapat? Boleh taruk kat kotak komen ye....karang bila dah ada masa untuk berhujah, GB akan buat entri panjang sikit.

(GB tak sempat blogwalk. Maaf....)

P/S: Perasan tak pencarian visitor nombor 123456 blog ni? :D

74 comments:

  1. moleklah kawin awal..
    banyak kebaikannya..

    ReplyDelete
  2. agaknya kot....sy pon perasan...

    ReplyDelete
  3. ketentuan jodoh bukan di tangan kita
    namun begitu perlu terus usahakannya!


    cepat atau lambat
    yang penting kekal
    hingga hujung nyawa..

    :)

    ReplyDelete
  4. kaklong pun kawin awal...

    bila jalan dgn anak dara sulung kaklong orang cakap :adik ke?"...heheheh!

    ReplyDelete
  5. biar lambat asalkan temui org yg benar2 sesuai.

    biar lambat asalkan sudah benar benar bersedia.

    ReplyDelete
  6. ingatkan cerita awal ashaari lagi ..

    kawin ini ada berbagai hukumnya. GB pun tahu kan ?

    ada haram, ada wajib, ada makruh, ada harus dan ada sunat.

    bergantunglah .. kalau dah masuk dalam golongan wajib kawin, eloklah kawin. kalau anak perempuan, ibubapa atau penjaganya yg bertanggungjawab mencarikannya ( kalau si gadis itu tidak mempunyai pilihan hati sendiri )

    ReplyDelete
  7. kalau dah rasa boleh bg sepenuh komitmen n ready betul2 baru rasa nak kawen kot :)

    ReplyDelete
  8. akak dulu tk de la awal sgt..kawen umo 24 thn..sekarang mmg byk dah trend kawen awal..lagi elok tp depends on jodoh..lewat ke awal yg penting kekal bahagia...ye dak :)

    ReplyDelete
  9. GB..jodoh dah sampai..awal atau lambat..ketentuan tuhan.

    ReplyDelete
  10. Mungkin mak akan terlepas nombor 123456 itu nanti. :(

    ReplyDelete
  11. bukan rezeki saya nak kawen awal, apetah lagi pada umur yg dicita-citakan.hehe.

    btw, perasan pasal pencarian visitor tu. :D

    ReplyDelete
  12. Setuju. Memang betul, sekarang trend kahwin awal.


    Memang tengah menunggu juga 123456 tuh. Nanti nak dekat-dekat tu, pasti akan mengejar!

    ReplyDelete
  13. khwin awal bagus. boleh membesar dengan anak-anak :)

    ReplyDelete
  14. bila dah makin berusia ni, aku nyesal sebenarnya masa zaman memuda dulu xnak menggatal..kalo kawen awal, agak2 pas degree dulu.. sure dah sekolah anak aku skrg ni.. tapi itulah.. semuanya ketentuan Illahi.. Dia tak bagi sebab tahu aku belum bersedia :D

    ReplyDelete
  15. aku dikategorikan lelaki yg kawen awal...

    dan seronok apabila anak meningkat remaja dan aku masih muda... boleh dijadikan kawan sedangkan dia adalah darah daging sendiri...

    ReplyDelete
  16. awal atau cepat yg penting pilihan yg tepat dan kekal hingga ke akhir hayat :)

    ReplyDelete
  17. eloklah kahwin awal kalau dah berkenan.

    ReplyDelete
  18. Apa hadiah utk pengunjung ke 123456?

    ReplyDelete
  19. Tak kisah la kawen awal atau cepat.. Yang penting bahagia berkekalan hingga hujung nyawa..

    Kenapa nak cari visitor nombor 123456 tu..? Nak buat calon ehh...? Hahaha..

    ReplyDelete
  20. bagus je kawen awal kalau benar2 dah ready. terutama ready dr segi KEWANGAN. muehehe

    ReplyDelete
  21. hai GB..
    sy kawen umur 21 dan suami masa tu 24
    skrg bila sy dengar org kawen umur 21 saya otomatik akan kata 'eh mudanya kawen'tp sy lupa yg saya juga kawen umur 21.huhu

    kawen awal yg untungnya..umur kita 40 tahun,anak dah nak masuk 20 tahun.hehe

    ReplyDelete
  22. nnti la aku tanya laki jiran aku kot2 laki dia nk kawen dua.
    eh?

    kah kah.




    .

    ReplyDelete
  23. kahwin??? errrrmm.. Dah jodoh.. ikut flow je la..

    ReplyDelete
  24. GB, haritu jumpa x pemenang visitor ke 111 111? Sy dh terlepas lah huhu. Sy ingat nnt nak wat cam GB gaklah


    GB, betul ke dh balik trend kawen awal sama mcm zaman mak kita dulu? Awal tu brp? 21 thn eh? Kalau umo camtu rsnya masih kat uni. Kalau yg x sambung belajar mgkin diaorang kawen.


    Zaman sy dulu ramai kawen umo 25..termasuk sylah..habis belajar..keje kejap..lps tu kawen.


    Pd pendapat peribadi sy sndiri, bagus gak kawen awal..nnt umur muda lg anak dh besar..jd kita nk start business ke apa ke umur kita muda lg..kalau anak masih kecik susah sikit nk start apa-apa yg perlukan bnyk komitmen.


    Lelaki plak kalau kawen awal, mgkin ekonomi lum mantap atau diri belum matang..lelaki kan lmbt matang. Better lmbt sikit kawin utk mantapkan ekonomi spy x susahkan isteri kelak.


    just my 2 cents..tp panjang berjela nmpk mcm dah bercent-cent HEHE


    pstt entri pg td sy salah post! malunyerrrr

    ReplyDelete
  25. lambat atau cepat bukan persoalan...sebab semua tu terletak di tangan Nya :)

    tapi bagus kawin awal, leh elak semua benda yang tak elok..

    nak kawin...uwaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  26. Ehh patutlah mcm pernah tengok je picture ni. Ada dlm posting terdahulu rupanya.

    Yg ini apa aperture & speed shutternya? Handheld kah?

    ReplyDelete
  27. awal bagus tapi perlu ada persiapan ilmu khususnya ruhani.

    ReplyDelete
  28. errr.. saya kawen lambat gak.. hehe

    ReplyDelete
  29. yang jelas, jika si lelaki dan si perempuan terus luruskan niat untuk menikah dan hidup bersama, that means, everything can go smoothly. jika timbul masalah selepas nikah, them both have to be 'more smarter' dan bertolak ansur dalam mencari solusi penyelesaiannya. also, secara otomatis, kehidupan mengajar mereka bgmana untuk befikir serta 'bermain' dalam alam rumahtangga.

    ReplyDelete
  30. saya kawen umur 25.masih belajar waktu tu.

    skrg memang nampak trend kahwin awal 21-25,
    tapi tak semestinya kita mengikut trend, ye dak GB...

    kahwinlah umur apa pun, 50 pun boleh, kan ;)

    salah satu cons' nya kahwin lambat ni dari segi kesukaran nak pregnant / atau berlakunya kehamilan berisiko, especially bila umur >40.

    tapi kan kalau kt area saya keje ni, mengandung umur 20-an pun dah ada diabetes waktu mengandung,

    ReplyDelete
  31. takde gbr lain ek, hihihi. Bagus kahwin awal, dah brcucu pun nmpk muda lagi, pnjg umur merasa menimang cicit..

    ReplyDelete
  32. salam...

    jodoh tu kat tangan Tuhan....

    tp kata org kawin cpt anak dah besar kita masih muda..kalau kawi laewat. anak umur 13 tahun ayah dah umur 46 tahun..tua dah tu..hehe

    ReplyDelete
  33. Eh, trend kawen awal ke? Kwn2 sy seme kawen lewat je...hahahah!

    ReplyDelete
  34. walaupun kak ati kahwin awal
    tapi tak galakkan anak2 kahwin
    awal...biar puas hidup membujang
    dulu...pi jalan2 tgk tempat org dulu :)

    ReplyDelete
  35. @al-lavendari

    kalau mak ayah pun ada kesukaran mencari yg sesuai untuk anaknya, mcm mana pulak uncle? :D

    ReplyDelete
  36. @SyAfaWaNi ♥‿♥

    sometimes we can never fully ready, dont u think?

    ReplyDelete
  37. @Acik Erna

    sebenarnya itu je kesimpulannya. ringkas je kan acik~

    ReplyDelete
  38. @azieazah
    tak sabar nak nuggu hari tu smpai. hehe

    ReplyDelete
  39. @Rara Nasiha

    ada juga yg kawin awal tapi dapat anak lambat. :D

    ReplyDelete
  40. @DaHLia

    itu dilemma biasa beb. sedangkan jawapannya adalah jodoh kite belum tiba lagi. itu je.

    ReplyDelete
  41. @Aku

    cool.

    besar sikit dah buleh buat geng kan?

    ReplyDelete
  42. @Maya Mayana

    pilihan yg tepat tu susah nak cakap. anggap sajalah jodoh yg ditentukan allah utk kita.

    ReplyDelete
  43. @Yunus Badawi

    kalau jodoh awal pastilah kawin pun awal~

    ReplyDelete
  44. @nursarah

    bab kewangan adalah sesuatu yg boleh kite perdebatkan nanti.

    ReplyDelete
  45. @tasekM

    ko nak aku kene cili ke kak? heheh`

    ReplyDelete
  46. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    111111 takde pemenang sebab saya yg jadi pengklik tu.

    kawan saya pun ramai kawin aroun 25-27 cemtu.

    ReplyDelete
  47. @@cu SaYaNg

    bagus kawin awal sebab boleh elak perkara tak elok - ok, nak debate. :D

    ReplyDelete
  48. @de engineur

    tak. on tripod. same position mcm yg lepas punye.

    yg ni f/4.4, 1/40 sec., iso 160.

    effect turned out to be just exactly like what i saw with my own eyes by the time.

    ReplyDelete
  49. @ummi5

    persediaan ilmu itu crucial. kan?

    ReplyDelete
  50. @~najwa~

    pernah seorang lelaki ni cuba pancing saya dgn berkata 'getting married late will expose u to risk of pregnancy at older age', padahal masa tu dia tgh pancing saya utk jdi bini nombor 2. huh~

    ReplyDelete
  51. @Sari Yusa Ibrahim

    ada . kat flickr. :)

    mmg ada bagusnya kawin awal. mak saya dah bercucu akhirnya dan umur nya sekarang 51 tahun.

    ReplyDelete
  52. @Syira Qahira

    hihi. depends on how we take it sebenarnya kan~

    ReplyDelete
  53. @Pok Amai-Amai

    agak trend jugak la sekarang ni. heheh~

    ReplyDelete
  54. @Ati Masrif
    hmm...

    tapi banyak untung kawin awal kan kak?

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D